Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mozna kombinowac, byle nie przesadzic. Wszystko w granicach rozsadku. Te zalecane ustawienia nie wziely sie znikad, napewno testowali je wielokrotnie.

Pod uwage wez fakt ze chcesz aby twoj kociol sluzyl Ci jak najdluzej. Zywotnosc kotla napewno sie zmienia wraz z temperatura ktora w nim panuje.

Mozna by to troszke przyrownac do kominkow montowanych w domach. Niektorzy laduja po brzegi a pozniej sie dziwja ze kominek sie rozszczelnia,peka.

Nikt nie bierze pod uwage faktu ze im wiecej i cieplej w komorze tym szybciej moze sie rozleciec. Przynajmniej mi sie tak wydaje :-)

Ja to rozumiem ale aktualnie i tak mam dość niską temperaturę spalin. Na 30% jest w granicach 88-90C, na 50% ok. 100C, a na 100% dochodzi mi do 115C. Nie wiem jaką temperaturę osiągnąłby przy 100% gdyby pracował w dłuższym czasie bo na razie przy rozpalaniu trwa to ok. 10 min i przechodzi na 50%.

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja to rozumiem ale aktualnie i tak mam dość niską temperaturę spalin. Na 30% jest w granicach 88-90C, na 50% ok. 100C, a na 100% dochodzi mi do 115C. Nie wiem jaką temperaturę osiągnąłby przy 100% gdyby pracował w dłuższym czasie bo na razie przy rozpalaniu trwa to ok. 10 min i przechodzi na 50%.

Jeżeli temp. spalin jest jeszcze niższa od podawanych w instrukcji to ok. Dobrze zobaczyć jaka będzie temp. jak piec popracuje trochę dłużej niż 10 min. Jak temp. spalin będzie znacząco wyższa od nominalnej to nie jest to korzystne, bo to oznacza, że mamy zbyt duży nadmuch i szybciej spalamy pelet i ciepło idzie w komin. Zbyt niska temp. spalin też nie jest dobra bo to może oznaczać ,że mamy zbyt mały nadmuch zbyt mało powietrza i w efekcie więcej sadzy w dymie.

U mnie akurat jak był serwisant to pozmniejszał nadmuch bo miałem zbyt duży i wtedy temp. spalin były wyższe od podawanych przez lazara.

No to u mnie sporo wyższe temp., jak idzie na maksa to obecnie dochodzi do 155-160.

Jak był serwisant to było cieplej na dworze i temp. spalin maksymalnie dochodziła do 135.

No idzie zima...rano czyli przed chwilą - 10,5 stopnia mrozu....i pelletu zaczął całkiem ładnie wcinać....a podobno te duże mrozy dopiero mają nadejść :)

Siema

Wcina,bo masz sterowanie pogodowe (tak jak i ja). Zastanawia mnie jakby to wygladalo gdyby wylaczyc sterowanie pogodowe, ustawic stale krzywe grzewcze, optymalnie dla swojego domu.

Witam ;)

Chłopaki myślcie jakby to było gdyby wyłączyć pogodówkę, bo też jestem ciekawa..

Ale mam pytanie - dlaczego co chwilę wyskakuje nam błąd "uszkodzenie czujnika temperatury spalin" ??

Kocioł jest wyczyszczony we wszystkich możliwych miejscach aż lśni, a co chwile to wyskakuje i kocioł się wyłącza :( a mi dzieci marzną :(

Witam ;)

Chłopaki myślcie jakby to było gdyby wyłączyć pogodówkę, bo też jestem ciekawa..

Ale mam pytanie - dlaczego co chwilę wyskakuje nam błąd "uszkodzenie czujnika temperatury spalin" ??

Kocioł jest wyczyszczony we wszystkich możliwych miejscach aż lśni, a co chwile to wyskakuje i kocioł się wyłącza :( a mi dzieci marzną :(

Widzę że SmartFire nie jest szczególnie trwałym kociołkiem a do tego dość mało ekonomicznym jedyna radość to maja ptaki zimą bo ciepło im w okolicy Waszych kominów.

Witam ;)

Nie wiem, nie sprawdzalem jeszcze bez ustawien pogodowych.Pewnie sie skusze wkrotce,czekam tylko na ostre mrozy.

Co do czujnika, to moze za bardzo ktos sie wczul w czyszczenie i czujnik zostal uszkodzony?? Moze??

Albo pech, raczej w tym przypadku trzeba kontaktowac sie z serwisem.

Patrząc na problemy nękające wasze kociołki to nie da rady na dłuższą metę.

Mam znajomego który to testował i twierdzi że jest gorsze od owsa.

A kolega to tylko chodzi po wątkach i krytykuje !!!

Pellet nie ten, ekogroszek też sie nie podoba, owies źle, węgiel niedopuszczalny, kostrzewa ble..... może się kolega zajmie innymi sprawami niż krytykowaniem wszystkiego w koło.

Przykra sprawa ale z Waszym kociołkiem to tylko unosić się zostało :)

Na szczęście mogę na wszystko robić bleeeee... bo mam gaz i jak obserwuję problemy spalających przeróżne eko paliwa to mi włos na głowie staje.

Spróbuj ten torf i potem pogadamy :)

Widocznie cos z tym gazem nie "hallo" ,ze morafa zaglada do watkow z kotlami na pelet. Tylko niech sie morafa nie unosi po tym poscie ;-)

Widocznie cos z tym gazem nie "hallo" ,ze morafa zaglada do watkow z kotlami na pelet. Tylko niech sie morafa nie unosi po tym poscie ;-)

Dobre....

Atika, przyłączam się do postu seamana, że może rzeczywiście coś za mocno czyścicie kociołek...a odłączaniem pogodówki to jeszcze nie próbowałem...

gdybym mogła założyć sobie gaz to bym go założyła i byłoby bez problemu, ale nie mam gazu i dlatego pytam - ale pytam użytkowników kotła, a nie kogoś kto tylko wszystko krytykuje.

Więc mówię Ci że szybciej spalisz swój betonowy palnik niż będziesz palić torfem, jak widzisz nikt z użytkowników takim paliwem nie pali więc Ci nie odpowiedzą :) Pomimo tego że "napędzam" swój dom gazem wiem o spalaniu przeróżnych paliwa sporo z racji wykształcenia a na takie wątki wchodzę by dodać Wam otuchy :)

Dobre....

Atika, przyłączam się do postu seamana, że może rzeczywiście coś za mocno czyścicie kociołek...a odłączaniem pogodówki to jeszcze nie próbowałem...

Może i za mocno.. pogonię męża by tak nie dbał o kocioł ;)

W każdym razie czujnik wczoraj został wymieniony przez serwisanta.

Szczęście w nieszczęściu że serwis w miarę szybko reaguje.

Dzisiaj odpukać wszystko działa.

No i dam sobie spokój z tym torfem.... poczytałam że można to stosować w piecach na ekogroszek, w naszych lepiej pewnie nie bo to takie "delikatne stworzonka" :)

• 2 weeks później...

Witam !

Od jakiegoś czasu czytam ten temat bo miałem kupić kociołek Lazara lecz niestety moja mała kotłownia nie pozwoliła na to i te wcześniejsze posty zrobiły swoje ,ale nie o tym zakupiłem piec Greń na pellet 15 kw i tak czytam u mnie przy -14 pali 20 kg na dobę a przy takiej do -8 około 15 kg - domek 180 m2. Moje pytanie podłączyłem regulator temperatury i ustawiłem histerezę na 0.4 i gdy piec osiągnie zadaną temperaturę to się wygasza i jak temperatura znów spadnie to się załącza itd lecz jest też druga opcja pogodowa tzn cały czas pracuje tak po troszeczku i utrzymuje temperaturę w okolicy u mnie 21,6-22 stopnie i tu pytanie która opcja lepsza ze względu na koszty energi elektrycznej czy ktos to może sprawdzał czy lepiej jak piec pracuje nonstopem czy jak przerywa i zapalarka rozpala itd.U mnie temperatura spalin ok. 70-80 stopni cały czas , piec ma sonde lambda. I jeszcze jedno pytanie irytuje mnie praca podajnika normalnie słyszę w całym domu czy jest sposób to jakoś wyciszyć. Dzięki za odpowiedź

Że tak zapytam - wszystko Wam działa ??

Bo u mnie dla odmiany dzisiaj zje.....ła się (bo inaczej nie mogę) zapalarka.

Nosz kurde - na dworze -15, trójka małych dzieci w domu, święta za 2 dni a kocioł się pieprzy....

Mam dość. Będziemy chyba robić wszystko by wymienić ten model na nowszy bo za kocioł to raczej kasy mi nie zwrócą :(