Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wygrał Lazar mimo postów mebsa :D
Co wygrał lazar?? co ty kolego tu naginasz fakty !!! rozmawiałem z mebsem i dogadali sie w ramach ugody (niestety nie jestem upowazniony do publikowania tej ugody) jak ktos chce może napisać do mebsa (o ile jeszcze siedzi na forum) i sie dowiedzieć... nie naginaj kolego faktów acha jakby co to mebs ma teraz inny kocioł :)

Trochę się dziwię że są jeszcze chętni na ten kocioł no chyba że to znów producent poszywa się :)

Trochę kolego pomyliłeś się, "jestem tylko autoryzowanym dystrybutorem tego producenta" :lol2:. Naprawdę z takim tokiem myślenia to można wszystkich po kolei oskarżyć, na zasadzie kto wyraża się negatywnie to konkurencja, a kto pozytywnie to producent.

Co wygrał lazar?? co ty kolego tu naginasz fakty !!! rozmawiałem z mebsem i dogadali sie w ramach ugody (niestety nie jestem upowazniony do publikowania tej ugody) jak ktos chce może napisać do mebsa (o ile jeszcze siedzi na forum) i sie dowiedzieć... nie naginaj kolego faktów acha jakby co to mebs ma teraz inny kocioł :)

z tego co zrozumiałem to wygrał Lazar przy wyborze u mikel_1, więc o jakie naginanie faktów chodzi?

Edytowane przez Nestoranto

Właśnie rozważam zakup tego kotła, ale po przeczytaniu całego tematu a szczególnie problemów mebsa mam wątpliwości. Pozostaje właśnie pytanie czy te początki to jak nazwałeś "wiek dziecięcy" a teraz poprawili to wszystko, czy jednak nadal pozostają te problemy. No i zastanawia mnie średnica komina, mam również 200mm i czy nie będzie trzeba coś z tym zbytnio kombinować.

To jesteś autoryzowanym dystrybutorem czy zainteresowanym zakupem tego kotła ????

To jesteś autoryzowanym dystrybutorem czy zainteresowanym zakupem tego kotła ????

"jestem tylko autoryzowanym dystrybutorem tego producenta" - napisałem to w cudzysłowie, więc dalej bez komentarza.

Nestoranto o naginanie faktów u użytkownika mebs

ok, więc to ja źle zrozumiałem.

Co do samego kotła tej firmy to faktycznie odpowiada mi patrząc na jego funkcje oraz gabaryty.

Szerokość 1,8m głębokość 1,25m - są to parametry mojej kotłowni gdzie mam wstawić kocioł. Więc jeżeli ktoś jest wstanie zaproponować konkretny kocioł na pellety z możliwością zamontowania podajnika pneumatycznego, to bardzo bym prosił. Najlepiej na PW.

Edytowane przez Nestoranto

730 PLN, więc trochę kosztuje.
właśnie, sporo, kurza stopa :(

Jak widać po tym wątku kocioł nie obronił się a w rozmowie z jednym z dystrybutorów dowiedziałem się że unikają sprzedaży tegoż choć jakiś czas temu był gorącym zwolennikiem.

Ponoć kocioł okazał się paliwożerny i drogi w eksploatacji, często do wymiany są elementy ceramiczne jak i wentylator czy śluza a gwarancja nie trwa wiecznie.

Wymaga też najlepszego (najdroższego) peletu.

jednak się obronił, skoro go kupiłem znając ten wątek przed zakupem (akurat wtedy mebs "dopinał" sprawę z producentem, jak u mnie kocioł montowali) i inni też go kupują, skoro producentowi opłaca się rozwijać model. chyba jednak jesteś przedstawicielem innego producenta, co?

niestety rzeczywistość różowa nie jest, co widać po naszych wpisach. najbardziej energooszczędnym kotłem wg mnie jest... kocioł gazowy :) tak, nie pomyłka - straty ciepła na paliwie stałym są zbyt duże, żeby dało się osiągnąć 91-92% deklarowane przez Lazara (kiedyś to było 91, teraz 92 :D ) - jestem dość sceptyczny co do tego, bo kotłownia jakimś cudem o każdej porze roku jest najcieplejszym miejscem w moim domu, czego koledzy z kotłami na gaz jakoś nie doświadczają...

paliwożerność - jak już pisałem, zeżarł mi dość duże ilości paliwa przez zimę, tyle że kurza stopa się może okazać, że to moja wina była, bo go źle ustawiałem na początku i jeszcze instalację muszę pozmieniać, shiten. no i budynek 1-roczny.

wymuszenie napraw gwarancyjnych jest oczywiście obowiązkiem każdego konsumenta :) niezależnie czy to kocioł, odkurzacz czy mieszkanie/budynek. zasady identyczne :)

Lazar nie wymaga najlepszego/najdrożego peletu. takowego wymaga Wolf - wiem, bo mam LAzara a kolega Wolf-a. Ja palę tym - www.pelet.eu/pl/oferta po ok. 680zł/t, a kolegi Wolf nie dał rady :D

Co do samego kotła tej firmy to faktycznie odpowiada mi patrząc na jego funkcje oraz gabaryty.

Szerokość 1,8m głębokość 1,25m - są to parametry mojej kotłowni gdzie mam wstawić kocioł. Więc jeżeli ktoś jest wstanie zaproponować konkretny kocioł na pellety z możliwością zamontowania podajnika pneumatycznego, to bardzo bym prosił. Najlepiej na PW.

No to gabaryty Lazara są mocno zmienne w zależności od pojemnika, a od tego z kolei mocno zależy częstotliwość wizyt zimowych w kotłowni :)

Po twoich parametrach niestety widzę, że możesz mieć problem z najmniejszym Larazem - część mojej kotłowni, przeznaczonej na piec, ma ok. 190 x 170 i naprawdę ledwo się zmieścił - wezwij autoryzowanego dystrybutora zanim podejmiesz decyzję i niech się przyjrzy sytuacji na miejscu. jak się zdecyduje ci sprzedać ten piecyk, to albo weź od niego na piśmie, że wielkość kotłowni ok, albo wymuś na nim obecność podczas pierwszego rozruchu - wtedy serwisant mierzy wszystkie parametry wymagane gwarancją/instrukcją obsługi/etc. i każe się podpisać TOBIE, że przyjmujesz do wiadomości co on tam wypisał. a może np. odmówić uruchomienia ze względu na brak możliwości dotarcia do podzespołów kotła wynikającej z braku miejsca... i wtedy klops - zwrot kotła to koszt min. ok. 500 pln za przesyłkę gabarytową... i kto płaci? oczywiście kupujący, a nie dystrybutor który kocioł wcisnął :)

może jednak piecyk gazowy? z pojemnikiem poza budynkiem? tyle że to b.b.drogie paliwo - gaz i to z pojemnika zewn.

podajnik pneumatyczny zamontujesz DO KAŻDEGO KOTŁA na pelety / groszek / inne. poszukaj w tym wątku mojej dyskusji z zimy lub pocz.roku z jednym z kolegów, który kupił takie coś od LAzara i opisał mi jak działa. nie musisz kupować od lazara - pelletmont lub inna firma też ci sprzeda

PS. OT - w teorie spiskowe lansowane przez jednego z kolegów nie wierzę, ale faktycznie trzeba mieć na względzie, że dystrybutorzy/sprzedawcy/producenci ten wątek znają. łatwo na niego trafić - odkopaliśmy trupa i pojawia się na 1-szej stronie listy wątków pewnie często ostatnio.

PS. w temacie - jak ktoś jest z mazowieckiego lub lubi jeździć po PL, to można do mnie wpaść, w 30 min. opowiem więcej o męczeniu się z tym kotłem niż tu na wątku napisałem. mam wejście do kotłowni od tyłu, do budynku dalej nie wpuszczam (co powinno ew. szubrawców zniechęcić hehe)

• 5 weeks później...
Witam pana Mebsa...kope lat....a u mnie kociołek daje radę...po wcześniejszych totalnych jajach obecnie jest ok. Jedyna rzecz to zakup regulatora ciągu bo kocioł przy rozpalaniu potrafi niesamowicie dudnić...

A tak poza tym to wszyscy zdrowi :)

Witam. Ma Pan może coś takiego:

http://www.darco.com.pl/nasady-kominowe1/art,1,gdy-ciag-kominowy-jest-zbyt-duzy-regulacja-i-stabilizacja-ciagu.html

czy też coś takiego:

http://www.polmar.net.pl/s,produkt,5.html

I jak się spisuje. Faktycznie dudnienie ustało, czy też jeszcze sporadycznie się zdarza. Pozdrawiam.

Witam. Ma Pan może coś takiego:

http://www.darco.com.pl/nasady-kominowe1/art,1,gdy-ciag-kominowy-jest-zbyt-duzy-regulacja-i-stabilizacja-ciagu.html

I jak się spisuje. Faktycznie dudnienie ustało, czy też jeszcze sporadycznie się zdarza. Pozdrawiam.

Pierwszy jest niewystarczający - minimalny ciąg, możliwy do ustawienia to 10Pa, a w piecu masz wymagane ok. 5Pa. Właśnie myślę nad instalacją tego drugiego...

Tiger.dp: ja korzystam z wskazanego przez Ciebie regulatora Darco (http://www.darco.com.pl/oferta/p,82,regulatory-ciagu-kominowego.html) i w moim przypadku całkowicie eliminuje on problem dudnienia.
Powiedz, jak z ilością popiołu w komorze spalania? Bo mam wrażenie, że ciąg 10Pa + wentylator nawiewny wyrywa niespalone cząstki, które lądują w dużej ilości m.in. wokół palnika, bez dostępu powietrza (bo są przykrywane zaraz kolejnymi). sytuacja się "normuje" jak utworzy się lejek wokół palnika - wtedy co zostanie wyrwane, spada z powrotem :) ale niestety oznacza to, że komora spalania jest nieźle zasyfiona i znacznie spada sprawność - widać to po temp. spalin, która wzrasta u mnie z ok. 95st.C (piec wyczyszczony) do 110-120 st.C (piec zasyfiony popiołem), a potem przebija 130 st.C i już raczej go wtedy czyszczę. Podane temp. po regulacji własnej - niżej nie udało mi się zejść.

mikel_1: masz rację, wokół palnika faktycznie zbiera się popiół, z którego formuje się lejek jego nadmiar spada jednak do popielnika podczas czyszenia palnika, które odbywa się systematycznie. Coś tam zawsze spadnie do komory spalania chociaż wydaje mi się że większość zatrzymuje się w komorze za popielnikiem. Brud faktycznie obniża sprawność kotła i podnosi temp. spalin, ale nie wiem czy którykolwiek kocioł ma na to odpowiedź. Poza tym 130 st. C to chyba jeszcze nie taki dramat?

mikel_1: masz rację, wokół palnika faktycznie zbiera się popiół, z którego formuje się lejek jego nadmiar spada jednak do popielnika podczas czyszenia palnika, które odbywa się systematycznie. Coś tam zawsze spadnie do komory spalania chociaż wydaje mi się że większość zatrzymuje się w komorze za popielnikiem. Brud faktycznie obniża sprawność kotła i podnosi temp. spalin, ale nie wiem czy którykolwiek kocioł ma na to odpowiedź. Poza tym 130 st. C to chyba jeszcze nie taki dramat?
130 to nie dramat, ale 90 bardziej mi się podoba :) sporo piec pali, więc szukam różnych pomysłów na zmniejszenie paliwożerności. Jedna to ustawienia pieca, inna to ten regulator Polmar. nt. którego dyskusja idzie też w innym wątku.

Witam, mam nastepujacy problem od wczorja piec nie chce wystartowac. wygasil sie i nie chce sie rozpalic. probowalem juz 3 razy i nadal nic. zamowilem juz serwis ale chcialbym wiedziec co to moze byc... maja Panstwo pomysl?
1. sprawdź, czy przypadkiem nie zadział czujnik informujący o zasypaniu komory spalania paliwem - jest pod blaszką od frontu, nad aparaturą sterownika (taka wąska pionowa) - poszukaj w instrukcji. 2. jeśli tak, to postępuj zgodnie z instrukcją. jak nie to 3. wyczyść piec i jeśli będzie trzeba również przyłącze do komina (sprawdź też sam komin, może masz tam gniazdo? :) ), w trakcie czyszczenia uruchom ręcznie "odpopielacz" (czyli to, czym zwykle steruje siłownik, nie pamiętam nazwy...), żeby zrzucić z niego popiół. 4. jak nie zadziała, to czekaj na serwis.

• 2 weeks później...

Witam,

Jestem również posiadaczem kotła Smart Fire 21KW. Prosiłbym o podpowiedź w poniższej kwestii. Podczas przechodzenia kotła z trybu PRACA w NADZÓR strasznie wibruje i huczy w kominie, zamontowałem jak zalecają regulator ciąga aczkolwiek problem nie ustąpił wręcz przeciwnie. Mam wkład kominowy o średnicy 130 mm czyli taki jaki być powinien, założony tez mam na kominie "Strażak". Dziwne bo latem te zjawisko nie występowało.

Proszę o sugestie jak temat rozwiązać.

Próbowałem, zdjąłem strażaka i nic nie pomogło. Regulator ciągu mam zainstalowany na przyłączach które są skierowane do komina. Serwisant kazał go ustawić na 10, ale to nic nie daje, podczas pracy pieca jest cały czas otwarty i jak piec przechodzi w tryb pracy NADZÓR to komin buczy niemiłosiernie, nawet więcej i dłużej niż bez regulatora, czyli wyrównuje sobie ciąg. Zastanawiałem się nad założeniem regulatora ciągu RC-14-0 firmy POLMAR ale to drogi gips ok.700 PLN, aczkolwiek czekam na wizytę serwisanta z Lazara i jego opinii na ten temat. Ponoć za duży ciąg u mnie w kominie - 10 metrów wysokości.