Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva - okładzina KG

Recommended Posts

Witam,

Mam strop Teriva 4 x 3,5 m i chciałbym obłożyć go płytami KG. Większość dokumentacji, jakie znalazłem, głównie koncentruje się na sufitach podwieszanych. Czy w takim razie mogę prosić o odpowiedzi na następujące pytania :

1. Czy dla takiego pomieszczenia można zastosować ruszt jednopoziomowy, pojedynczy?

2. Jaki powinien być rozstaw profili? W którymś z poradników znalazłem takie wymiary (stelaż z pkt 1) :

* rozstaw profili max. 50 cm,

* mocowanie do stropu max 120 cm

3. Czy profile montować równolegle do belek stropu, czy prostopadle ?

4. Uchwyty ES mocować do belek, czy pustaków stropowych ?

Pozdrawiam.

Rick

Przypominam pytanie autora bo nie jest mi odosobnione .mam sufit z robiony w tym samym systemie z gładzią i cały w pajęczynie pęknięć , widać gdzie są belki i pustaki a zarazem na środku sufitu obramówkę oświetleniową podwieszaną do sufitu wystającą 12cm . Zrobić podwieszany sufit na całości i prawie zatracić jak mi się wydaje różnice wystającej obramówki .Czy profile zamocować bezpośrednio do sufitu i do nich KG ? Która wersja uchroni mnie przed ewentualnymi pęknięciami ?

Mam takie 2 takie sufity 4x4m i 5x4m. Profile co 50cm prostopadle do belek, mocowane do belek. Wisi to od 8 lat i nic się nie rysuje. Teriva to sztywny strop. A z własnego doświadczenia: większość zarysowań na KG - nawet na sztywnych, stabilnych powierzchniach wynika z niechlujstwa i braku doświadczenia wykonawcy.

• 2 weeks później...