Ogniowy 31.07.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Więc tak, z placu boju, po trochę ponad 12 m-cach niespodzianka - woda przestała praktycznie odpływać w domu, tylko jakieś bulgotanie dochodziło... Od razu tel po szambo (oczywiście po weekendzie, bo jakby się nie zapchało szambo w weekend to Murphy w grobie by się przewracał. Okazało się, że było już tak pozabijane wszystko, że opróżnienie POS-ia samego nic nie dało. Dobrze, że mam rewizję wypuszczoną ze dwa metry przed oczyszczalnią, to pomogło wyciągnąć cały syf z rur. Facet zalecił wybieranie 2x do roku i chyba będę się tego trzymał : wiosna i jesień, aby zimę ominąć bez potrzeby wzywania wozu. Mam tylko problem z zapachem, czy też raczej smrodem, który się z bio hero wydobywa... Sypałem jakiegoś bioklara czy coś tak, w miarę regularnie, nawet czasami więcej niż na opakowaniu podano, ale niestety, smród nie ustał. Testował ktoś różne specyfiki i może najlepszy poradzić? Czy możliwe jest, by przypadkiem jakiś z cif-ów stosowanych w domu mi przy okazji baterie wytruwał? Aa, i po deszczach, jak ziemia namoknie porządnie, to mi przy samej oczyszczalni powietrze jakoś bokiem z ziemi bąbęlkuje... Co to może być? Ja dostałem z oczyszczalnią starter bio, - do rozwodnienia w wiadrze wody i zalania po 24 godzinach oczyszczalni, potem przez 6 tygodni mam stosować preparat do zaszczepienia bakteri beztlenowych, mija 5 tydzien i zapach jako taki tragiczny się nie wydobywa - nie pachnie to fiołkami, ale i nie śmierdzi....może spróbój aktywatora bio i przyjżyj się czego używasz w chemii domowej...aktywator nazywał się BioStart Złoże firmy BIOZYM, co tydzień dodaję Ultra Microbec firmy Bros (http://www.bros.pl) wydaję mi się najskuteczniejszy i w miarę tani - 2 PLN saszetka na tydzień. Powodzenia PS. A to powietrze to moze nieszczelność węża doprowadzającego powietrze z kompresora?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1985 31.07.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 coś słabo szukałeś, mi wyskoczyło kilka odnośników między innymi do forum muratora. Poczytaj trochę ten i podobne wątki. nie ma lekko Witaj Wojski! Możesz coś napisać na temat użytkowania oczyszczalni z ekopolu skoro ją posiadasz? Jak wygląda oczyszczona woda i czy posiada jakiś zapach? Chcę odprowadzić wodę z oczyszczalni do oczka z rybami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.08.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Witaj Wojski! Możesz coś napisać na temat użytkowania oczyszczalni z ekopolu skoro ją posiadasz? Jak wygląda oczyszczona woda i czy posiada jakiś zapach? Chcę odprowadzić wodę z oczyszczalni do oczka z rybami... co tu pisać, po prostu działa co jakiś czas dosypuję bakterii, w tym roku muszę się przymierzyć do opróżnienia pierwszej komory. Co do zapachu to określiłbym go jako "neutralny" nie jest nieprzyjemny i do zapachu z szamba mu daleko. Ostatnio zepsuła mi się pompa i musiałem ją wymienić, a ponieważ kominki mam przedłużone, musiałem "do pasa" zanurzyć się w otworze ostatniej komory, do szamba bym tak nie zajżał Oczyszczona woda jest koloru lekko brązowego i posiada lekką zawiesinę (chyba w zeszłym roku wrzucałem zdjęcie). no i to chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1985 03.08.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Oczyszczona woda jest koloru lekko brązowego i posiada lekką zawiesinę (chyba w zeszłym roku wrzucałem zdjęcie). no i to chyba tyle Dzięki Wojski za odpowiedź. Szkoda że trochę mało odpowiedzi od innych użytkowników BIO HERO na forum, ale pomimo to chyba się zdecyduję. Otrzymałem całkiem dobrą ofertę również na montaż z odprowadzeniem wody do stawu. Więc jakby co to przecież biorą odpowiedzialność za rybki i mam ich w garści Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkanty 11.05.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 witam wszystkich, nad wyborem oczyszczalni zastanawialem sie ok dwoch miesiecy przejzalem chyba wszystkie oferty dostepne onlinemiesiac temu zakupilem oczyszczalnie bio hero,z uwagi na to ze jestem budowlancem montaz wykonalem we wlasnym zakresie moja opinia jest jak na razie bardzo pozytywna oczyszczalnia pracuje poprawnie nie ma zadnych przykrych zapachow woda ktora schodzi do studni chlonnej jest przezroczysta , srodki stosuje te ktore zaleca producent, jestem ciekawy jak bedzie pracowac za rok i dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skyterr 04.06.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Witam,I jak? Jakieś nowe opinie na temat Bio_hero? czy macie coś innego do polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 23.06.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Witam.Jak sprawują się wam oczyszczalnie Bio hero ? godne polecenia ? Muszę się w końcu zdecydować.Aha, czy oryginalnie dmuchawa (kompresor )ma pracować cały czas, czy jest opcja z tymi czasówkami 30 min/30 min.?Pozdrawiam.Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.07.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam serdecznie, reklama Jest jeszcze kilka wątków o oczyszczalniach, tam też koniecznie napisz. Trzy prawie identyczne posty mogą być mało przekonujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 18.07.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Ja sobie zamontowałem tą oczyszczalnie, porównywałem do innych i jest najtańsza. Ja ją będę odpalał dopiero za ok 2 miesiące. Na razie wkopałem , zalałem trochę wodą i sobie stoi Coś nie za dobrze właz poskręcałem i mam teraz zasyfioną całą woda z piachem Nie wiem czy mam tak zostawić czy ją przepłukać czy wsypać coś? Edytowane 10 Października 2017 przez pancio11 mała zmiana opinii na rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemapl 12.08.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 No to niezły orzech do zgryzienia - już byłem zdecydowany na szambo (kanalizacja w Warszawie niedaleko Czajki jest w odległych planach) a tu dzisiaj kumpel mi podesłał link do firmy eko sum - czytam, czytam a tam bio hero - co za diabeł. Z jednej strony piszą, że to be rozsączania a na obrazkach jednak widać, że gdzieś trzeba to wylać. Podlewanie trawy trzeba by codziennie chyba robić? A może jakiś taki ładny zbiornik na wodę wkopać i mieć zapas pod ziemią?Na dodatek jeszcze ktoś o dopłatach napisał w WFOŚIGW w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
congg 16.08.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Posiadam tą oczyszczalnie Bio Hero od 2 do 6 osób. Fakt że siedzi w ziemi od dziesięciu miesięcy ale więcej z tej oczyszczalnie budowlańcy korzystali niż ja. Montowałem sam, jak ktoś napisał wcześniej opaski zaciskowe to lipa mnie śrubki na wylot przeleciały jak próbowałem zacisnąć, jeśli chodzi o kominek to tego to się nie da dobrze założyć, przykreciłem jak w instrukcji. Po wymianie spostrzeżeń z majstrem na budowie kominek uszczelniłem jakimś klejem dekarskim z żywicą. Dalej nieszczęsny przewód do pompki, po naszukaniu się po marketach budowlanych i sklepach ogrodniczych stanęło na Alu pex 20 mm. Pompka stanęła w garażu. Ktoś się pytał czy po zasypaniu startu i bakterii się pieni oj pieni się myślałem że coś jest nie tak. Pompka chodzi non stop jak do tej pory mi nie smierdziało nawet z kominka, bakterie staram się sypać raz w tygodniku. Kupione w castoramie innego na szybko nie dostałem. Szamba jeszcze nie opróżniałem. Jak coś pytajcie jak będę wiedział napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunsin 22.08.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Wszystko fajnie, z tym, że nigdy bym się nie zdecydował na zakup na allegro. Jakby nie patrzeć jest to dość spora inwestycja, a wiadomo tam gdzie są pieniądze tam pojawiają się oszuści już kilka osób się nacięło kupując jakieś buble, dobrze opisane na stronie Aqua Clear http://www.aquaclear24.pl/ostrzegamy-przed-podrobkami/52. W każdym razie firm, które profesjonalnie zajmują się oczyszczalniami jest coraz więcej na rynku sam przeglądałem ofertę jak 3 miesiące temu montowałem u siebie więc jestem na bieżąco. W każdym razie jest z czego wybierać więc nie sądze, że trzeba sie ograniczać do jednej czy dwóch firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 12.10.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Mi działa kilka tygodni ten SUM i jest wszystko ok - nie wiem jak ustawić programator czasowy. Wracamy z pracy ok 18 tej codziennie więc narazie ustawiłem pompkę codziennnie od 18-23 - nie wiem czy dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ali12 11.11.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam użytkowników BIO HERO. Czy możecie napisać z której komory wybiera sie osad( zakładam ze z 1)? co z osadem który wytrąca sie pozostałych komorach, nie widzę na filmiku z Youtub'a żadnego "systemu" recykrulacji osadów z kolejnych komór. Może jest to jakoś inaczej rozwiązane?Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smer 17.01.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Tak jak pisałem powyżej - sąsiad wkopał oczyszczalnię w ziemię w 2011 roku i do dzisiaj mu pracuje bezproblemowo. Ja niestety się wystraszyłem i w nadziei na przyszłą możliwość podpięcia do kanalizacji wybrałem "tymczasowe" szambo. Aktualnie nadzieja na kanalizację powoli umiera, a szambo sobie jest. I woła co chwilę, żeby je opróżnić Nie wiem, ile kosztuje taka przyjemność w innych regionach polski, ale u mnie jest to 162zł za odpompowanie 7m3. Reasumując: cholera mnie bierze, że w ogóle wtedy miałem wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesny_83 20.09.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 A czy ktoś z Was używa takiej z firmy eko-lux z Myszkowa: http://www.przydomowe-biologiczne-oczyszczalnie.pl/ ?Mają trochę większe zbiorniki niż Biohiro, kontakt w firmą narazie dobry, mają wszystkie certyfikaty itp ale zero informacji w necie od użytkowników Na razie jestetm na etapie walki z krakowskim starostwem, bo nie chcą się zgodzić na POŚ, ale tak czy siak muszę w najbliższym czasie coś wybrać Do tej pory brałem pod uwagę własnie BIO-EKOLUX 2300, ale po tym wątku zaczynam się zastanawiać jeszcze nad tym heropozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 21.09.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 A czy ktoś z Was używa takiej z firmy eko-lux z Myszkowa: http://www.przydomowe-biologiczne-oczyszczalnie.pl/ ? Mają trochę większe zbiorniki niż Biohiro, kontakt w firmą narazie dobry, mają wszystkie certyfikaty itp ale zero informacji w necie od użytkowników Na razie jestetm na etapie walki z krakowskim starostwem, bo nie chcą się zgodzić na POŚ, ale tak czy siak muszę w najbliższym czasie coś wybrać Do tej pory brałem pod uwagę własnie BIO-EKOLUX 2300, ale po tym wątku zaczynam się zastanawiać jeszcze nad tym hero pozdr Tradycyjnie polecam korzystanie z narzędzia wyszukiwarki forum. Żeby się nie powtarzać, podeślę link do wcześniejszego wpisu - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking&p=6952549&viewfull=1#post6952549 Wszystko, co napisałem jest wciąż aktualne, a nawet aktualniejsze, bo sądząc po ilości zapytań na tym forum, firma stawia na marketing. Budzi to moją czujność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesny_83 21.09.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Hej Beja to co napisałeś już czytałem ale nie wiele w tym konkretów o akurat tej oczyszczalni. Z tego co pisałeś i ja zweryfikowałem to mają certyfikat z TUV SUD Czechy (jednostka notyfikowana przez UE do sprawdzania oczyszczalni wg tej normy która aktualnie obowiązuje - ciężko w ogóle znaleźć listę tych całych jednostek) więc na papierze wygląda, że wszystko jest ok ale to tylko na papierze. Nawet azot i fosfor mają przebadany, ale łapią się tylko na małe aglomerację. Na duże za słabo oczyszcza. Ogólnie DTRka wygląda na rozsądnie napisaną ale znawcą nie jestem. Strony za bardzo nawet nie czytałem.Teoretycznie mam aglomerację do 5 tyś osób więc wg nowego rozporządzenia azot i fosfor mnie nie dotyczy co ułatwia trochę poszukiwania.Znalazłem jeszcze SBR za 400 zł drożej więc może warto dołożyć bo większy i z automatyką tylko jeszcze nic nie wiem o producencie (chyba Intech i na stronie nie ma totalnie nic), a oczyszczalnia taka: http://eko-centrum.pl/bio-inte-logic-2900l-sbr-do-osob-p-400.htmlEwentualnie na co radzisz zwrócić uwagę w przypadku oczyszczalni do 5 osób i dla aglomeracji do 5 tyś osób i kwoty najlepiej do 6 tyś zł? Na razie najważniejszy problem to przekonać Krakowskie starostwo, że nie czegoś takiego jak zakaz budowy oczyszczalni w aglomeracji. Twierdzą, że regionalny zarząd wód w Krakowie wprowadził zakaz budowy oczyszczalni w rejonie Górnej Wisły. Problem polega na tym, że to teren prawie 1/4 Polski i jakiś tam ziutek lokalny w Krakowie nie ma uprawnień, ani kompetencji wydawać takich zakazów.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 22.09.2016 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Na razie najważniejszy problem to przekonać Krakowskie starostwo, że nie czegoś takiego jak zakaz budowy oczyszczalni w aglomeracji. Twierdzą, że regionalny zarząd wód w Krakowie wprowadził zakaz budowy oczyszczalni w rejonie Górnej Wisły. Problem polega na tym, że to teren prawie 1/4 Polski i jakiś tam ziutek lokalny w Krakowie nie ma uprawnień, ani kompetencji wydawać takich zakazów. pozdr No to będę niecierpliwie czekał na wyniki tej batalii. Taki przepis faktycznie jest. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesny_83 22.09.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 No przepis niby jest tylko uchwalający go nie ma prawa go uchwalać taki problem. Na jakiej podstawie prawnej krakowski zarząd wprowadza sobie taki zakaz? Znalazłem już parę wyroków sądu administracyjnego gdzie starostwo przegrywało tego typu sprawy. Sądy twierdzą, że to rozporządzenie ministra reguluję takie rzeczy i jest nadrzędne. Tak czy siak opisze dla potomnych tą batalie. A może jakieś praktyczne rady?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts