carlooss 06.10.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Użytkuję oczyszczalnię Bio hero 2-6 osób od stycznia 2016.Ścieki odprowadzane są do studni chłonnej. Na początek zasypałem biostartem i zapomniałem o temacie,bakterie dodawałem jak mi się przypomniało,pompka chodziła na wyłączniku czasowym. Raz po raz ze studni dochodził brzydki zapach ale nie przejmowałem się tym myśląc że to normalne ( z kominka wentylacyjnego nigdy nie śmerdziało). Wszystko byłoby ok do czasu aż sąsiad nie zamontował swojej oczyszczalni innego producenta. Z jego oczyszczalni ścieki są praktycznie przezroczyste i bezwonne a z mojej zółto brązowe i bardzo śmierdzą. Postanowiłem postępować jak zaleca producent, pompka nonstop, zaszczepiłem od nowa bio startem, co tydzien dawka bakterii, żadnych agresywnych środków w domu antybiotyków itp, pranie 2 razy w tyg. Niestety po 2 miesiącach 0 efektu, jakość ścieków bez zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 25.10.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Użytkuję oczyszczalnię Bio hero 2-6 osób od stycznia 2016.Ścieki odprowadzane są do studni chłonnej. Na początek zasypałem biostartem i zapomniałem o temacie,bakterie dodawałem jak mi się przypomniało,pompka chodziła na wyłączniku czasowym. Raz po raz ze studni dochodził brzydki zapach ale nie przejmowałem się tym myśląc że to normalne ( z kominka wentylacyjnego nigdy nie śmerdziało). Wszystko byłoby ok do czasu aż sąsiad nie zamontował swojej oczyszczalni innego producenta. Z jego oczyszczalni ścieki są praktycznie przezroczyste i bezwonne a z mojej zółto brązowe i bardzo śmierdzą. Postanowiłem postępować jak zaleca producent, pompka nonstop, zaszczepiłem od nowa bio startem, co tydzien dawka bakterii, żadnych agresywnych środków w domu antybiotyków itp, pranie 2 razy w tyg. Niestety po 2 miesiącach 0 efektu, jakość ścieków bez zmian Nie wiem, czy to dobra rada, ale aby coś z tym zrobić to należałoby wymienić dmuchawę na wydajniejszą. Niestety tu pojawia się problem, bo chyba bez dmuchawy o wydajności - min. z 80 litrów/min nie da się ruszyć tematu. Nie wiem, czy zamontowany dyfuzor nadają się do takie zwiększenia natleniania ale to zawsze coś, zwłaszcza gdy chcemy nadrobić małą pojemność. Kolejny problem to sterownie taką oczyszczalnią i recyrkulacja osadu ale tu chyba bez większej funduszy na modernizację nic się nie da zrobić. Jednak działać trzeba, bo studnia chłonna zazwyczaj wytrzymuje mniej od drenażu. Gdy więc przestanie odbierać to dopiero zrobi się problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 80 26.10.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam wszystkich którzy trafili na ten wątek szukając sposobu na smród ze swojej oczyszczalni. Ja również jestem posiadaczem BIO Hero 2000 i użytkuję ją od ok sierpnia tego roku. Na początku było OK a później się zaczęło. Pomimo sypania dużo większych dawek preparatu niż zaleca producent smród nie ustępował. Ponieważ oczyszczalnia nawet biologiczna to nie prom kosmiczny i skoro dostaje powietrze (praca kompresora testowana na "non stop" i z programatorem czasowym) i bakterie to przynajmniej nie powinno cuchnąć. Doszedłem do wniosku że preparat który sypię (polecany przez producenta POS) jest jakiś felerny - ostatnie opakowanie 1kg które kupiłem wygląda jak cukier wymieszany z piaskiem, muszę spróbować czy słodkie Poczytałem w internetach które preparaty do szamb czy oczyszczalni mają dobre opinie i padło na biolatrin. Po wsypaniu dawki startowej i dosłownie 3-5 dniach smród zniknął całkowicie. Zniknął też osad z g**na który pływał po wierzchu. Na razie sypię też ten enzybac ale on chyba i tak nic nie daję. Także moim zdaniem to nie wina oczyszczalni a zestawu bakterii które nie działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_K 27.10.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Witam wszystkich którzy trafili na ten wątek szukając sposobu na smród ze swojej oczyszczalni. Ja również jestem posiadaczem BIO Hero 2000 i użytkuję ją od ok sierpnia tego roku. Na początku było OK a później się zaczęło. Pomimo sypania dużo większych dawek preparatu niż zaleca producent smród nie ustępował. Ponieważ oczyszczalnia nawet biologiczna to nie prom kosmiczny i skoro dostaje powietrze (praca kompresora testowana na "non stop" i z programatorem czasowym) i bakterie to przynajmniej nie powinno cuchnąć. Doszedłem do wniosku że preparat który sypię (polecany przez producenta POS) jest jakiś felerny - ostatnie opakowanie 1kg które kupiłem wygląda jak cukier wymieszany z piaskiem, muszę spróbować czy słodkie Poczytałem w internetach które preparaty do szamb czy oczyszczalni mają dobre opinie i padło na biolatrin. Po wsypaniu dawki startowej i dosłownie 3-5 dniach smród zniknął całkowicie. Zniknął też osad z g**na który pływał po wierzchu. Na razie sypię też ten enzybac ale on chyba i tak nic nie daję. Także moim zdaniem to nie wina oczyszczalni a zestawu bakterii które nie działają. Przeczytałem te twoje wypociny i nie wytrzymałem. Preparat biolatrin może jest dobry ale dla zwykłych szczelnych szamb! On nie ma w składzie ŻADNYCH BAKTERII - jedynie enzymy ! Niestety ale do takiego typu oczyszczalni konieczny jest bardzo dobry preparat bakteryjny z częstym dawkowaniem - najlepiej tygodniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlooss 28.10.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Sytuacja wygląda tak że w pierwszej komorze do której wpadają ścieki i drugiej nie śmierdzi. Cały zapach pochodzi z 3 komory w której są kształtki, wzruszając je kijem smród nie do wytrzymania. A najdziwniejsze jest to że pod wszystkimi 3 komorami jest przelot więc już nie wiem jak to ma działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 28.10.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Wszystko byłoby ok do czasu aż sąsiad nie zamontował swojej oczyszczalni innego producenta. Z jego oczyszczalni ścieki są praktycznie przezroczyste i bezwonne a z mojej zółto brązowe i bardzo śmierdzą. A możesz podać jaka to oczyszczalnia? Może sekwencyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlooss 28.10.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 To oczyszczalnia Ekohouse VH8P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 28.10.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 A możesz podać jaka to oczyszczalnia? Może sekwencyjna? No właśnie - lepiej działają sekwencyjne, czyli SBR-y. Trzeba tylko sprawdzić przed zakupem, czy jest to prawdziwy SBR, a nie tylko reklama wpisana w nazwę oczyszczalni - bywa tak ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 28.10.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 To oczyszczalnia Ekohouse VH8P Hmm, w BIO HERO brakuje sedymentacji po napowietrzeniu i powrotu osadu do pierwszej komory, a w Ekohouse VH8P są. Myślę, że to może być problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlooss 29.10.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 To mam rozumieć że ta oczyszczalnia(bio hero) nie ma prawa działać poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 29.10.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 To mam rozumieć że ta oczyszczalnia(bio hero) nie ma prawa działać poprawnie? W sumie to chyba się nie spotkałem z oczyszczalnią biologiczną, która działałaby bez recyrkulacji. Jednak ja wszystkich produktów na rynku nie montowałem i też fizycznie nie widziałem po montażu, więc mam nadzieję, że znajdzie ktoś kto szerzej odpowie na to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 30.10.2016 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Patrząc na tę animację to nie widać tam ani obszaru sedymentacji po części oczyszczania tlenowego, ani recyrkulacji: Ekohouse VH8P lepiej: http://www.bioires.pl/gfx/bioires-sklep/_thumbs/sklep_oferta/561/54e466a12d030,lIiKq7Gtp2iMp8KLap4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlooss 30.10.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Ta animacja z bio hero to ściema! Napowietrzenie jest w pierwszej komorze a nie jak na animacji w drugiej, poza tym pod przegrodą oddzielającą komory jest przepływ i tak naprawdę osad krąży po całym zbiorniku. Producent twierdzi że tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 30.10.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Ta animacja z bio hero to ściema! Napowietrzenie jest w pierwszej komorze a nie jak na animacji w drugiej, poza tym pod przegrodą oddzielającą komory jest przepływ i tak naprawdę osad krąży po całym zbiorniku. Producent twierdzi że tak ma być Faktycznie to dziwna sprawa, bo na ich karcie technicznej jest inaczej niż na filmie. Może zmieniali coś z czasem w konstrukcji, a film został z poprzedniej wersji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlooss 30.10.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 No tak się właśnie tłumaczą, ze udoskonalili produkt. Czekam co odpowie producent bo w zeszłym tygodniu byli montażyści z ekosum , narobili dużo zdjęć i filmów i powiedzieli że się odezwą. Oczywiście powiedzieli że pierwszy raz się z taką sytuacją spotykają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 30.10.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) No tak się właśnie tłumaczą, ze udoskonalili produkt. Czekam co odpowie producent bo w zeszłym tygodniu byli montażyści z ekosum , narobili dużo zdjęć i filmów i powiedzieli że się odezwą. Oczywiście powiedzieli że pierwszy raz się z taką sytuacją spotykają... Jest wiele rozwiązań oczyszczalni biologicznych na rynku. Niektórzy producenci oszczędzają na sterowaniu i automatyce, ale za to dają więcej komór, czy większą ich pojemność. Inny dodają za to "złoże biologiczne" lub większą wydajność układu napowietrzającego. Może, oprócz złoża, czegoś nie dostrzegam w tej oczyszczalni. To będzie odkrywcze, gdy ją doprowadzą do ładu i zadbają o zadowolenie swojego klienta .... Edytowane 30 Października 2016 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 30.10.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Ja mam Bik jego ok 2 lat. Po roku przeszedłem na bio7 i nie śmierdzi o ścieki są czystsze. Na poczatku pompke mialem ustawiona w tanszych gidzinach ale potem zalaczylem na stale i jest ok. Animacja jaka jest na ich stronie to naprawdę sciema , obydwie komory są na spodzie połączone, nie ma szans też się dostać od środka oczyszczalni do odpływu - trzeba by było do niej wejść. Te nowe zbiorniki są od środka wzmocnione - tzn poszczególne komory sa niby lepiej przymocowane do konstrukcji . Ogólnie ja jestem zadowolony, w tej cenie ? Pompka chodzi cały czas, nie używamy preparatów które niszczą bakterie , woda jest brudna i nie nadaje się do podlewania. Edytowane 10 Października 2017 przez pancio11 zmiana okresu użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlooss 15.11.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Kolegp pancio11 których dokadnie bakterii używasz z bio7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 15.11.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Kolegp pancio11 których dokadnie bakterii używasz z bio7? Przetestowałem kilka rodzajów bakterii. Obecnie używam i stwierdzam, że są najlepsze BIO7 Max. Kupuje na stronie Aktywatory - tam były najtańsze. Powinno się wrzucać saszetki co miesiąc ale my w domu nauczyliśy się używać preparatów eko - najważniejsze aby byłu bez fosforanów (one zabijają bakterie) - do zmywarki używamy bio, do mycia naczyń, do muszli itp - tak naprawdę wszystkie preparaty mamy bio oprócz proszku do prania. Dzięki temu tak na prawdę nie wrzucam co miesiąc tylko co 2-3 - i jak sprawdzam w oczyszczalni to mam bardzo mało tłuszczu i nie śmierdzi nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlooss 15.11.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 A z oczyczyszcalni gdzie odprowadzasz ścieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts