Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym pomalować surowe stopnie sosnowe?

monikaa13

Recommended Posts

Schody się robią, stopnie zamówione - sosnowe 4cm, 25cm x 73cm. Będą surowe i teraz pytanie: Czym je pomalować???

Schody będą w salonie. W salonie są panele Kronopol Dąb Calvados:

http://www.centrum-podlog.net/3596-3853-large/panele-podlogowe-kronopol-platinium-massive-dab-calvados-d-2671-wp-1m2.jpg

http://tanie-panele.pl/product/image/1376/1_5cdb58a077bd.jpg

Żeby to miało sens stopnie chcę pomalować takim samym kolorem, a na pewno bardzo podobnym. Może komuś rzucił się taki kolor i mógłby podpowiedzieć.

Ale ważniejsze pytanie jest takie czym malować? Lakier, olej, nie wiem co itp. Co radzicie. Absolutnie nie może być błyszczący lakier. Chciałabym matowe schody. Oglądałam podłogi zaolejowane i fajnie wyglądają, wszyscy je chwalą ale nie wiem czy się nadaje na schody. Co radzicie?

Pomocy :)

Aha i czym malować - pędzlem?

Olej daje ci to że jeśli się coś uszkodzi lub wytrze np. olej to konserwujesz -nanosisz lokalnie w tym miejscu

lakier- jak się przetrze to musisz szlifować cały schodek bądź całe schody,

ALE- schody to częste miejsce komunikacyjne, jeśli masz lakier to gładszą powierzchnie szybciej umyjesz, mniej się piasek przyczepia- obiektywne zdanie!!

CHOĆ jak robiłam swoje schody to wykonawca powiedział że on tylko raz olejował, nie wiedział za bardzo jakimi olejami , ani co jest na rynku i przede wszystkich strasznie mi ten olej ze schodów odradzał, w końcu postawiłam na to w czym miał doświadczenie,-czyli lakierowanie!

ale swoje podłogi na poddaszu mam zamiar olejować- i też niektórzy odradzają że dużo roboty, że gorzej z utrzymaniem czystości, że trzeba ponawiać co pare miesięcy olejowanie,..

Oleje masz z: Tikurilli, 3V3, Beckers, Altaxin, bardziej specjalistyczne: Bona, Woka

na deski balkonowe kupiłam 3v3- będę olejować za 2-3tygodnie

A może lakier matowy? Hmm już sama nie wiem. Jak ma się brud przyczepiać to kicha. Nigdy nie widziałam olejowanej podłogi ale wiem, że na forum się zachwycają.

No i nie mogę mieć bezbarwnego tylko kolorowy.

Czekam na opinie innych osób. Czy macie pomalowane stopnie. Albo czym je najlepiej pomalować ? (żeby nie błyszczało)