nodan 06.05.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym. Dach dwuspadowy, konstrukcja dachu wraz ze stropem z gotowych wiązarów powierzchnia 174m2. Na poddaszu będzie zamontowany rekuperator Doradźcie czy dobrze myślę i planuje.: -Konstrukcja dachu pokryta deskami , na to papa, łaty i panel dachowy na rąbek Dolny Pas wiązara stanowi konstrukcje stropu więc według projektu jest: 25cm wełny miedzy belkami , potem folia od spodu i plyta OSB 15mm Dla mnie te 25mm wełny to trochę mało. Docelowo średnia gruposc ma byc od 40cm-50cm, ale chciałbym wygospodarować mały stryszek przy tym Dlatego myślę ze po z góry stropu na ok 40% powichrzeni polorze jakaś płytę wiórową lub OSB i na całość jeszcze 20-25cm wełny lub dokładnie rozsypanego granulatu wełny. Przez co będę mógł się tam bezpiecznie poruszać i umiejscowić rekuperator. Myślę jak rozwiązać dobrą wentylację takiego poddasza? Czekam na wasze porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 07.05.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 chcesz uzyskać wentylacje tego pomiejszczenia? z rekuperatorem?zasadniczo takich poddaszy niewentyluje się jakoś specyjalnie bo powietrze i tak przechodzi przez deskowanie i wychodzi przez styki róznorakie. . pamietaj że wentylacja ma wlot i wylot powietrza jak zrobisz sam wylot to niebedzie działało. na takim stryszku niebedzie sie generowała para wodna, może ciepło od rekuperatora, ludzi tam niebędzie więc jezeli jakaś wilgoć tam powstanie to przez nieszczelnosci sama wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 21.05.2011 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 A co odnośnie izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 09.11.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 u mnie w projekcie jest dach nieocieplony, czy jednak warto ocieplic watą? ( ile?), na poddaszu bedzie strych, chcialam bym tam zamontować centrale od reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 10.11.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Rekuperator nie może zamarzać. Albo mu zbudujesz jakiś domek z ocieplenia, albo znajdzie się jednak gdzieś na parterze. Ja zamierzam zrobić tak, że gdy będę chciał używać poddasza jako strychu, to docieplę piątką połacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 10.11.2011 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Wszystko zależy jaki masz rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 11.11.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 zastanawiam sie nad wełną, 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.11.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 u mnie w projekcie jest dach nieocieplony, czy jednak warto ocieplic watą? ( ile?), na poddaszu bedzie strych, chcialam bym tam zamontować centrale od reku Przegrody pomieszczeń nieogrzewanych np. połacie na strychu najczęściej izoluje się grubością 10 - 15cm bo praktycznie tyle wystarczy przed spadkiem do ujemnych temperatur. Praca w niskich temperaturach obniża sprawność centrali rekuperacyjnej. Warto pamiętać, żeby strop pod nieogrzewanym poddaszem dobrze ocieplić. Gdy jest to strop drewniany do tego ocieplenia można użyć mat MEGAROCK. Straty ciepła przez ten strop będą w zasadzie „podgrzewały” pomieszczenie strychu z centralą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts