Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja i wentylacja na poddaszu nieuzytkowym

nodan

Recommended Posts

Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym. Dach dwuspadowy, konstrukcja dachu wraz ze stropem z gotowych wiązarów powierzchnia 174m2. Na poddaszu będzie zamontowany rekuperator

Doradźcie czy dobrze myślę i planuje.:

-Konstrukcja dachu pokryta deskami , na to papa, łaty i panel dachowy na rąbek

Dolny Pas wiązara stanowi konstrukcje stropu więc według projektu jest: 25cm wełny miedzy belkami , potem folia od spodu i plyta OSB 15mm

Dla mnie te 25mm wełny to trochę mało. Docelowo średnia gruposc ma byc od 40cm-50cm, ale chciałbym wygospodarować mały stryszek przy tym Dlatego myślę ze po z góry stropu na ok 40% powichrzeni polorze jakaś płytę wiórową lub OSB i na całość jeszcze 20-25cm wełny lub dokładnie rozsypanego granulatu wełny. Przez co będę mógł się tam bezpiecznie poruszać i umiejscowić rekuperator.

Myślę jak rozwiązać dobrą wentylację takiego poddasza? Czekam na wasze porady

chcesz uzyskać wentylacje tego pomiejszczenia? z rekuperatorem?

zasadniczo takich poddaszy niewentyluje się jakoś specyjalnie bo powietrze i tak przechodzi przez deskowanie i wychodzi przez styki róznorakie. . pamietaj że wentylacja ma wlot i wylot powietrza jak zrobisz sam wylot to niebedzie działało. na takim stryszku niebedzie sie generowała para wodna, może ciepło od rekuperatora, ludzi tam niebędzie więc jezeli jakaś wilgoć tam powstanie to przez nieszczelnosci sama wyjdzie.

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
u mnie w projekcie jest dach nieocieplony, czy jednak warto ocieplic watą? ( ile?), na poddaszu bedzie strych, chcialam bym tam zamontować centrale od reku

Przegrody pomieszczeń nieogrzewanych np. połacie na strychu najczęściej izoluje się grubością 10 - 15cm bo praktycznie tyle wystarczy przed spadkiem do ujemnych temperatur. Praca w niskich temperaturach obniża sprawność centrali rekuperacyjnej. Warto pamiętać, żeby strop pod nieogrzewanym poddaszem dobrze ocieplić. Gdy jest to strop drewniany do tego ocieplenia można użyć mat MEGAROCK. Straty ciepła przez ten strop będą w zasadzie „podgrzewały” pomieszczenie strychu z centralą.