Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem

Arche1982

Recommended Posts

Witam serdecznie, dostałam mieszkanie w spadku i mam problem z ogrzewaniem.. otóż, mieszkanie ma 59 m kw. ostatnie piętro, jest tam piec kuchenny węglowy i piec kaflowy - taka opcja zupełnie odpada. Ogrzewanie gazowe też odpada mimo, że w budynku jest gaz, to mieszkanie jest w budynku zabytkowym, kominy wszystkie są pozajmowane, kominiarz robi pod górkę i musiałabym wybudować komin za 5,5 tys plus 13 tys reszta. Koszt niestety jest duży i zwyczajnie nie stać mnie. Kocioł turbo też nie może być, bo musi być komin-komin. Pytanie co polecacie mi? Naprawdę jestem z tym wszystkim sama, trudno mi jako kobiecie i zaczynam się w tym gubić. Proszę o pomoc.

a co z kominami do których są podpięte obecne piece ? nie można ich wykorzystać ?

Ostatnie piętro - strop jest ocieplony ? czy sama polepa.

Prąd jest ? Może piece akumulacyjne ?

Co oznacza "kominiarz robi pod górkę" ?

Co oznacza "13 tys. cała reszta"

sprecyzuj to co napisałaś, łatwiej będzie odpowiedzieć.

a co z kominami do których są podpięte obecne piece ? nie można ich wykorzystać ?

Co oznacza "kominiarz robi pod górkę" ?

sprecyzuj to co napisałaś, łatwiej będzie odpowiedzieć.

to co powyżej a wtedy będzie mozna coś sensownego podpowiedzieć

piec gazowy z zamkniętą komorą, rura przebita przez ścianę, najlepiej od podwórka (żeby konserwator nie miał wątów). tak mieszkałam w Anglii w kamienicy zabytkowej, może i u nas się da...

Nie można podpiąć się pod obecne kominy, bo są wszystkie zajęte - w grę wchodzi tylko i wyłącznie budowa komina. Nie może być żadna dziura w elewacji budynku. Nade mną jest strych, stropy nieocieplone.

13 tys. - kaloryfery, rurki, piec, robocizna.

I czy będzie to ogrzewanie na węgiel czy gaz - muszę budować komin. Komin musi mieć 6 metrów.

Kroitz - nie może być żadnej dziury w elewacji.

Jest siła w budynku, ale boję się prądu ze względu na drogą eksploatację.

A ma ktoś z Was albo zna te ogrzewanie na pellet? Jakie jest zużycie tego pelletu, jak to jest z kominem i to ogrzewa tylko dane pomieszczenie czy można jakoś podpiąć kaloryfery?

Edytowane przez Arche1982

Nie można podpiąć się pod obecne kominy, bo są wszystkie zajęte - w grę wchodzi tylko i wyłącznie budowa komina.

jeśli w mieszkaniu "jest tam piec kuchenny węglowy i piec kaflowy" - to gdzie są z nich spaliny odprowadzane? Te przewody na pewno można wykorzystać, przecież ktoś w tym mieszkaniu do tej pory mieszkał i w tych piecach palił?

Właśnie też tego nie rozumiem - tak kominiarz powiedział.

najprościej to napalić w piecu i kuchni - jeżeli w mieszkaniu nie będzie dymu to jest ok, a kominiarz musi poprawić ciąg (wyczyścić komin) gdyby było inaczej - za to bierze kasę, chyba że liczy na dodatkowe profity.

"Jest siła w budynku, ale boję się prądu ze względu na drogą eksploatację"

prądu nie ma co się bać, takie mieszkanie może dogrzać również klimatyzacja, ale najpierw powinno się ocieplić, zacząć od stropu, przy tańszej taryfie piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem mogłyby ogrzać taką powierzchnię w ok 1300-1800zł/rocznie - zależy od zapotrzebowania - z klimatyzacją sporo taniej.

Edytowane przez kbab

W piecu w pokoju pali się super, natomiast w kuchni się dymi.

czyli masz komin, więc nie słuchaj kominiarza tylko wezwij instalatora pieców niech obejrzy ten komin czy będzie do niego odpowiedni wkład (no chyba że z jednego komina korzysta dwóch właścicieli to jest problem, tu na forum pisał ktoś że takie cuda na śląsku się zdarzają) bo bez komina żaden piec nie będzie działał, wtedy pozostaje Ci tylko ogrzewanie elektryczne, bardzo ważne ocieplij ten sufit bo każde ogrzewanie będzie drogo wychodziło

Dzisiaj mają dzwonić ze spółdzielni do kominiarza, żeby wytłumaczył jak to jest z tymi kominami... Zobaczymy.

Najtańszym w inwestycji ogrzewaniem jest prąd G12 i grzałki do pieca, koszt eksploatacji niestety również mocno powiązany z zapotrzebowaniem. Pieca nie trzeba rozbierać (może być spory koszt), takie ogrzewanie jest komfortowe i łatwe do sterowania.

Ps nawet mogę tanio odsprzedać taką grzałkę (krótko chodziła, jest sprawna, mocy 800/1600/2400W)

A co myślicie o ogrzewaniu podłogowym? Jak myślicie ile miesięcznie w sezonie grzewczym mogłoby mnie uczynić te ogrzewanie? Przypominam: mieszkanie 59 m kw, w miarę ciepłe, będzie ocieplone, okna nowe.

A jeszcze mam takie pytanie, bo zastanawiałam się czy zamiast tego pieca kaflowego w pokoju nie dałoby rady wymienić go na jakiś kominek, bo stary piec będzie straszyć. Jak to jest z kominami, czy mogą być jakieś przeszkody, bo jak pytałam swojego ulubionego kominiarza, to powiedział, że np. kominek z płaszczem wodnym nie może być.

Proszę o pomoc.

Edytowane przez Arche1982

• 2 weeks później...
jeśli mogę coś napisać mam ogrzewanie gazowe rozliczane w GJ i powiem państwu że mam mieszkanie 39,8 m kwadratowych i za 2,5 miesiąca niby pobrałam 12 GJ a 1 GJ=98 zł u nas . za 2,5 miesiąca samo ogrzewanie mam ok.1200 zł .W tym mam kuchenkę z gazu z butli i ciepłą wodę płace za kubik prawie 18 zł.Podkreślam że mieszkanie jest ocieplone.Czy to możliwe żeby na miesiąć wychodziło mi prawie 600 zł same ogrzanie mieszkania prawie 40