Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia paroizolacyjna na wełnę czy pomiędzy dwie warstwy?

gregu

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam zamiar zagospodarować poddasze, a to wiąże się z ociepleniem dachu i budową ścianek działowych z płyt K-G.

Chcę ocieplić dach wełną 15cm i 5cm, czytając różne poradniki natrafiłem na wskazówki, aby folię paroszczelną układać pomiędzy dwie warstwy waty, a w innych wskazówkach, aby układać folię na dwie warstwy już pod płyty K-G.

Nie bardzo wiem teraz na który sposób się zdecydować, czy każdy przewidziany jest do innego zastosowania? proszę o radę bo im więcej czytam tym mniej wiem.

To jak to w końcu jest?

Czytałem że układanie foli pomiędzy warstwy waty nie powoduje zawilgocenia, pod warunkiem, że druga warstwa waty jest cieńsza od głównej warstwy.

Tak na marginesie to mam taki problem: obecnie wyremontowałem strop drewniany (wata między legary, taśma wygłuszająca, płyty OSB) dach jest nie ocieplony i w zimie na poddaszu jest zimno.

Zauważyłem, że wata pod płytami OSB jest wilgotna (tylko górą) chyba dlatego że ciepło z pomieszczeń na dole skrapla się pod płytami OSB.

Pomyślałem żeby ocieplić dach, zamontować jeden lub dwa grzejniki i ocieplać poddasze w zimie, wtedy temperatura wyrówna się i mam nadzieję że problem zniknie.

Pytam o to rozwiązanie ocieplenia, ponieważ nie mam wystarczającej gotówki, aby wykonać ścianki działowe przed zimą łącznie ze wszystkimi izolacjami.

Chciałbym położyć watę 15cm między legary na to folia i tak ogrzewać poddasze, a na wiosnę jak zdobędę gotówkę, położyć drugą warstwę waty i zacząć kłaść profile.