Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parę pytań odnośnie ogrzewania podłogowego.

loki31

Recommended Posts

Witam. Mam zamiar założyć ogrzewanie podłogowe w moim nowo budowanym domu. I w związku z tym ma parę pytań.

Dom o powierzchni użytkowej 100m2 na parterze i 80m2 na poddaszu.

1. Jaki będzie koszt założenia ogrzewania robocizna plus instalacja za m2 albo oddzielnie? Chodzi o rejon małopolski.

2. Jaki kocioł wybrać na owies i pelety?

3. Słyszałem opinię że w kuchni nie ma sensu zakładać ogrzewania bo tam zawsze się grzeje podczas gotowania. Czy to prawda czy jednak lepiej założyć też tam?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

ad 1 cena 1 m2 ogrzewania podłogowego 100-120 zł materiał + robocizna wiem bo się trudnię wykonywaniem instalacji

ad 2 wybór pieca powinien zależeć od twojej decyzji najlepiej jak najbardziej uniwersalny taki ktury spala kilka rodzajów paliwa

ad 3 co do ogrzewania podłogowego w kuchni to czy zawsze będziesz tam stał za garami czy będą okresy w ciągu doby kiedy nie będziesz gotowałjeżeli to drugie to zainstaluj i w kuchni podłogówkę pozatym ciepło wędruje z posadzki w górę więc lepiej jak będzie ciepło w nogi podczas gotowania czyż nie?

ad 2 wybór pieca powinien zależeć od twojej decyzji najlepiej jak najbardziej uniwersalny taki ktury spala kilka rodzajów paliwa

Tu bym polemizował, najlepszy jest kocioł przystosowany do danego rodzaju paliwa - najlepsza stałopalność i sprawność.

Witam. Mam zamiar założyć ogrzewanie podłogowe w moim nowo budowanym domu. I w związku z tym ma parę pytań.

Dom o powierzchni użytkowej 100m2 na parterze i 80m2 na poddaszu.

1. Jaki będzie koszt założenia ogrzewania robocizna plus instalacja za m2 albo oddzielnie? Chodzi o rejon małopolski.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pisz do mnie na e-maila w stopce, to sie dowiesz:-)