sn2010 07.05.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam serdecznie Zwracam się do Państwa z prośbą o wszelkie sugestie i pomocne opinie w poniższej kwestii: Kilka lat temu zakupiłem działkę budowlaną w Mierzynie k. Szczecina. Po uzyskaniu wszystkich warunków przyłączy i zabudowy oraz otrzymaniu pozwolenia na budowę rozpocząłem budowę własnego budynku jednorodzinnego. Budynek jest na etapie wykończenia i pojawił się problem. Przed uzyskaniem pozwolenia otrzymałem z gazowni warunki przyłącza oraz określoną w umowie datę przyłącza do sieci gazowej. Sieć gazowa kończyła się ok. 50 metrów przed moją działką. A więc Gazownia była zmuszona uzyskać pozwolenie na budowę 100 metrowego odcinka gazowego na drodze, której każdy z właścicieli działek ma udział własny. W akcie notarialnym nie ma niestety wpisanej służebności drogi. Wobec powyższego każdy z właścicieli działek musi wyrazić zgodę w postaci oświadczenia na użyczenie drogi by Gazownia otrzymała pozwolenie na budowę i mogła kontynuować inwestycję. Z ponad 40 właścicieli działek posiadających udział w drodze wyłamała się jedna Pani, która ma już gaz. Nie pomagają łagodne próby podejścia owej Pani - Pani nie ma ochoty z nikim wśród z sąsiadów rozmawiać jak również nie zamierza rozmawiać z pracownikami z ramienia gazowni. I jest problem. Wspólnymi siłami chcemy wytoczyć Pani postępowanie o wywłaszczenie podpisu gdyż brak gazu w drodze to również brak możliwości zrobienia drogi, która obecnie jest na potrzeby budowy zrobiona z płyt betonowych. W momencie gdyby były już wszystkie media w drodze - drogę byśmy zrobili a tak nie ma najmniejszego sensu jej później rozkopywać. Czy istnieją jakieś zapisy prawne, które pomogły obejść podpis tej Pani ? Udział w drodze tej Pani jest nieliczny i stanowi około 2%. Co można zrobić ?? Planowałem wprowadzić się do budynku na początku lipca a przez podpis tej Pani nie mogę korzystać z zasobów ciepłej wody oraz ogrzewania gdyż posiadam wyłącznie kocioł gazowy. Proszę wszystkich o pomoc w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts