Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia pod ławy fundamentowe

abol1

Recommended Posts

Gość grend
Jasne dawaj folie, tylko folia na kamyku sie zniszczy ale maja na to ludzie patenty zobserwowalem kiedyś że jeden pan wykop wykładał ......... żeby sie folia nie przetarła, kto zgadnie czym wykładał?

Pewnie nikt, ten pan wykładał wykop firankami w kilku warstwach aby folia miała miekkko i nie przetarła sie na kamyku.

Wracając do pytanie możesz dać folię możesz wsadzić wykładzinę PCV lub inne autorskie rozwiązania w zasadzie nie polecam drewna bo zgnije. Po co wkładać ? Tak jak z folią nie wiem.

To może napiszę tobie dlaczego połozyłem folię. Mam grunt piaszczysty

1. aby piach nie wyssał wody przed pełnym zwiazaniem betonu

2 aby piach nie mieszał się z betonem

3. aby w momencie zawibrowywania nie osuneła mi się ściana z piachu

PS cokolwiek też nie napiszesz folia także w duzym stopniu chroni beton przed wilgocią. Zalej sobie taki fundament i go odkop to zobaczysz co się stało z folia....... Oczywiscie nie traktuj tego stwierdzenia ze taki ofoliowany fundament mozna traktować jako wystarczajacą izolacje

Dzięki za informację. Te same mam obawy jakie przedstawiłeś powyżej. Koszt wyłożenia wykopu taką folią jest niski i chyba warto to wykonać.

• 2 weeks później...
Gość grend
Dzięki za informację. Te same mam obawy jakie przedstawiłeś powyżej. Koszt wyłożenia wykopu taką folią jest niski i chyba warto to wykonać.

Przy wyłożeniu wykopu pod fundament folią trzeba go tak zaplanować aby beton nie wlał się pod zakładke foli. Czyli zakładamy od którego miejsca zaczniemy lać i tutaj kończymy kłaść folię. Folia długa aby było jak najmniej zakładek

PS cokolwiek też nie napiszesz folia także w duzym stopniu chroni beton przed wilgocią. Zalej sobie taki fundament i go odkop to zobaczysz co się stało z folia....... Oczywiscie nie traktuj tego stwierdzenia ze taki ofoliowany fundament mozna traktować jako wystarczajacą izolacje

To może byś się zdecydował czy ta folia chroni beton czy nie i wymaga innych izolacji?

Ciekawe co będzie jak za taką folie od strony chronionego betonu wcieknie woda pewnie już nie wypłynie.

Wszystkie punkty powyżej to naciąganie żeczywistości.

Ad1; Ad2; Ad3.- po to stosuje sie chudziak, szalunki i pilęgnacje betonu

Aj tam, z tą folią. ;-)

Folia albo chudziak, wybór należy do Ciebie! ;-)

Tak bym podsumował :-) Jeśli jest sam drobny(!) piach, na to idzie styropian, to folię trzeba dać, a nawet bez styropianu jest sens dać. Jeśli jest chudziak i szalunki, to jak kto chce. Jeśli to ma uspokoić jego znerwicowane serce, to czemu nie? ;-) Kładzenie folii na grubej podsypce nie daje złudzeń, że folia nie będzie miała gdzieś dziurek. Będzie miała same dziurki! :D

Ja nie jestem przeciwnikiem kładzenia folii na chudziaku, ale folia nie ochroni przed osypywaniem się ścian, nie ma takiej siły.

Folia zablokuje odpływ części wody po wylaniu, a ponieważ będzie już dość dziurawa w tym momencie, wypuści wodę. :-)

Zablokuje za to jakieś zabrudzenia betonu, wygładzi ścianę, więc jakieś plusy też są.

Gość grend
To może byś się zdecydował czy ta folia chroni beton czy nie i wymaga innych izolacji?

Ciekawe co będzie jak za taką folie od strony chronionego betonu wcieknie woda pewnie już nie wypłynie.

Wszystkie punkty powyżej to naciąganie żeczywistości.

Ad1; Ad2; Ad3.- po to stosuje sie chudziak, szalunki i pilęgnacje betonu

po to wykopałem pod fundamenty i położyłem folię aby nie szalować robić chudziaka. Masz duże zakładki foli i zakrywasz ławę. Już TOBIE napisałem wylej sobie tak beton i go odkop i zobacz co się dzieje z folia

Gość grend
Aj tam, z tą folią. ;-)

Folia albo chudziak, wybór należy do Ciebie! ;-)

Tak bym podsumował :-) Jeśli jest sam drobny(!) piach, na to idzie styropian, to folię trzeba dać, a nawet bez styropianu jest sens dać. Jeśli jest chudziak i szalunki, to jak kto chce. Jeśli to ma uspokoić jego znerwicowane serce, to czemu nie? ;-) Kładzenie folii na grubej podsypce nie daje złudzeń, że folia nie będzie miała gdzieś dziurek. Będzie miała same dziurki! :D

Ja nie jestem przeciwnikiem kładzenia folii na chudziaku, ale folia nie ochroni przed osypywaniem się ścian, nie ma takiej siły.

Folia zablokuje odpływ części wody po wylaniu, a ponieważ będzie już dość dziurawa w tym momencie, wypuści wodę. :-)

Zablokuje za to jakieś zabrudzenia betonu, wygładzi ścianę, więc jakieś plusy też są.

Zrób doświadczenie wykop rów wlej wodę i i spróbuj pościnać ścianki rowu i drugie doświadczenie - wykop rów połóż folię i wlej wodę i wtedy ścinaj ścianki rowu. Jak juz to zrobisz to z fizyki poszukaj sobie jaką ma gęstość woda a jaką beton.... Robiłem przkop pod fundamentem pod kanalizę i znalazłem dziurki.... ale wykonane łopatą. ... i przede wszystkim pod folię nie dałem żadnego chudziaka - i dlatego jest folia

Może też swoje opracowania wymyslasz dla foli malarskiej którą kładziesz pod fundament ???

Grend, nie żartuj z tą folią malarską. :-) Ale, żebyś wiedział, co ludzie kładą, pełen przegląd. :D Od cienkiej folii, po kubełkową.

Jak się po tym chodzi, to nie ma siły, żeby folia była cała, nawet w kubełkowej potrafią być dziury, rzadko, ale jednak tak.

Przy układaniu folii po ławę, nawet bez płyty fundamentowej, też się dziurawi, choćby przy położeniu zbrojenia i skręcaniu części, a potem jeszcze trzeba w wykopie dołożyć choćby wzmocnienia narożników, o innych dodatkach nie wspominając.

Co do zabezpieczenia przed osypywaniem, to folia jest według mnie dziwną oszczędnością. Chodzi się przy wykopie, jeśli nie oszalowany, to gdzieś coś się osypie, o ile ktoś nie ma twardej gliny, a mało kto ma. Nawet przy laniu betonu, walcząc z wężem, można stanąć źle nogą.

Gość grend
Grend, nie żartuj z tą folią malarską. :-) Ale, żebyś wiedział, co ludzie kładą, pełen przegląd. :D Od cienkiej folii, po kubełkową.

Jak się po tym chodzi, to nie ma siły, żeby folia była cała, nawet w kubełkowej potrafią być dziury, rzadko, ale jednak tak.

Przy układaniu folii po ławę, nawet bez płyty fundamentowej, też się dziurawi, choćby przy położeniu zbrojenia i skręcaniu części, a potem jeszcze trzeba w wykopie dołożyć choćby wzmocnienia narożników, o innych dodatkach nie wspominając.

Co do zabezpieczenia przed osypywaniem, to folia jest według mnie dziwną oszczędnością. Chodzi się przy wykopie, jeśli nie oszalowany, to gdzieś coś się osypie, o ile ktoś nie ma twardej gliny, a mało kto ma. Nawet przy laniu betonu, walcząc z wężem, można stanąć źle nogą.

miałem piach i nie było mowy o chodzeniu przy wykopie tylko w wykopie i uwierz mi NIC się nie osypalo. Gdybym nie miał foli to bym miał z 2 tony dodatkowego piachu w fundamencie - TWOJE teoretyzowanie staje się smieszne

Ty miałeś jedną budowę, ja miałem wielokrotnie więcej i do tego bardzo różne. Ale to ja teoretyzuję. :-)

Ja się nie chcę kłócić, bo uważam, tak jak Ty, że warto cokolwiek robić, żeby zadbać o fundament.

Dałeś folię, jestem jak najbardziej za! Uważam jednak, oszczędzanie na zabezpieczeniu fundamentu za jedno z mniej sensownych posunięć.

Gość grend
Ty miałeś jedną budowę, ja miałem wielokrotnie więcej i do tego bardzo różne. Ale to ja teoretyzuję. :-)

Ja się nie chcę kłócić, bo uważam, tak jak Ty, że warto cokolwiek robić, żeby zadbać o fundament.

Dałeś folię, jestem jak najbardziej za! Uważam jednak, oszczędzanie na zabezpieczeniu fundamentu za jedno z mniej sensownych posunięć.

to dlaczego wymyslasz jakieś niestworzone rzeczy ???

Masz czas masz pieniądze to rób to "książkowo" co według mnie niczym się nie różni od zalania betonem rowu wyściełanego folia