abol1 07.05.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Czy można dać dwa przewody wentylacyjne w ścianie nośnej?Szerokość ściany nośnej "25" taka sama jak tych przewodów wentylacyjnych.Wentylacja będzie szła od piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.05.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Zasdniczo to można.Pytanie co ty opisujesz wentylacja 25 ? kanał czy pustak? Jak dasz piony wentylacyjne w ścianie muisz w tym miejscu trochę przerobić wieniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.05.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Jak to jest kanał w ścianie zewnetrznej to ociepl go lepiej aby kanał niewychładzał się zbytnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 08.05.2011 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Jest to pustak z dwoma kanałami wentylacyjnymi.Wymiary zewn pustaka 25 dł x 35 szer. Będzie montowany w ścianie nośnej wewnętrznej 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 08.05.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 to robisz tak jak pisał kolega, normalnie tylko zbrojenie modyfikujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djozi21 13.04.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 podepnę się do tematu , sprawa wygląda tak: ściana nośna wewnętrzna z porothermu 25 i teraz pytanie murować kanał wentylacyjny od dołu z fundamentu czy można murować na warstwach ceramiki powiedzmy 2 ostatnie warstwy przed stropem w górę zamiast porothermu pustak wentylacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 25.03.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Witam wszystkich, jestem nowy na forum.Mam projekt podobny do Kendry Małej, gdzie łazienki oddzielone są od strychu i garażu ścianą nośną. Za moment będę musiał decydować gdzie wymurować kanały wentylacji grawitacyjnej, chciałbym wymurować je właśnie po stronie garażu i strychu i przekuć do nich ścianę nośną. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe i zapewni odpowiednia wentylację pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 27.03.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Właściwie to w projekcie mam wszystkie kanały wentylacyjne w ścianach nośnych (takich, na których nie leży murłata). Kierownik i wykonawca kręcą nosem na takie rozwiązanie i sugerują wymurowanie kanałów "przyklejonych" do ścian. Psuje mi to układ pomieszczeń, a projektant twardo upiera się, że to nie jest żaden problem i tak się robi i że w wieniec przed zalaniem między zbrojenie wkłada się rurę fi 125 (ew. 110) łącząca pustaki wentylacyjne górnej i dolnej kondygnacji. O ile w ścianach zewnętrznych sobie to wyobrażam bo strop (w moim przypadku SMART) będzie zachodził na 9 cm i przy ścianie o grubości 25 cm wieniec będzie miał rozstrzał zbrojenia na ok. 13 cm i rura się zmieści, to w ścianie nośnej wewnętrznej, na którym po obu stronach strop zachodzi na 9 cm, na wieniec zostaje generalnie <7cm. Panele smart można będzie naciąć w miejscach puszczenia rury, ale jak zmodyfikować tam zbrojenie? Czy ktoś byłby tak uprzejmy i pokazał mi rysunek modyfikacji zbrojenia wieńca okalającego rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts