Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w ścianie nośnej

Recommended Posts

• 11 months później...
  • 4 years później...

Witam wszystkich, jestem nowy na forum.

Mam projekt podobny do Kendry Małej, gdzie łazienki oddzielone są od strychu i garażu ścianą nośną. Za moment będę musiał decydować gdzie wymurować kanały wentylacji grawitacyjnej, chciałbym wymurować je właśnie po stronie garażu i strychu i przekuć do nich ścianę nośną. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe i zapewni odpowiednia wentylację pomieszczeń?

Właściwie to w projekcie mam wszystkie kanały wentylacyjne w ścianach nośnych (takich, na których nie leży murłata). Kierownik i wykonawca kręcą nosem na takie rozwiązanie i sugerują wymurowanie kanałów "przyklejonych" do ścian. Psuje mi to układ pomieszczeń, a projektant twardo upiera się, że to nie jest żaden problem i tak się robi i że w wieniec przed zalaniem między zbrojenie wkłada się rurę fi 125 (ew. 110) łącząca pustaki wentylacyjne górnej i dolnej kondygnacji.

O ile w ścianach zewnętrznych sobie to wyobrażam bo strop (w moim przypadku SMART) będzie zachodził na 9 cm i przy ścianie o grubości 25 cm wieniec będzie miał rozstrzał zbrojenia na ok. 13 cm i rura się zmieści, to w ścianie nośnej wewnętrznej, na którym po obu stronach strop zachodzi na 9 cm, na wieniec zostaje generalnie <7cm. Panele smart można będzie naciąć w miejscach puszczenia rury, ale jak zmodyfikować tam zbrojenie? Czy ktoś byłby tak uprzejmy i pokazał mi rysunek modyfikacji zbrojenia wieńca okalającego rurę?