Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

30 cm styropianu w podłogę ale jakiego??

marcelus

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów, lada dzień muszę zakupić styropian podłogowy, warstwa jego będzie wynosić 30cm. I może ktoś kładł taką grubą warstwę styropianu pod wylewkę i podpowie czy do tak grubej warstwy wystarczy zwykły styropian podłoga-dach EPS 100 czy może jednak zastosować twardszy EPS 200??

Pozdrawiam

marcelus

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje pytanie chyba jasno napisałem i bardzo proszę aby nie wpisywać Czy buduję chłodnię? , czy termos? czy coś innego. Buduję dom pasywny, zainwestowałem w rekuperator z GWC, bardzo dobre okna, również ocieplenie poddasza jest nie standardowe. Chcecie dawać po 10 cm styropianu w ocieplenie podłogi to proszę bardzo nikt wam nie zabrania, ja daję 30 i to nie podlega dyskusji tylko fakt czy przy takiej grubości nic nie osiądzie kiedy zastosuję EPS 100.

ps. jest to podłoga na gruncie, styropian bedzie wykładany na chudziaka.

Pozdawiam

marcelus

tu niema co się irytowac że ktoś mówi termos..chłodnia, bo defakto Twój dom będzie termosem.

Dziwie sie jednej rzeczy ..budując dom pasywny szukasz rozwiazań na forum? Przeciez poprawny projekt musi być zrobiony a nie na słowo forumowiczów. a skoro masz projekt i niewierzysz jemu to tym gorzej, a jeżeli sam ze zwykłego domu chcesz zrobić dom pasywny to poprostu ekonomicznie sie to nieuda.

W projekcie mam podane EPS 100, a pytam na forum ponieważ mam pewne obawy że będzie troszkę za mięki i z czasem może osiąść. Jak widać zdania są podzielone więc nie tylko ja mam wątpliwości. Ale masz rację zrobię według projektu, pisał powyżej mpoplaw że on ma 30 cm EPS 100 od dwóch lat i wszystko jest OK. Opinia projektanta poparta wpisem użytkownika takiej podłogi przekonuje mnie.

Pozdrawiam

a ściany działowe parteru masz z karton-gipsu czy murowane? bo jeśli murowane to na tym eps100 dość znacznie osiądą, a jeśli je oprzesz wprost na chudziaku to te 30 cm będzie zmarnowanymi pieniędzmi tzn. mostki między ścianą a chudziakiem będą takie że czy dasz 15 centów czy 30 efekt energetyczny będzie cirka (+/- 5 % ) taki sam

uściślijmy

mam EPS-160 z certyfikatem 1,6Mg/m2

układałem sam, starannie, i dodatkowo wszelkie szczeliny jakie wyszły zasypałem piaskiem poliuretanowym

na styropianie nie ma żadnych obciążeń ponadnormatywnych takich jak ścianki działowe, tylko wylewka

tak więc nie wiem co się stanie u kogoś kto kupi EPS-100 no-name z Chin, rozrzuci to byle jak na szybko, a potem wymuruje sobie na tym ściankę działową z pełnej cegły

a jaki to jest no name z Chin?

zakladasz wariant najbardziej pesymistyczny - byle co, byle jak, byle gdzie - i przyrównujesz do swojego super starannie wykonanego ulozenia styro, pewnie również super równej i gladkiej wylewce na pow. bez zadnych obciążeń - ścian dzialowych nie posiadasz.

a skąd wiesz, że Twój styro EPS-160 z certyfikatem nie zostal równiez wyprodukowany w Chinach? i tym certyfikatem mozesz sobie podetrzeć tylna część ciała?

Nadal uważam, że EPS100 nie nadaje się na posadzkę przy grubości 30cm. Nawet ułożenie go w 3 warstwach zwiększające wytrzymałość. O stawianiu ścianek działowych nie ma mowy nie tylko przy grubości izolacji cieplnej 30cm czy 5cm. Jak zaznaczył mpoplaw odpowiednie ułożenie izolacji cieplnej ma ogromne znaczenie.

Układałam 25 cm styropianu - trochę czasu nam zajęło porównanie parametrów różnych styropianów, ale o tym nie będę się rozpisywać, my wybraliśmy EPS 100 ale tzw WDV o podwyższonych parametrach technicznych, dodatkowo zdecydowaliśmy się na styropian firmowy (tylko nie piszcie Szanowni Panowie że oczywiście też chiński:), naprawdę polski...), no i jeszcze w trzech warstwach. "Bawiłam się" w układanie tego przez dwa miesiące (w wolnych chwilach), na warstwach oczywiście stosowałam przesunięcia, zainwestowałam w termiczną maszynkę do cięcia (super sprawa - polecam) dzięki której mogłam wycinać też styro dokładnie pod rury w łuczki ( woda, odkurzacz, dodatkowe c.o.), a wrażliwe miejsca piankowałam... Aha zdecydowanie polecam styrodur lub ewentualnie styropian parking w łazienkach i garażu. Aha, jak wiadomo panowie od wylewek układają styropian w kilka godzin cały dom - nie polecam... Mój dom nie jest pasywny, ale budujemy go dla siebie i nad każdą rzeczą długo się zastanawiamy - nie krytykujcie Panowie tych 30 cm styropianu tylko dlatego, że wcześniej nie mieliście z czymś takim do czynienia...

95%forumowiczów buduje dla siebie i chce by dom miał jak ajmniej slabych punktów.

Te 25cm to tak jak w projekcie czy tez wlasna inicjatywa? Stawiam na efekt Waszych długich zastanowień

Czemu styrodur w łazienkach?

Jakis link do producenta styropianu parking?

przy okazji - z czego postawiliscie i jakie okna zamontowaliście w swoim domu?

To właściwie nie jest wątek o moim domu, ale skoro pytasz... Ilość cm wynikała z projektu - źle postawiłeś:wiggle:Jeśli chodzi o styrodur - w poprzednio remontowanej łazience posadzka opadła o ok 1 cm po ok pół roku uzytkowania łazienki - pewnie dzięki wibrowaniu pralki, ale nie sprawdziliśmy jaki połozono styropian i w jaki sposób - nasz błąd, ale to uczy na przyszłość. Oczywiście mogliśmy dać styropian parking w łazienkach, ale po prostu zostało nam dużo styroduru po izolacji fundamentów. Styropian swisspor.

Dom jest z porothermu, ale to dlatego, że zaczynaliśmy jakieś 5 lat temu... O okna nie pytaj:bash:, ale są przynajmniej bardzo ładne... No dobra Oknoplast Platinum. Niestety nie znam nikogo, kto uniknąłby błędów, chyba że nie zdaje sobie z tego sprawy. A wracając do styropianu - tych moich 25 cm styro na parterze będę bronić jak lwica, bo sprawdza się i tyle.

• 2 weeks później...
pewnie dlatego że od dwóch lat nic nie usiadło, czyli sprawdza się w praktyce

PS skoro już tak mocno teoretyzujemy to może zaczniesz się modlić o katastrofę budowlaną u mnie na przekór, jak coś siądzie to będziesz mógł jako pierwszy na całą Polskę oświadczyć że miałeś rację

jak juz teoretyzujemy toTwoja ewentualna katastrofa budowlana obchodzi mnie tyle co zeszlowieczna susza.

I bynajmniej nie mam zamiaru o tym trąbić jako piewszy, dziesiąty czy ostatni.

a tak marginesie - to dużo masz problemów ze sobą?