Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

30 cm styropianu w podłogę ale jakiego??

marcelus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla pewności można zawsze w wylewkę wsadzić siatkę zbrojeniową i będzie cacy :D Jaka jest różnica w kosztach między EPS 100 a EPS 200 w tym domu? Jaka jest jego powierzchnia? A poza tym co jest złego w dociepleniu 30 cm w podłodze? Jeśli ktoś chce mieć dom pasywny który jest defakto "nieogrzewany" a w dodatku ma jeszcze pod domem GWC to ja nie widzę problemu...

Upychanie styropianu "jak leci" i wszędzie gdzie do łba wpadnie uważam za totalne nieporozumienie.

Zwłaszcza do termoizolacji podłogi na gruncie.

To materiał wymagający myślenia przy jego stosowaniu.

Są lepsze.

Naprzeliczacie się, poczytacie sobie tabele i nalepki z paczek a i tak źle zastosowany z trudem osiągnie 1/10 tego co w tabelkach wypisali...

Adam M.

Upychanie styropianu "jak leci" i wszędzie gdzie do łba wpadnie uważam za totalne nieporozumienie.

Zwłaszcza do termoizolacji podłogi na gruncie.

To materiał wymagający myślenia przy jego stosowaniu.

Są lepsze.

Naprzeliczacie się, poczytacie sobie tabele i nalepki z paczek a i tak źle zastosowany z trudem osiągnie 1/10 tego co w tabelkach wypisali...

Adam M.

Właśnie zbliżam się do etapu termoizolacji podłogi na gruncie w budynku podpiwniczonym i zastanawiam się nad jakimś rozwiązaniem z zastosowaniem perlitu. Czy może jest to jedno z rozwiązań z kategorii lepsze vs styropian czy może są jeszcze lepsze a nie koniecznie kosmicznie drogie?

Pozdrawiam

To by musiał z 40 cm dać żeby było to samo co 20 styro chyba że nie ma jeszcze podkładu betonowego to można zastąpić warstwy podłoża ale i tak pożądanego efektu czyli większej wysokości pomieszczenia się nie da uzyskać.

Muszę zmniejszyć te 20 cm do 10, bo mi drzwi wyjdą za niskie jak walne 20 cm styropianu + wylewka. Pod tym styropianem(czy jakimś zamiennikiem) będzie (w zasadzie już jest) wylewka o grubości 15cm, a pod nią 40cm sypkiego pouliretanu.

Projekt mam indywidualny i ewoluuje czasem w trakcie budowy. :D

W projekcie miałam 10cm, styro, ale postanowiliśmy jeszcze bardziej go docieplić ponieważ chcemy ogrzewać prądem. Z wyliczeń OZC wynika, że na podłogę powinno iść 20 cm styro, ale decyzja zapadła już po wymurowaniu ścian, więc nie da się podnieść drzwi. Dlatego szukam jakiegoś materiału zamiennego, który dałby mi to samo co 20 cm styro a wystarczyłoby go dać tylko 10cm.