wojgoc 26.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Pomysl to zrozumiesz na Grenlandii w igloo w ogóle nie ma styropianu i mają ciepło - a to też Dania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Kopczyk 29.05.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Inuici mieszkaja w normalnych domach, zazwyczaj budowanych w technologii szkieletowej. Nie mieszkaja w iglach, ani nie caluja sie nosami... Jak dla mnie dyskusja zakonczona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majewski_m 02.06.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Dla pewności można zawsze w wylewkę wsadzić siatkę zbrojeniową i będzie cacy Jaka jest różnica w kosztach między EPS 100 a EPS 200 w tym domu? Jaka jest jego powierzchnia? A poza tym co jest złego w dociepleniu 30 cm w podłodze? Jeśli ktoś chce mieć dom pasywny który jest defakto "nieogrzewany" a w dodatku ma jeszcze pod domem GWC to ja nie widzę problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.06.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 A jaki współczynnik miała by warstwa 3m tego "parkingu"?Robił ktoś przeliczenia?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 06.06.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A jaki współczynnik miała by warstwa 3m tego "parkingu"? Robił ktoś przeliczenia? Adam M. No właśnie, zawsze byłem ciekawy, a nie mam pojęcia" powiesz Adam, lub ktokolwiek inny, jaka jest funkcja wytrzymałości i grubości warstwy? Bo raczej nie jest tak samo przy 5 cm i 5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.06.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Upychanie styropianu "jak leci" i wszędzie gdzie do łba wpadnie uważam za totalne nieporozumienie.Zwłaszcza do termoizolacji podłogi na gruncie.To materiał wymagający myślenia przy jego stosowaniu.Są lepsze.Naprzeliczacie się, poczytacie sobie tabele i nalepki z paczek a i tak źle zastosowany z trudem osiągnie 1/10 tego co w tabelkach wypisali... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santropez 08.06.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Upychanie styropianu "jak leci" i wszędzie gdzie do łba wpadnie uważam za totalne nieporozumienie. Zwłaszcza do termoizolacji podłogi na gruncie. To materiał wymagający myślenia przy jego stosowaniu. Są lepsze. Naprzeliczacie się, poczytacie sobie tabele i nalepki z paczek a i tak źle zastosowany z trudem osiągnie 1/10 tego co w tabelkach wypisali... Adam M. Właśnie zbliżam się do etapu termoizolacji podłogi na gruncie w budynku podpiwniczonym i zastanawiam się nad jakimś rozwiązaniem z zastosowaniem perlitu. Czy może jest to jedno z rozwiązań z kategorii lepsze vs styropian czy może są jeszcze lepsze a nie koniecznie kosmicznie drogie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.06.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czym można zastąpić 20cm styropianu na podłodze pod wylewkę, tak aby parametry ocieplenia były te same, ale warstwa materiału ocieplającego wynosiła max 10cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santropez 08.06.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czym można zastąpić 20cm styropianu na podłodze pod wylewkę, tak aby parametry ocieplenia były te same, ale warstwa materiału ocieplającego wynosiła max 10cm? Przewija się na forum np. aerogel ale kasa kasa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.06.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 zastosuj keramzyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santropez 08.06.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 zastosuj keramzyt To by musiał z 40 cm dać żeby było to samo co 20 styro chyba że nie ma jeszcze podkładu betonowego to można zastąpić warstwy podłoża ale i tak pożądanego efektu czyli większej wysokości pomieszczenia się nie da uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.06.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 zastosuj keramzyt i rozumiem, że na keramzycie można układać później kable grzejne? Tzn. trzeba chyba by go przykryć jakąś folia albo specjalną matą czy czymś w tym rodzaju pod takie ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.06.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 To by musiał z 40 cm dać żeby było to samo co 20 styro chyba że nie ma jeszcze podkładu betonowego to można zastąpić warstwy podłoża ale i tak pożądanego efektu czyli większej wysokości pomieszczenia się nie da uzyskać. Muszę zmniejszyć te 20 cm do 10, bo mi drzwi wyjdą za niskie jak walne 20 cm styropianu + wylewka. Pod tym styropianem(czy jakimś zamiennikiem) będzie (w zasadzie już jest) wylewka o grubości 15cm, a pod nią 40cm sypkiego pouliretanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.06.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 a jaka będzie grubość wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.06.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 i rozumiem, że na keramzycie można układać później kable grzejne? Tzn. trzeba chyba by go przykryć jakąś folia albo specjalną matą czy czymś w tym rodzaju pod takie ogrzewanie? nie wspominaleś wczesniej o kablach grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.06.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 nie wspominaleś wczesniej o kablach grzewczych. Już się poprawiłam i wspomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.06.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 a jaka będzie grubość wylewki? wylewka o grubości 8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.06.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 to coś mi tu nie pasuje - Ty robisz zgodnie z projektem?a jak masz w ogóle w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.06.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Projekt mam indywidualny i ewoluuje czasem w trakcie budowy. W projekcie miałam 10cm, styro, ale postanowiliśmy jeszcze bardziej go docieplić ponieważ chcemy ogrzewać prądem. Z wyliczeń OZC wynika, że na podłogę powinno iść 20 cm styro, ale decyzja zapadła już po wymurowaniu ścian, więc nie da się podnieść drzwi. Dlatego szukam jakiegoś materiału zamiennego, który dałby mi to samo co 20 cm styro a wystarczyłoby go dać tylko 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santropez 08.06.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Czyli podkład betonowy już jest, masz do dyspozycji 10 cm, a chcesz mieć U jak przy 20 cm styro czyli cokolwiek z lambdą ok 0,02 lub mniejszą - wielkiego wyboru nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts