Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

30 cm styropianu w podłogę ale jakiego??

marcelus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Płyty ecotherm lambda 0,023, może coś w tym kierunku (jeżeli nie aerogel ;p)

Nie no aerogel jest rewelacyjny szkoda tylko, że jego cena waha się miedzy 100- 200zł zam kw. :D Za rok dwa może ją obniżą bo nie będzie to już aż taka nowość to wtedy kto wie...:D

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Proszę o opinie na temat styropianu platinium plus dach-podloga z termo... Czy na podłogę 15-20cm nie jest za "miekki"?

Równomiernie rozłożone obciążenie obli-czeniowe, przy którym odkształcenie względne pełzania płyt PLATINUM PLUS dach-podłoga nie przekracza:

2% i wynosi q0,2 = 16 kN/m2 (1600 kG/m2).

3% i wynosi q0,2 = 24 kN/m2 (2400 kG/m2).

• 1 year później...

Witam

Planuję połozyć 10 cm styropianu na chudziaka w piwnicy (na chudziaku najpierw papa termozgrzewalna i folia budowlana). Na styropianie będzie 7 cm wylewki. Pytanie o twardość styropianu, która jak myślę określana jest parametrem EPS. Jaki EPS powinienem wybrać? Zależy mi, żeby był to szary styropian za względu na niższą lambdę (ma być ogrzewanie podłogowe).

Witam

Planuję połozyć 10 cm styropianu na chudziaka w piwnicy (na chudziaku najpierw papa termozgrzewalna i folia budowlana). Na styropianie będzie 7 cm wylewki. Pytanie o twardość styropianu, która jak myślę określana jest parametrem EPS. Jaki EPS powinienem wybrać? Zależy mi, żeby był to szary styropian za względu na niższą lambdę (ma być ogrzewanie podłogowe).

żadnego.

to co mam dać. za język muszę cię ciągnąć?

ok ! nie ma problemu !!

proszę bardzo ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie

jeśli nie zdecydujesz się zaufać w 100% Adamowi, jest tam też recepta dla niedowiarków.

życzę powodzenia !

Pozdrawiam

• 3 years później...

Odgrzeję trochę kotleta.

Przez przypadek :rotfl: budujemy dom energooszczędny. Po prostu nam się spodobał, a nie zwracaliśmy uwagę na szczegóły. Trochę miał dziwną nazwę (coś tam coś tam NF40) ale kij z tym...:)

Mam dylemat jak autor posta. Mam w projekcie 30cm styropianu.

Wykonawca trochę się dziwił/martwił - ja nie bo się na tym nie znałem :o

Teraz trochę i ja się martwię, natomiast projektant/doradca producenta styropianu już nie. Nie widzą problemu - i teraz pytanie bo to nie ich dom czy po prostu problemu nie ma.

W projekcie nie ma mowy, ze jest to styropian "parkingowy" lecz wynika, że jest to styropian typu 100.

Pytanie do inwestorów, którzy taką warstwę zastosowali i dłużej używają czy są jakieś symptomy/efekty "ugniatania" takiej grubej warstwy?

pozdrawiam