Kuba_krk 08.05.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam serdecznie,Od jakiegoś czasu pilnie śledzę wątki odnośnie ww. instalacji z nadzieją, że będę mógł podjąć jakieś wiążące decyzje odnośnie tego co chcę mieć u siebie w przyszłym domu.Jest dużo wątków i tematów, ale chciałbym się zapytać konkretnie o rozwiązanie jakie widziałbym u siebie.Dom około 230 mkw powierzchni użytkowej (parter + poddasze)Ogrzewanie podłogowe : parter: łazienki, kuchnia - opcja, piętro: łazienka + 4 pomieszczenia (sypialnie)Wentylacja: nawiew - przedpokój, pralnia, salon, garaż(opcja), sypialnie , wywiew: kuchnia, łazienki, salon pod dachem +1 * wentylacja Standardowo jak dla mechanicznej, czyli rekuperator zasilany powietrzem z GWC znajdującego się pod płytą fundamentową budynku. * cwu i co Pompa ciepła (powietrze/woda), zasilana powietrzem z tegoż samego GWC oraz opcjonalnie z rekuperatora, tak aby maksymalnie odzyskać ciepło z budynku. Z pompy ciepła zasilanie na dwie niezależne instalacje - 1) cwu z zasobnikiem i 2) ogrzewanie podłogowe. * kominekDodatkowo kominek - niezależny w miejscu centralnym gdzie jest otwarcie w stropie na +1 Wyobrażam sobie działanie takiej instalacji w następując sposób.Na co dzień okresie nie grzewczym, pompa ciepła podgrzewa jedynie CWU do powiedzmy 45 st i spięta jest jedynie z rekuperatorem (odzyskiwane powietrze)Rekuperator spięty z GWC nawiewa chłodne powietrze, a ciepłe wywiewane "przerzuca" na pompę ciepła.Okres grzewczy lekki - bez dużych mrozówGWC zasila rekuperator na potrzeby cwu, ogrzewanie wentylacją bez podłogówkiOkres silnych mrozówGWC zasila rekuperator i pompę ciepła + opcja powietrze do pompy ciepła z rekuperatora, ogrzewanie podłogowe, CWU, wentylacja + dodatkowo kominek. Czy takie rozwiązanie jest sensowne i czy dobrze zrozumiałem to co porozrzucane jest tutaj w setkach postów?Prośba o weryfikację tych przemyśleń. Z góry dzięki Pozdrawiam,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.05.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 ciekawe może to nieźle działać ale chyba coś pomieszałeś z tą wentylacją pomieszczenia czyste czyli nawiew - salon,, sypialnie ,salon pod dachem +1 pomieszczenia brudne wywiew: kuchnia, łazienki, przedpokój, pralnia, garaż(opcja), i nie wiem czy jakiś programator obsłuży taką konfigurację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba_krk 08.05.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 dlatego właśnie pytam, czy to ma sens. Patrząc po schematach różnych urządzeń, wydaje mi się że taki układ jest do wykonania. Odnośnie wysterowania - zawsze będzie można pomóc mu manualnie np. zamknąć/otworzyć zawór do podłogówki i np. zamknąć/otworzyć klapę napowietrzania z GWC do PC... a może już za mocno kombinuję No nic, czekam jeszcze na Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts