Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie + projekt zjazdu...

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jestem nowym użytkownikiem na forum także bardzo proszę o wyrozumiałośc jeśli napiszę coś głupiego lub zapytam o coś oczywistego...

A moje pytanko jest następujące - jestem szcześliwym posiadaczem działki - oczywiscie z przeznaczeniem pod budowę domu i już prawomocną decyzją WZiZT . Przed rozpoczeciem jakichkolwiek robót budowlanych ( oczywiście jeszcze etapy uzgodnień i pozwolenie na budowe przede mną ) chciałbym ogrodzić tą działeczkę . I proszę o info czy moge już to robić i m.in. ulokować bramę tam gdzie mi pasuje - czy najpierw muszę zadbać o projekt zjazdu z drogi w konkretnym miejscu i dopiero dostosowywać położenie bramy do niego.

Bede bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

co do zjazdu to musisz się dowiedzieć u zarządcy drogi

na jakiej zasadzie jest lokalizowany zjazd

ja mam zjazd na drogę powiatową

w ZDP powiedzieli mi abym sobie zrobił zjazd na mapie tak jak mi pasuje

a oni go sobie wrysują u siebie na mapy

projektu na zjazd jeszcze nie musisz robić

ale dobrze go złożyć razem z projektem domu

jak się będziesz starał o PnB

zjazd lokalizowany jest wg ściśle okrelonych przepisów a nie widzimisię pracowników zarządu dróg. W praktyce przemyśl gdzie chcesz mieć bramę i wystąp do zaradcy dorgi o Uzgodnienie lokalizacji zjazdu lub od razu o decyzję administracyjną na lokalizację zjazdu. Decyzja będzie potrzebna aby wystąpić o pozwolenie na budowę zjazdu Szrekość bramy może być dowolna ,szerokosć zjazdu (jezdni) nie może przekroczyć szerokości jezdni drogi, na którą jest ten zjazd. W praktyce raczej nie bedzie pboblem uz tym, żeby dopasować lokalizację zjzdu do zaplanowanej wcześniej bramy. Pamietaj, że ogrodzenie od strony drogi publicznej podlega zgłoszeniu właściwemu organowi