aneet 08.05.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Jak w temacie ile płacice za prąd? Czy jest jakis sposób na sprawdzenie czy licznik jest ok, czy przyłącze tez dobre?Ja mieszkam w 200 m2 domu (nie wszystkie pomieszczenia wykończone i zamieszkałe) w większości oświetlenie ledowe lub energooszczędne, sprzet nowy wszystko klasy AA lub AAplus, czajnik elektryzny, pikarnik, płyta gazowa, ekspres do kawy używany -2 dziennie, pralak, lodówka, zamrażarka, mkrofala, telewizor,okurzacz ,,zwykły", zelazko. Czyli wszystko to co kazdy przeciętniak:) ma i nic więcej. Ogrzewanie na węgiel plus woda, latem czasami grzałką elektryczną w termie. Mam 2 małych dzieiv wiec pralka chodzi prawie codziennie -ale to tak jak u wszystkihc co maja małe brzdące. No i niby wzystko jak u innych ale ja place po 310 zł miesiecznie za prąd. W ubiegłym roku robiłam remont domu wymieniając instalacje elektryczna na całym dole planując oświetlenie głównie ledowe i myślałam, ze opłaty spadna a tu jeszcze o 20 zł wzrosły. Nikt z moich znajomyh nie płaci tyle co my, a na dodatek nie maja ledów. Sąsiedzi maja całą chałupę dodatkowo w klimatyzaji gdzie latem codziennie włączają a zimą jak wyjezdzają to tym ogrzewają nie przekraczają 120 zł za miesiąc. Obok mnie sąsiedzi prawie nono stop w domu siedza cały dzień tv i płacą po 90 zł. Ja dodam, że my jesteśmy w domu ok 17.00 od rana nikogo w domu. Jak moge sprawdzić czy wszystko ok? Dodam, ze licznik nam wymienili, co prawda zainstalowali uzywany, ale wychodzi, ze tyle samo zużywamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 08.05.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Proponuję zakupić elektroniczny miernik zużycia energii elektrycznej i wpiąć do niego każde urządzenie od pn. do nd. i sprawdzić ile każde z nich zużywa energi w ciągu tygodnia i zanotować wynik pomiaru i tak kolejno z każdym z nich, Może korzystasz z elektrycznego ogrzewania podłogowego?MIERNIK pozwoli sprawdzić ile energii pobiera każde urządzenie w stanie czuwania i bardzo często to one są energochłonne.Grzałka w bojlerze najlepiej powinna pracować tylko kilka godzin na dobę z wykorzystaniem zegara sterującego tak aby nie potrzebnie nie podgrzewała wody w bojlerze kiedy nie ma was w domu lub kiedy śpicie. Macie może takie cudeńko jak obieg ciepłej wody użytkowej? Jeśli tak to też warto zastosować zegar sterujący tak aby woda nie krążyła w instalacji bo to ogromne straty energii i to nie tylko na pracę pompy ale i podgrzanie krążącej w instalacji wody. Możesz mieć pralkę AAA ale jeśli niepotrzebnie pierzesz w wyższych temperaturach niż to konieczne to zwiększasz zużycie energii, podobnie ze zmywarką. Lodówka powinna stać oddalona od zródeł ciepła takich jak kaloryfer, piekarnik, lub słoneczne okno. Piekarnik też potrafi zjeść dużo energii, jeśli często z niego korzystasz i przygotowujesz potrawy lub ciasta wymagające długotrwałego oddziaływania wysokiej temperatury to też wbrew pozorom może być kolejny powód wysokich rachunków. Podaj jeśli możesz zużycie energii elektrycznej w twoim domu w kWh/dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.05.2011 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) Jak w temacie ile płacice za prąd? Pytanie typu: Ile płacicie miesięcznie za benzynę? Ja mam silnik 1,6. Albo ile wydajecie miesięcznie na jedzenie? Ja mam 4 osobową rodzinę i co niedziela jemy żeberka. A co do TV chodzącego cały dzień to przy mocy 100W i 16 godzinach dziennie zapłacą 24 zł. A dlaczego płacą mniej? Może mają wszystko na zwykłych żarówkach i gotują na gazie. Edytowane 9 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneet 10.05.2011 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Pytanie typu: Ile płacicie miesięcznie za benzynę? Ja mam silnik 1,6. Albo ile wydajecie miesięcznie na jedzenie? Ja mam 4 osobową rodzinę i co niedziela jemy żeberka. Zgadzam sie z Toba w 100% ale ja tak orientacyjnie chciałam:), bo skoro ja płace 300 zł -zaznaczam, ze staram sie oszczedzac prąd a znajomi płacą po 100 i dosłownie 2 rodziny które znam płaca po ok 150 a ja 300 to chyba cos tu nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneet 10.05.2011 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Proponuję zakupić elektroniczny miernik zużycia energii elektrycznej i wpiąć do niego każde urządzenie od pn. do nd. i sprawdzić ile każde z nich zużywa energi w ciągu tygodnia i zanotować wynik pomiaru i tak kolejno z każdym z nich -Chyba nie bede miała wyjścia i zakupię. Mam nadzieję, ze urządzenie nie jest drogie:) , Może korzystasz z elektrycznego ogrzewania podłogowego -nie korzystam niestety albo i stety dla mojej kieszeni Grzałka w bojlerze najlepiej powinna pracować tylko kilka godzin na dobę z wykorzystaniem zegara sterującego tak aby nie potrzebnie nie podgrzewała wody w bojlerze kiedy nie ma was w domu lub kiedy śpicie . Macie może takie cudeńko jak obieg ciepłej wody użytkowej? Jeśli tak to też warto zastosować zegar sterujący tak aby woda nie krążyła w instalacji bo to ogromne straty energii i to nie tylko na pracę pompy ale i podgrzanie krążącej w instalacji wody. -mamy takie cudeńko ale na zegar. Możesz mieć pralkę AAA ale jeśli niepotrzebnie pierzesz w wyższych temperaturach niż to konieczne to zwiększasz zużycie energii, podobnie ze zmywarką. Lodówka powinna stać oddalona od zródeł ciepła takich jak kaloryfer, piekarnik, lub słoneczne okno. na pralkę i lodówkę nie mam wpływu:) Piekarnik też potrafi zjeść dużo energii, jeśli często z niego korzystasz i przygotowujesz potrawy lub ciasta wymagające długotrwałego oddziaływania wysokiej temperatury to też wbrew pozorom może być kolejny powód wysokich rachunków. Podaj jeśli możesz zużycie energii elektrycznej w twoim domu w kWh/dzień. piekę w piekarniku ok. 2-3 razy w tygodniu to max, czasami w ogóle . Nie więcej niż 3 godz. tygodniowo piekę. Podaj jeśli możesz zużycie energii elektrycznej w twoim domu w kWh/dzień Z obluiczeń wychodzi - 16 KW na dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 10.05.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Sprawdź TV, dekodery, komputery. Robię pomiary tym licznikiem elektronicznym i wychodzi na to że powyższe mają znaczący udział. I spytaj sąsiadów, bo może płacą 100zł, a po pół roku 500 dopłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.05.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Może zacznijcie sprawdzać ile kWh zużyciacie i nie koncentrujcie się na kosztach. Ja zacząłem spisywać od stycznia i przez styczeń - marzec miałem 9.5 kWh dziennie a w kwietniu już tylko 8.1. Nic w trybie życia się nie zmieniło, ale - piec na ekogroszek już nie grzeje więc odpada silnik od podajnika i dmuchawy. Wystarczy, że sąsiedzi mają piecyk gazowy i już zużywają o te dwa "komponenty" energii mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 10.05.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Może zacznijcie sprawdzać ile kWh zużyciacie i nie koncentrujcie się na kosztach. Ja zacząłem spisywać od stycznia i przez styczeń - marzec miałem 9.5 kWh dziennie a w kwietniu już tylko 8.1. Nic w trybie życia się nie zmieniło, ale - piec na ekogroszek już nie grzeje więc odpada silnik od podajnika i dmuchawy. Wystarczy, że sąsiedzi mają piecyk gazowy i już zużywają o te dwa "komponenty" energii mniej. Nie tylko - mamy dłuższy dzień więc mniej zużywamy na oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 10.05.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 mam podobną konfigurację do Twojej. Lodówka i pralka sprzed 15 lat. oświetlenie ledowe. Pralka i zmywarka - raz dziennie, piec gazowy sterowany elektrycznie, reku. Nie mamy telewizji, ale za to często chodzą dwa PCty na raz + konsola i jakaś muza. Ostatnie dwa rachunki 340 i 350 zł - łącznie za 4 miesiące - w systemie rozliczeń rzeczywistych. Spore oszczędności przyniosła zmiana monitorów CRT na nowsze. Może napisz jakie masz użycie w kWh? U mnie wychodzi 0,60 zł za 1 kWh (wartość brutto faktury podzielona przez zużycie)i na dniach zmieniam sprzedawcę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneet 10.05.2011 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 mam podobną konfigurację do Twojej. Lodówka i pralka sprzed 15 lat. oświetlenie ledowe. Pralka i zmywarka - raz dziennie, piec gazowy sterowany elektrycznie, reku. Nie mamy telewizji, ale za to często chodzą dwa PCty na raz + konsola i jakaś muza. Ostatnie dwa rachunki 340 i 350 zł - łącznie za 4 miesiące - w systemie rozliczeń rzeczywistych. Spore oszczędności przyniosła zmiana monitorów CRT na nowsze. Może napisz jakie masz użycie w kWh? U mnie wychodzi 0,60 zł za 1 kWh (wartość brutto faktury podzielona przez zużycie)i na dniach zmieniam sprzedawcę... Fakt, chodza wieczorami dwa laptopy. Zuzycie dzienne mam 16 kwh. Na jakiego dostawce zmieniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 10.05.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 laptopy bardzo mało prądu biorą - ok 40W przeciętnie, więc to nie tutaj jest problem. Stacjonarne to inna bajka - pół kilowata to nie problem dla nich W moim przypadku zakup licznika prądu zwrócił się z nawiązką.. dzięki temu pozbyłem się energożernych sprzętów i nawyków ( stara lodówka, komputery stacjonarne) i z 10kWh zrobiły się 4kWh dziennie - to tzw droga taryfa - więc 4 zł dziennie/120zł miesięcznie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 10.05.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Wstępnie według mnie to twoja cyrkulacja wody pożera najwięcej energii, wyłącz całkowicie cyrkulację ciepłej wody na 3 dni lub nawet tydzień, bojler podłącz do sieci przez zegar sterujący (tak aby załączał się i wyłączał o ustalonych godzinach, przed przybyciem domowników do domu, przed kąpielą i np. przed poranną pobudką) ustaw na temperaturę wody w bojlerze nie większą niż 55'C i sprawdź jak bardzo zmieniło się twoje zużycie dobowe energii. Jakiej mocy jest twoja grzałka do podgrzewania wody? Sprawdź u twojego dostawcy energii jakie warianty naliczania energii oferuje, może ma w ofercie liczniki dwustrefowe, które pozwalają mniej płacić za zużywaną energię w godzinach zazwyczaj 22-6 i 13-15, a niektórzy dostawcy oferują także cały weekend w tańszej drugiej taryfie, wtedy będziesz mogła spokojnie podgrzewać wodę w bojlerze, a także korzystać z piekarnika, korzystając z tańszej energii.Mimo wszystko obstawiam cyrkulację, aczkolwiek możesz posiadać również energochłonne urządzenie w domu będąc tego nieświadoma.Daj znać czy po wyłączeniu cyrkulacji cwu coś się zmieniło, izolacja rur cwu to podstawa zabezpieczenia przed stratami energii, ale bardzo często okazuje się, że mimo dobrej izolacji rur straty są dość duże. Może woda cyrkuluje w nieużytkowanej części domu lub przez nią przechodzi i stąd wzięły się straty energii, niezaizolowanie rur cwu znajdujących się wewnątrz domu zakładając, że i tak w domu jest ciepło to duży błąd.Napisz coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts