kilu 08.05.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam Mam pytanie odnośnie opłaty za "odrolnienie".Konkretnie Jestem na etapie budowy domu ze sklepem.Posiadam oprócz tej działki na której jest budowa prawie 80 ar pola.Pani od odrolnienia wyliczyła mi, że mam zapłacić 10 rat po ponad 3000zł.Myślałem, że nie da się tego obejść dopóki nie dowiedziałem się, że rolnicy nie muszą tego płacić.Budowa już się zaczęła.Czy gdybym został rolnikiem tzn dokupił bym 35 ary pola to dało by się jakoś uniknąć tej opłaty??Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.Kilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata_i_piotr 08.05.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Opłaty nie unikniesz. Rolnicy nie płacą za odrolnienie o ile stawiają tzw siedlisko lub rozbudowują gospodarstwo rolne. Sklep raczej gospodarstwem rolnym nie jest. W niektórych rejonach władze gmin ustalają zwolnienia z opłaty np u mnie jest tak, że ziemia klasy IV i w dół zwolniona z opłat. Sprawdź tą ścieżkę, choć sądzę, że może być już za późno - bo budowa trwa. A jeszcze jedno, w Polsce rolnikiem jest się posiadając odpowiednie wykształcenie jak nie masz zawodówki lub jakiś tam kursów to rolnikiem nawet z 200h nie jesteś Pozdrawiam Piotr Edytowane 8 Maja 2011 przez renata_i_piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.05.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 A jeszcze jedno, w Polsce rolnikiem jest się posiadając odpowiednie wykształcenie jak nie masz zawodówki lub jakiś tam kursów to rolnikiem nawet z 200h nie jesteś Oczywista bzdura – dla tego celu, każde wykształcenie na poziomie minimum średniego jest równoznaczne z wykształceniem rolniczym (kwalifikacjami rolniczymi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 12.05.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Witam! Jesli zakupię np 80 arów działki rolnej, a mam wykształcenie ogrodnicze to bez problemów uzyskam zgode na budowę domu? Czy może są jakieś przepisy,które mogą mi tego zabronic. Działka jest przy drodze asfaltowej z prądem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.05.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Ustawowy areał, to nie mniej niż 1ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 12.05.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 OK, dzięki, szukam dalej! Pozdrawiam:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata_i_piotr 08.08.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Ustawowo - zapytaj się w gminie, jaki areał dla twojego obszaru daje ci prawo na wybudowanie tzw siedliska. Jeżeli gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, a działka bezpośrednio sąsiaduje z innymi działkami zamieszkałymi (wybudowany dom) i masz dostęp do drogi publicznej, to gmina musi ci wydać warunki zabudowy, chyba że macie uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego i tam działka jest zaznaczona jako do działalności rolnej - to wtedy zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.08.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) 1. Dla zabudowy gospodarczej, wymagany posiadany areał, to ustawowe ponad 1ha (w danej gminie) - warunkujące „bycie” rolnikiem.2. Jeśli nie ma dobrego sąsiedztwa, to obszar nie mniejszy niż średnia wielkość gospodarstwa w danej gminie.3. Nie ma znaczenia w jakiej gminie, bo są to wielkości określone ustawami. Ps. Może być tak, że gmina określa (z reguły w zapisach MPZP), minimalny obszar danej działki na jakiej może być zabudowa zagrodowa (to w przypadku kiedy ustawowy obszar jest w kilku „kawałkach”) - analogicznie jak do wymogu minimalnej powierzchni dla działki budowlanej.Z praktyki jednak wynika, że dla autentycznych rolników, zapis taki nie jest dogmatem. Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez sSiwy12 dopisałem: Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts