Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga pod kominem

michal.bdg

Recommended Posts

Witam,

Mam takie pytanie jak wykonać podłogę pod przyszły kominek kumulacyjny? Jestem na etapie ław, wylałem zbrojona ławę pod przyszły komin ale co z podstawa pod kominek. Będzie kumulacyjny więc raczej bardzo ciężki, jak wykonać podstawę dla takiego kominka, czy również dolać ławę i ciągnąć z bloczków fundamentowych do samej podłogi z pominięciem styro. w podłodze? Czy może wykonać tak jak pozostałe podłogi tj, z podsypką, ociepleniem i chudziakiem?

-Michał

Witam,

Mam takie pytanie jak wykonać podłogę pod przyszły kominek kumulacyjny? Jestem na etapie ław, wylałem zbrojona ławę pod przyszły komin ale co z podstawa pod kominek. Będzie kumulacyjny więc raczej bardzo ciężki, jak wykonać podstawę dla takiego kominka, czy również dolać ławę i ciągnąć z bloczków fundamentowych do samej podłogi z pominięciem styro. w podłodze? Czy może wykonać tak jak pozostałe podłogi tj, z podsypką, ociepleniem i chudziakiem?

-Michał

Ława to przesada , ale bez styropianu .Trochę prętów zbrojeniowych

nie zaszkodzi.

Witam,

-Michał

Ja mam tak: Stopa pod kominem. Chudziak 10-12 cm. Na niego (tam gdzie kominek) 5 cm styro. Na to 18 cm wylewka zbrojona siatką. Na tym kominek z masą akumulacyjną. (A pod chydziakiem rura z doprowadzeniem powietrza do paleniska).

A jak masz w projekcie?

W projekcie to ma zapewne styropian .. 5 - 8 cm wylewki i.. komin nad kominkiem " bo więcej miejsca na kominek " . Waga kominka ..ciepło promieniowania.. a kogo to interesuje ten od budowania kominków "sobie poradzi" a jak NIE to znaczy że ON nie umie. Rozumiem błędy w typowych projektach robionych masowo ale w tych na zamówienie za spora kasę .. ech szkoda gadać .

Ława to przesada , ale bez styropianu .Trochę prętów zbrojeniowych

nie zaszkodzi.

te 0,5 metra betonu i kilkanaście bloczków różnicy w inwestycji nie zrobi ...

oczywiście mowa o kominie jak w tytule posta , co do miejsca pod kominek to na etapie chudziaka wykopać na łopatę głębiej i wrzucić jakieś zbrojenie

Edytowane przez Wojtek R

Jeśli w temacie podłogi pod kominkiem:

czy powinna być ona oddylatowana od reszty?

Tzn. ...mam tak: Na 15 cm warstwie styro rurki z wodą (betonu 8 cm); tam gdzie kominek warstwa styro wynosi tylko 5 cm (betonu 18 cm). Całość powierzchni wylana jako monolit na całą podłogę z zachowaniem dylatacji od ścian. Po środku salonu dodatkowa dylatacja. Natomiast brak dylatacji powierzchni przewidzianej dla kominka (piecokominka) od tej części z podłogówką. Położony już jest gres.

Czy aby to dobrze?

Czy można bez dylatacji w tym miejscu budować "ciężki" kominek?

Czy "ciężką" obudowę można budować na gresie? (Pan kominkowy powiedział, że można gresem "pojechać" do samych nóżek wkładu.) Czy lepiej zdjąć kilka płyt, zbudować na wylewce, którą wpierw oddylatować od podłogówki?

Jeśli w temacie podłogi pod kominkiem:

czy powinna być ona oddylatowana od reszty?

Tzn. ...mam tak: Na 15 cm warstwie styro rurki z wodą (betonu 8 cm); tam gdzie kominek warstwa styro wynosi tylko 5 cm (betonu 18 cm). Całość powierzchni wylana jako monolit na całą podłogę z zachowaniem dylatacji od ścian. Po środku salonu dodatkowa dylatacja. Natomiast brak dylatacji powierzchni przewidzianej dla kominka (piecokominka) od tej części z podłogówką. Położony już jest gres.

Czy aby to dobrze?

Czy można bez dylatacji w tym miejscu budować "ciężki" kominek?

Czy "ciężką" obudowę można budować na gresie? (Pan kominkowy powiedział, że można gresem "pojechać" do samych nóżek wkładu.) Czy lepiej zdjąć kilka płyt, zbudować na wylewce, którą wpierw oddylatować od podłogówki?

Problem ciężkich kominków w połączeniu z ociepleniem , to problem

ewentualnego ugięcia się styropianu . Nie ma znaczenia czy są to 2 cm

czy 15 . Czy nad nim jest 5cm betonu , czy 20. Powyżej pewnej wagi

(od 300 kg na m2) powinno się łączyć warstwę górną betonu z podbetonem.

Nie trzeba tego robić na całej powierzchni . Wystarczy kilka punktów

stycznych ( np 10x10 cm) .Tyle teoria.

Brak tego rozwiązania może skutkować rysowaniem się powierzchni

posadzki , a w efekcie pękaniem płytek. Jeśli uda się zrobić

dylatację na granicy strefy kominka z pozostałą podłogą i w tym

miejscu trafić z fugą płytek :D , nie ma o czym dyskutować przy

kominkach do 1000 kg . Większe ciężary wymagają wiedzy

konstruktora ( albo sporych ilości betonu bez styropianu)

I jeszcze jedno - to do tych którzy lubią demonizować problem

ciężaru kominka . Czy wiecie ile waży stara szafa gdańska ?

Taka dębowa , rzeźbiona ? A czy wiecie ile waży ta szafa ,

po napełnieniu księgozbiorem ? :) Czy słyszał ktoś by robiono

pod nią zabiegi takie jak pod kominek , który może być nawet

o połowę lżejszy ?

Witam.

Izolacja, która ma nośność rzędu 3t/m2:

1.Beton komórkowy

2.Beton komórkowy + płyty ceramiczne (dla tych, którzy nie lubią betonu komórkowego jako warstwa wierzchnia, stykająca się z piecem)

3.Styropian "fundamentowy" (ten pod domy stawiane na płytach fundamentowych) plus normalna wylewka

Trzecie rozwiązanie nie wymaga nawet izolacji od gruntu.

Dla przykładu - komin systemowy to ok. 0,6 - 1 t/0,25 m2 ... czyli nawet czterokrotnie więcej.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura