Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop styropianowy

Hestia

Recommended Posts

Z uwagą przeczytałem wszystkie wypowiedzi i zauważyłem że dzyskusja na temat stropów styropianowych zmieniła się w dyskusje na temat materiałów ociepleniowych (co lepsze wełełna czy styropian? ). Uczestnicy forum widocznie nie widzą różnicy między stropem a ociepleniem poddasza.

Hestia podaję ci adres http://www.sukiennik.pl może pozwoli Ci to podjąc sensowną decyzje.

• 1 month później...
Chciałem użyć stropu z Sukiennik ale po teście z palnikiem ( po wpływem płomienia stopił się styropian i zostały same wewnętrzne blachy ) jak mi strop ten wyparował na moich oczach - moim zdaniem nie należy sobie szykować zwalenia się rzeczy z piętra czy z poddasza na głowę.

Witam - je też miałem ochotę użyć stropu SUKIENNIK - ale jak już zrobiono mi kalkulację, policzyłem koszty transportu - z Tych do Tarnowskich Gór to się okazało że strop na pustakach ceramicznych, i belkach ceramiczno betonowych - jest tańszy !

Co do kosztów robocizny - to i tak umawiałem się na wykonanie stropu - więc czy byłby to ceramiczny czy SUKIENNIK zapłacił bym tyle samo.

Polecam poprosić dystrybutora SUKKIENKIA o wycenę wg. projektu jaki masz oraz jakąś hurtownię o wycenę stropu ceramicznego - dają upusty na pustaki koło 30 %. Wtedy cała ta dyskusja okaże się bezprzedmiotowa.

MirZaw

Lechu,

nie jestem przedstawicielem firmy, ale mam taki strop. Prawdą jest też, że mieszkam w Łodzi więc na transporcie oszczędziłem, bo cały strop (100 m2) zabrałem jednym transportem.

Jak musiałem przekonywać majstra-wykonawcę, że to jest dobre rozwiązanie, to historia. Zmienił zdanie jak układał ten strop na przekryciu piętra. Łatwo policzyć, że ciężar takiego stropu jest znacznie mniejszy niż tradycyjnego. Przy okazji pustaki styropianowe są doskonałym ociepleniem (25 cm).

Pewnie, że nie chciałbym aby ktokolwiek doświadczał pożaru w domu, ale takie argumenty, jakie przytaczasz Lechu nie są dla mnie do przyjęcia.

Jeśli każdy kto zabiera głos na tych łamach buduje własny dom, to sądzę,że jest do własnych wyborów przekonany i to on sam będzie ponosił ich konsekwencję. Dobrze jest też poznać poglądy lub doświadczenia innych, te prawdziwe i wartościowe.

Pozdrawiam, Krzychol

Jak każdy strop , ten również ma swoje wady i zalety . Faktycznie nie jest on najtańszym stropem ale za to bardzo prostym w wykonaniu . Moim zdaniem tego rodzaju stropy rewelacyjnie nadają się w dwóch przypadkach : - Jako strop pomiędzy nie ogrzewaną piwnicą a parterem alb jako strop nad budynkiem parterowym ( wtedy dach nie wymaga docieplania ) .

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Gość Wlodek

To nie jest strop styropianowy, styropian jest tylko szalunkiem traconym. W przypadku pożaru sopienie się styropianu nie spowoduje zawalenia się stropu.

Jego kolejną zaletą jest możlwość prowadzenia instalcji wewnątrz kanałów w styropianie, czy też kanałów wentylacji wymuszonej po wycięciu części styropianu.

• 1 month później...

Tak, styropian jest tylko szalunkiem, ale za to najdroższym.

Zastanawiające jest, że dla wygody jednego dnia, dnia układania stropu

(szalunku) gotowi jesteśmy ponosić konsekwencje tej jednodniowej wygody przez gługie lata. Konsekwencje te to przede wszystkim fatalna akustyka takiego stropu i szukanie blaszanej wstawki aby cokolwiek do niego przymocować. Mocowanie musimy robić nie tu gdzie chcemy ale tu gdzie możeny. Kwestię palności styropianu łatwo rozstrzygniemy wrzucając jego kawał do OGNISKA, ono najlepiej odzwierciedla warunki pożaru. Gdzie jak gdzie, ale umieszczanie sobie nad głową takiej ilości styropianu można odpuścić. Jakikolwiek tradycyjny strop gestożebrowy, betonowy czy ceramiczny ma lepsze parametry od "styropianowego", a i praktyczniejszy w późniejszej obrubce i użytkowaniu.

Kanały wentylacyjne w otworach płyt styropianowych - to niedorzeczne.

Średnica ich jest zdecydowanie za mała. A jeżeli już, to używać by ich można dopiero po całkowitym odparowaniu pentanu - ile to trwa?, a co z czyszczeniem kanałów wentylacyjnych. A jak wytłumić szum wentylacji - styropian pięknie dudni. A w ogóle to po co te dylematy?.

Popracowć ten jeden dzień ciężej i mieć solidny, bezpieczny, sprawdzony, i tańszy strop nad głową.

Prawda jest taka, że jeszcze nic nie ociepliłem styropianem, ale nie mam fobii na jego punkcie jak niektórzy uczestnicy forum. Pracuję w straży pożarnej 12 lat i brałem udział w wielu pożarach, ale jeszcze nigdy nie spotkałem się z przypadkiem zatrucia podczas pożaru spalinami ze styropianu czy też poparzeniami związanymi z tym że komuś kapał na głowę. Styropian jak wiele innych materiałów stosowanych w budownictwie i wykańczaniu wnętrz stwarza pewne zagrożenie ale nie należy go demonizować. Naprawdę jest wiele innych rzeczy które są bardziej groźne od styropianu. Pozdrawiam.

piekna i rzeczowa odpowiedz - warto wiedziec bo jest troche mitow na temat tego jak sie niebezpiecznie zachowuje palacy styropian

dzieki

Pracuje Pan w straży pożarnej 12 lat ?

A czy gasił Pan kiedyś dom ze stropem styropianowym?

Czy gasił Pan kiedyś rozdmuchany pożar domu styropianowego?

A pożar z początku 2003r, całkiem niedawno, gdzie zginęło dwuch Pańskich kolegów w płnym rynsztunku z maskami?

W tamtym mieszkaniu na suficie były kasetony styropianowe o gr. zaledwie kilku milimetrów - i to wystarczyło do śmiertelnego zatrucia.

Dlaczego normy ogniowe zabraniają docieplać wysokościowce styropianem, skoro nie stanowi on zagrożenia? Czy z powodu mitów?

Jak Pan - strażak, może coś takiego wypisywać?

Co na to Pańscy koledzy?