peter4x5 09.05.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 z milosci do problemow, zabieram sie do remontu starej karczmymam stare belki ok.300 lat czy istnieje przyrzadzik ktorym moge okreslic stan detorioracji wewnatrz belkiw kraju gdzie mieszkalem, goscie mieli cos w rodzaju echosondy ktora w zaleznosci od gestosci drewna okreslala jego stan, czy jest cos takiego na rynku.caly dach bedzie mial nowa konstrukcje, wiec chcialbym odzyskac stare belki z jak najmniejsza strata (jak najwieksze gabaryty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.05.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Myślisz o defektoskopie ultradźwiękowym? Szczerze wątpię by jakikolwiek fachowiec od drewna miał i używał coś takiego głównie ze względu na cenę jak i przydatność. W krajach gdzie domy buduje się głownie z drewna być może są w użyciu, no ale nie chciałbym przesądzać, może jakis rzeczoznawca się czymś takim posługuje. Myślę że u nich powinieneś tego szukać. Słyszałem też o komputerowym urządzeniu które na podstawie nacisku wiertła diagnozuje stan drewna no ale to było parę lat temu i nie wiem czy ktoś to stosuje. Myślę że mógłbyś ponawiercać belki wiertłem otworowym o małej średnicy tak byś mógł wyjąć rdzeń. Przede wszystkim w miejscach gdzie proces zniszczenia następuje najszybciej czyli podwalina i ściany nad nią jak i losowo w kilku innych miejscach. Konstrukcji tym nie osłabisz a sporo pewnie się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts