owp 09.05.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Cześć.Czy można wykonać 1. warstwę muru ściany (tę na izolacji poziomej) z bloczka betonowego (tego samego co fundament), a dopiero potem porotherm ? Czy są jakieś wskazania/przeciwwskazania co do tego pomysłu ?Przy okazji - jeśli chcę mieć trochę więcej styropianu na podłodze, czy można niżej wylać chudziak (tak, żeby góra nie była równo z izolacją na bloczkach), czy standardowo - obniżając wysokość pomieszczenia ?Pzdrowp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 09.05.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 możesz tylko jeszcze jak obnizysz posadzkę to sporo muru wyjdzie w chłodniejszej strefie, na bloczkach tych 1 rzedu i wieniec odsłoniety, dobrze by było abyś to zrównowazył ociepleniem z materiałów o wiekszej izolacyjnosci niz pozostała część elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.05.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Skoro zaczynasz murownie ścian to przecież mozesz te brakujące cm dać do góry wyższą sciane, wyżej, nadproża strop. Po co od początku komplikowac proste sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 10.05.2011 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 jajmar - no w sumie racja antech - a jest jakiś sens w kładzeniu tej pierwszej warstwy z bloczków zamiast porothermu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 10.05.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 przeciez to ty chciałeś, nie ja, ja sensu niewidze ale pytałeś się czy mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 10.05.2011 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Właśnie mi też się wydawało, że bez sensu , ale chciałem zapytać na forum, może są jakieś powody, żeby takie rozwiązanie stosować. Zostało mi to zaproponowane przez budowlańca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 27.05.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Trochę mi się wyjasniło - ten bloczek to po to, żeby wilgoć nie szła. Z kolei pogarsza to izolację cieplną. I teraz pytanie co lepsze - wilgoć czy zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.05.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Żeby jak piszesz wilgoć nie szła to daj papę lub folie nie bloczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 28.05.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Żeby jak piszesz wilgoć nie szła to daj papę lub folie nie bloczek. Jaką papę najlepiej? I przed położeniem zagruntować dysperbitem? W moim przypadku pod Ytonga pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.05.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Papa to już polili przeszłośc teraz stosuje się folię na fundament np cos takiego http://allegro.pl/folia-fundamentowa-confol-alfa-gr-0-5-szer-50cm-i1639314500.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 28.05.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Czyli folia lepsza? A tą folię się na coś przykleja?-dysperbitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 28.05.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 redon cos ty kręcisz z tym pytaniem, pierwotnie się pytasz czy może byc pierwsza warstwa ..ta na bloczkach i na izolacji poziomej z bloczka fundamentowego, czyli masz izolacje poziomą? , teraz aby wilgoć nieszła to dajesz kolejna warstwę na ten bloczek, to masz izolacje pozioma, bloczek, izolację poziomą, to cos tu niegra , masz gruntem obsypane te ściany? Ponad poziom izolacji poziomej? Z kąd ta wilgoc ma pochodzic?, przeciez masz izolacje na fundamencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 28.05.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Więc tak mam pod bloczki betonowe zrobioną izolację 2x papa termozgrzewalna, niedługo zaszalują mi strop będzie wylany i pytam jaką papę/folię dać na stropie pod warstwę betonu komórkowego - ytonga. Teraz poprawne pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts