elofura 09.05.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) Witam, Czy jest możliwość przeróbki komina Schiedla w taki o to sposób.Głownie chodzi o to iż, mam wbudowany komin w domu a chciałbym częściowo go przesunąć na zewnątrz. Po to aby zyskać więcej miejsca na kominek. Czy taka modyfikacja nie zaszkodzi ciągu kominowemu? Komin jest wysoki na 6,5 metra.Pod "stary" komin musiałbym zrobić stelaż,żeby nie odpadł na kominek. stelaż sprytnie zbuduję obudowa kominka.Wiem ,iż pewnie lepiej było by postawić nowy komin ale niestety nie na tym etapie budowy domu. http://img228.imageshack.us/img228/1277/komina.jpg Edytowane 9 Maja 2011 przez elofura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 09.05.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 daj jak możesz jeszcze przekrój tego pomieszczenia..poziomy przekrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 09.05.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 kominy powinny być prowadzone pionowo, dopuszcza się odchylenia od pionu nie więcej niż 30° i na odcinku nie dłuższym niż 2,0 m Może udało by się umieścić go w ścianie, byłby mniejszy kąt. Inna sprawa to szczelność wkładu. I następne to zapewnienie swobody wydłużania się wkładu ceramicznego. Ale wszystko może się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.05.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Poczytaj watek "Odzysk ciepła z komina", czy może " Kominek ,jaki komin, czym podłączyć,gdzie wyczystka" - to kobyła , wiem ,z trudno przez niego przebrnąć,ale jak chceszkombinować to chyba warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 09.05.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 może uda ci sie go przsunąć w bok, albo jak zabudowujesz kominek to postaw kominek obok komina i podłacz go z boku . Bo w tym wypadku to juz niebedzie rondo..ale bedziesz miał połowę komina z innego materiału, bedziesz miał utrudniony ciąg przez zimne powietrze w kominie, możesz kombinowac z ociepleniem, na pustaku tracisz 40 cm jakbus postawił kominek obok to nieiwele w sumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 10.05.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Wrzucę fotę, rozjaśni trochę. Jest za mało miejsca po prawej jak i po lewej stronie. tylko i wyłącznie wchodzi w grę cofnięcie całości pod komin. Kurde a mogłem cały dać na zewnatrz... Myślę iż mogę wstawkę dać w ścianie jest z Ytong 36,5 cm. A zrobił by dokładnie tak: http://img849.imageshack.us/img849/3786/komins.jpg Odwrócił bym trójnik ten co mam podłączony teraz do kominka żeby podłączyć nim drugi komin w ścianie. A z tego w ścianie tez przez trójnik dałbym go do kominka. Trochę by zabawy było ale, zyskuje jakieś 40- 50 cm. A to jest już b.dużo Edytowane 10 Maja 2011 przez elofura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.05.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Trzeba uważać , ponieważ mamy tu dwa nadproża . Ta ściana podpiera je.Katy proste to też złe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.05.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Załączam kilka zdjęć jako odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 10.05.2011 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 O widzisz o coś w ten deseń mi chodzi. A powiedz mi jeszcze jak został rozwiązany problem, z wyczystką, przecież nie leci to do kominka bezpośrednio czy leci? No i sprawa skroplin z komina. Jest jakieś odprowadzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.05.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 O widzisz o coś w ten deseń mi chodzi. A powiedz mi jeszcze jak został rozwiązany problem, z wyczystką, przecież nie leci to do kominka bezpośrednio czy leci? No i sprawa skroplin z komina. Jest jakieś odprowadzenie? Jedyny problem z takim podłączeniem to woda z opadów . Trzeba zrobić solidne opierzenie komina (kryza kominowa) i raczej nie standardowy (szeroki) daszek. Skropliny występuję jeśli palisz , czyli nie dolecą do wkładu bo tam jest zbyt wysoka temperatura.Jeśli ktoś nie może żyć bez wyczystki to niech nazywa nią wkład kominkowy. No bo jaka jest definicja WYCZYSTKI ? "Miejsce gdzie zbiera się sadza ,zaopatrzone w drzwi rewizyjne w celu kontroli i opróżniania" . Jest miejsce ? Są drzwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts