Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy jest możliwość przeróbki komina Schiedla w taki o to sposób.

Głownie chodzi o to iż, mam wbudowany komin w domu a chciałbym częściowo go przesunąć na zewnątrz.

Po to aby zyskać więcej miejsca na kominek. Czy taka modyfikacja nie zaszkodzi ciągu kominowemu? Komin jest wysoki na 6,5 metra.

Pod "stary" komin musiałbym zrobić stelaż,żeby nie odpadł na kominek. stelaż sprytnie zbuduję obudowa kominka.

Wiem ,iż pewnie lepiej było by postawić nowy komin ale niestety nie na tym etapie budowy domu.

http://img228.imageshack.us/img228/1277/komina.jpg

Edytowane przez elofura

kominy powinny być prowadzone pionowo, dopuszcza się odchylenia od pionu nie więcej niż

30° i na odcinku nie dłuższym niż 2,0 m

Może udało by się umieścić go w ścianie, byłby mniejszy kąt.

Inna sprawa to szczelność wkładu.

I następne to zapewnienie swobody wydłużania się wkładu ceramicznego.

Ale wszystko może się udać.

może uda ci sie go przsunąć w bok, albo jak zabudowujesz kominek to postaw kominek obok komina i podłacz go z boku . Bo w tym wypadku to juz niebedzie rondo..ale bedziesz miał połowę komina z innego materiału, bedziesz miał utrudniony ciąg przez zimne powietrze w kominie, możesz kombinowac z ociepleniem, na pustaku tracisz 40 cm jakbus postawił kominek obok to nieiwele w sumie

Wrzucę fotę, rozjaśni trochę. Jest za mało miejsca po prawej jak i po lewej stronie. tylko i wyłącznie wchodzi w grę cofnięcie całości pod komin.

Kurde a mogłem cały dać na zewnatrz... Myślę iż mogę wstawkę dać w ścianie jest z Ytong 36,5 cm.

A zrobił by dokładnie tak:

http://img849.imageshack.us/img849/3786/komins.jpg

Odwrócił bym trójnik ten co mam podłączony teraz do kominka żeby podłączyć nim drugi komin w ścianie. A z tego w ścianie tez przez trójnik dałbym go do kominka. Trochę by zabawy było ale, zyskuje jakieś 40- 50 cm. A to jest już b.dużo

P1090657_resize.JPG

Edytowane przez elofura

O widzisz o coś w ten deseń mi chodzi. A powiedz mi jeszcze jak został rozwiązany problem, z wyczystką, przecież nie leci to do kominka bezpośrednio czy leci? No i sprawa skroplin z komina. Jest jakieś odprowadzenie?

Jedyny problem z takim podłączeniem to woda z opadów .

Trzeba zrobić solidne opierzenie komina (kryza kominowa)

i raczej nie standardowy (szeroki) daszek. Skropliny występuję

jeśli palisz , czyli nie dolecą do wkładu bo tam jest zbyt wysoka

temperatura.Jeśli ktoś nie może żyć bez wyczystki to niech

nazywa nią wkład kominkowy. No bo jaka jest definicja WYCZYSTKI ?

"Miejsce gdzie zbiera się sadza ,zaopatrzone w drzwi rewizyjne w celu

kontroli i opróżniania" . Jest miejsce ? Są drzwi ? :)