Velp 04.03.2004 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Witam, dałem do wyceny projekt domu o powierzchni 148 m2 (Zacisze 2) będzie budowany w technologii Ytong. Polecona przez firmę Ytong ekipa budowlana zaśpiewała sobie za robociznę stanu surowego otwartego (fundamenty, ściany, stropy, więźba dachowa + blachodachówka) 46 000 PLN W związku z tym 2 pytania: 1. Czy to dużo, w normie czy też mało? 2. Czy ktoś z Was ma do polecenia dobrą ekipę specjalizującą się w tej technologii. ? Jeśli tak to poproszę o namiary. Velp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.03.2004 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Delikatnie mówiąc ... bardzo dużo. Ja szukając ekipy prosiłem aby zrobili mi wycenę całości prac za stan surowy otwarty z rozbiciem na poszczególne etapy tj. - wykopanie fundamentów - wylanie ław - murowanie ściany fundamentowej - murowanie ścian - kominy - wieniec - podbeton - postawienie więźby - wykonanie pokrycie dachu (łaty, kontrłaty, folia, dachówka, opierzenia, rynny) Dzięki temu mogłem sie zorientować co ekipa oferowała mi w normalnej cenie a na czym chciała to sobie odbić. I myślę, że wybrałem dobrze, co się okaże za kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Welp !Z jakiego regionu jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Velp 05.03.2004 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Jestem z Warszawy a buduję w okolicy Żyrardowa.Kosztorys przedstawiony przez ekipę budowlaną to:fundament 8500 złparter 12500 złpoddasze 8000 złwiężba dachowa 7500 złblacho-dachówka 9500 zł (blachówka 11tyś)Ekipa ta nie jest z W-wy Velp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 05.03.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 VELP - te ceny są absurdalne. Niestety musisz sprawdzić kilka ekip. To że mają oni jakieś polecenia z Ytonga to jeszcze nie wszystko. Pamiętaj, że Ytong zapewnia człowieka do położenia pierwszej warstwy i drobnego przyuczenia ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2004 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Velp !Pozornie wydaje się, że wykonawca przedłożył Ci ofertę 46,000,00 zł. za Robociznę. Jednak od kwoty 46,00,00 zł. należy odjąć 11,000,00 za blachodachówkę i już Robocizna spada do 35 tys. Przyjmijmy, że dach ma pow. około 220 m2, przy cenie 40 zł/m2 daje kwotę 8,800,00 zł. Po odjęciu ceny za dach pozostaje kwota: 26,200,00 zł. Nie znam szczegółów projektu, więc nie mogę dać jednoznacznej odpowiedzi. Być może, że są nadproża łukowe lub inne elementy, trudniejsze w wykonawstwie, może dach jest bardziej skomplikowany niż inne. Nie wiem, jaka jest technologia murowania ścian zewntrznych, czy ściany jedno- czy trzywarstwowe. Wszystko ma wpływ na cenę. Jak zauważyłem, cena 8,000,00 zł. którą zaproponował wykonawca za wykonanie ścian poddasza na pewno jest za wysoka. Myślę, że cena 35,000,00 zł. za całość powinna być niższa. Nie bierz za bardzo serio opini moich Szanownych Przedmówców, gdyż Ich opinie są skrajne.Pzdr edbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Velp 06.03.2004 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Edbud, Bardzo dziękuję za Twój komentarz ale to nie do końca tak, trochę się przejęzyczyłem (mój błąd), wszystkie ceny podane w powyższym mailu dotyczą tylko robocizny, a to w nawiasie czyli 11 tysięcy to cena za położenie dachówki.Nasz dom, jak na mój gust nie jest specjalnie skomplikowany.Planowaliśmy go zbudować z Ytonga (40) Projekt domu można zaobaczyć pod poniższym linkiem:http://www.apa-domy.com.pl/Zacisze2/projekt4.htm Velp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 07.03.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 ja mam dom 146 budować będę z ytonga 40u mnie stan surowy otwarty sama robocizna to 20 tys w tym za fundament ściany zewn i wewn + strop 12 tysza dach 7 tys ok 240m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Velp !Napisz na mój adres email. Twój dom można zbudować taniej. Pzdr ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michel 10.03.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Właśnie przystepuję do budowy. Dom podobny do twojego 147mkw, również z betonu komórkowego w Warszawie.Zanim podpisałem umowe z ekipą budowlanę spotkałem się z 6 ekipami. Wszystkie były polecone przez sąsiadów, rodzinę czy znajomych. Rozrzut cenowy był znaczny od 20 do 32 tyś za cały stan surowy z kryciem dachowką betonową, orynnowaniem i obróbkami blacharskimi. Ostatecznie wybrałem ekipę za 32 tyś bo uznałem, że w przypadku tańszych ofert są koszty ukryte (narzędzia, stemple budowlane rozładunek materiałów, ZUSy pracowników itp)Z mojego prywatnego rozeznania wynika, że 25 tyś w Warszawie za robociznę jeżeli w cenę wliczone jest przygotowanie placu budowy, ogrodzenie, koparka, narzędzia itp to rozsadna cena. Ale na forum są wypowiedzi, w których przewijają się ceny 2 razy niższe - ja mimo długich poszukiwań nie spotkałem rozsadnej ekipy za taką cenę.46 tyś wydaje mi się sporo - moim zdaniem warto sie potargować, albo poszukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 12.03.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 gratuluje zasobności portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nogaj 06.09.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Czy ktokolwiek wie gdzie można znaleźć cokolwiek na temat jednego z wzorcowych domów ze strony internetowej Ytong, który jest określony jako dom w Kołobrzegu. Szukałem na stronach internetu zarówno autora projektu, jak i samego biura. SARP nie może mi odpowiedzieć, tak samo i Izba Architektów.Nogaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 07.09.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Budowałem ściany z Ytonga 36,5cm D om o powierzchni 130 mkw.Cena robocizny za parter i poddasze 8 tys, zł (bez fundamentów i dachu.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nogaj 18.09.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 Odnalazłem projektanta domu, dom został pobudowany dla starszego małżeństwa. NogajJeśli ktoś potrzebuje się skontaktować z tym autorem służę telefonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts