Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na płot-problem

dzici

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
był inspektor budowlany i z przedstawiciele z gminy, którzy oznajmili że droga przeszła na własność gminy i pokazali jakieś trefne mapki narysowane na kolanie i że niby płot jest ponad metr w drodze a sama droga ma ponad sześc metrów szerokości . Inspektor zgłupiał i nic z tego nie wyszło. Po około dwóch tygodniach dostałem wezwanie na sprawę w inspektoracie, również gmina i sąsiad. Nikt oprócz mnie nie okazał się konkretnymi dokumentami, gmina znów pokazała mapkę z rozgraniczenia bez jakichkolwiek pieczątek ani podpisów tylko pieczątka geodety, i znów kogiel mogiel. dzis dostaje pismo od inspektora abym wskazałpod grożba grzywny geodetę który mi wytyczył przebieg plotu. No paranoja.

A czy na geodeta do wytyczenia płotu jest niezbędny ? Jest jakiś przepis nakazujący takie działanie ? Bo mnie to zaciekawiło ..

Oczywiście, że nie jest potrzebny. Nie ma takiego przepisu. To po ich stronie leży udowodnienie, że coś jest nie tak. Na Twoim miejscu wziąłbym z geodezji mapkę zasadniczą i sprawdził z jakimś zaprzyjaźnionym geodetą jak się sprawy mają. Przecież tam MUSZĄ BYĆ aktualne mapki. Potem kazał się odp...ć sąsiadowi i gminie. Nic ci nie mogą zrobić.

był inspektor budowlany i z przedstawiciele z gminy, którzy oznajmili że droga przeszła na własność gminy i pokazali jakieś trefne mapki narysowane na kolanie i że niby płot jest ponad metr w drodze a sama droga ma ponad sześc metrów szerokości . Inspektor zgłupiał i nic z tego nie wyszło. Po około dwóch tygodniach dostałem wezwanie na sprawę w inspektoracie, również gmina i sąsiad. Nikt oprócz mnie nie okazał się konkretnymi dokumentami, gmina znów pokazała mapkę z rozgraniczenia bez jakichkolwiek pieczątek ani podpisów tylko pieczątka geodety, i znów kogiel mogiel. dzis dostaje pismo od inspektora abym wskazałpod grożba grzywny geodetę który mi wytyczył przebieg plotu. No paranoja.

a w tym piśmie Inspektor powołuje się na jakies przepisy, atr. paragrafy? Czy tylko straszy grzywną? i jaka podstawa prawna grzywny?

rozwaz doniesienie do prokuratury o popelnieniu przestępstwa przez gminę, polegająca na bałaganie w dokumentacji geodezyjnej i przerzucaniu odpowiedzialności na Ciebie.

Dlatego właśnie dziwne wydawało mi się żądanie wskazania geodety ;) Sąsiad ma chyba szwagra w gminie, że tak kombinują ;)

ale to wychodzi, że Inspektor z Nadzoru wystosował takie pismo.

tak czy owak człowiek musi wziąć do tego prawnika co im skutecznie wybije tego typu praktyki i jeszcze zażąda odszkodowania za straty moralne klienta.

Nic z tego nie rozumiem.

Było zgłoszenie – było.

Była załączona mapka – była.

Gmina sprawdziła i nie miała zastrzeżeń – nie miała, a dowodem jest pismo „zezwalające”.

Postawił ogrodzenie 0,5m od granicy a nie jak w zgłoszeniu w granicy – postawił.

Teraz gmina twierdzi, że płot jest o ponad 1m w jej drodze.

Czyli w zasadzie różnica przebiegu miedzy „zatwierdzonym” zgłoszeniem jest około 2m.

Jeśli przebieg tego płotu jest zgodny z załączoną do zgłoszenia mapką (nie przekracza granicy), to nie jesteś stroną w tym sporze, tylko gmina, która wydała zezwolenie na taki przebieg tego płotu.

Jeśli dodatkowo są ograniczniki (kamienie graniczne) do których można się odnieść (a coś o tym wspominano), to na każde zapytanie inspektora należy okazać wspomniane pismo z gminy.

Jeśli te kamienie są – to po co komu geodeta?

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...

Zamierzam kupić działkę, przez którą biegnie część wyjeżdżonej drogi gruntowej. Droga ta biegnie przez całą długość tej działki. Po zakupie chciałabym działkę ogrodzić, co wiąże się z zagrodzeniem dotychczasowej tymczasowej drogi. Faktyczna droga dojazdowa biegnie za wyjeżdżoną drogą i w tej chwili to same chaszcze.

1. Czy miasto po sprzedaży działek ma obowiązek zlikwidowania tych chaszczy i utwardzenia terenu, gdzie ma przebiegać droga?

2. Czy stawiając tymczasowe ogrodzenie (nie docelowe) muszę to zgłosić?

przysyłają do mnie nowe pisma, wymyślają nowe problemy. Nie mam pojęcia jak to może być, złożyłem papiery na pozwolenie na budowę płotu, takie pozwolenie uzyskałem , wszelkie instytucje miały 30 dni aby podważyć pozwolenie czego nie uczyniły a teraz kombinują jak mnie uwalić

• 2 months później...

Witam, moj sasiad tez przyczepil sie do plotu, ale miedzy dzialkami. Pewnie dlatego ze nie chce mi polowy zaplacic, co przebolalem. Ale mowi ze on chcial robic plot z czego innego. Tylko problem w tym ze jak ja zaczynalem budowe i robienie plotu w kolo byly laki( przez co musialem zrobic ogrodzenie wkolo dzialki okolo 200mb), a w gminie nie chcieli mi powiedziec kto bedzie moim sasiadem - ochroba danych.

Ale bardzo zaciekawila mnie Twoja sprawa. Mozesz napisac CIĄG DALSZY?

Pozdrawiam