Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykładzina - sztuczna trawa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 years później...
Mój mąż ostatnio stwierdził że główny plac przed tarasem wyłożymy sztuczną trawą, by dzieciaki miały dywanik do biegania :-? jest w tym dużo zalet, bez koszenia, bez chwastów i całorocznej walki z nimi :/ , wygląda fajnie, nie ma roboty przy tym tyle...ostatnio byłam na takiej trawie przed kafejką i rzeczywiście nawet miło było na niej siedzieć...co wy o tym sądzicie, ma ktoś z was takową u siebie ??????? :p

Ja też sie zastanawiałam żeby tym wyłożyć fragment placu zabaw pod huśtawkami; początkowo miał być piasek na całości ale sobie odpuściłam. Mnie sztuczność nie przeszkadza, daleko temu rozwiązaniu do sztucznych drzewek i roślin doniczkowych.

Całkiem niezłe rozwiązanie oglądałam w zeszłym tygodniu w 'Ogrodowych najedzcach' w TVN Style. Urządzali ogródek przy przedszkolu dla takich zupełnych maluszków i w częsci z zabawkami, żeby dzieci nie niszczyły trawnika a przy okazji miały amortyzację w razie upadku, zastosowali na trawę coś a la gumowe kratki trawnikowe. Poziom tej części trawnika był chyba obniżony w stosunku do pozostałej częsci, trawa z rolki jesli dobrze pamiętam, na trawę te kratki - poziom wyrównał z resztą ogródka, jak trawa urośnie i przerośnie kratkę to do koszenia.

Krata trawnikowa to jednak inna bajka niż plastikowa niby trawka.

Cóż są gusta i guściki. Można jeszcze wylewkę w całym ogrodzie zrobić i płytki przykleić. Wydeptywać się nie będzie, kosić, plewić, nawozić, podlewać nie trzeba, wystarczy spłukać wężem co jakiś czas."Pikne i solydne" Same plusy :wink:

Krata trawnikowa to jednak inna bajka niż plastikowa niby trawka.

Cóż są gusta i guściki. Można jeszcze wylewkę w całym ogrodzie zrobić i płytki przykleić. Wydeptywać się nie będzie, kosić, plewić, nawozić, podlewać nie trzeba, wystarczy spłukać wężem co jakiś czas."Pikne i solydne" Same plusy :wink:

A jakby tą 'sztuczną trawę' nie nazywać 'sztuczna trawa' tylko zareklamować jako np.

'Bezpieczne i bajecznie kolorowe nawierzchnie na place zabaw - miękka i soczyscie zielona wykładzina dla najbardziej wymagających małych użytkowników' albo jakieś inne marketingowe bla, bla, bla. Do tego zażyczyć sobie za to 10 razy więcej i od razu stanie się towarem ekskluzywnym ;-D

Jeśli ta gumowa 'kratka trawnikowa' to jest to co leży na schodach wiodących na moje osiedle a tak wyglada, to... jest to jeszcze bardziej sztuczne i ohydne niż ta sztuczna trawa, chociaż musze przyznać, że miękka jest, zapewne amortyzowalaby bardziej niż naturalna trawa i zapewne lepiej niż sztuczna trawa.

Ja pewnie kupię kawałek tego, tzn. tej sztucznej trawy pod basen. Jak stoi wprost na ziemi to dzieciaki błyskawicznie brudzą wodę. A folia wygląda nieciekawie.

Ja się chyba zdecyduje na kawałek tego zielonego dywanu :) nie będę miała go wszędzie .... oczywiście i żywe roślinki też będą, ale dla dzieciaków bajka...a dla mnie odpoczynek....na mojej działce nie daje rady z chwastami itp...tak to będę miała więcej czasu dla tui i innych zieloniaków :lol: a sąsiedzi będą w weekendy pół dnia kosić swoje trawniki 8)

Ja się chyba zdecyduje na kawałek tego zielonego dywanu :) nie będę miała go wszędzie .... oczywiście i żywe roślinki też będą, ale dla dzieciaków bajka...a dla mnie odpoczynek....na mojej działce nie daje rady z chwastami itp...tak to będę miała więcej czasu dla tui i innych zieloniaków :lol: a sąsiedzi będą w weekendy pół dnia kosić swoje trawniki 8)

Daj spokój, zupełnie nie przejmuj się. Poczytaj co ludzie robią ze swoimi działkami - roundupy, sztuczne nawozy, środki ochrony roślin, chemia na lewo i na prawo. W porównaniu z tym 'sztuczna trawa' na placu zabaw to szczyt naturalności. Pewnie wybetonowanie połowy działki byłoby mniej szkodliwe niż ta ukryta chemiczna 'naturalnośc'.

Daj spokój, zupełnie nie przejmuj się. Poczytaj co ludzie robią ze swoimi działkami - roundupy, sztuczne nawozy, środki ochrony roślin, chemia na lewo i na prawo. W porównaniu z tym 'sztuczna trawa' na placu zabaw to szczyt naturalności. Pewnie wybetonowanie połowy działki byłoby mniej szkodliwe niż ta ukryta chemiczna 'naturalnośc'.

;)

• 2 months później...

Mam coś takiego na balkonie od paru lat: sprawdza się znakomicie. Fajnie się chodzi w lecie, dużo lepiej niż po płytkach. Nie układałem terakoty i trwa leży wprost na wylewce. Nie ma problemów z wodą chociaż z drugiej strony balkon jest bardziej zasłonięty od deszczu i śniegu niż taras. Wylewka pod spodem wygląda normalnienie: żadnego piachu czy błota.

Trawa ma jedną wadę: dość szybko udeptuje się w miejscach gdzie się dużo chodzi i już nie jest wtedy taka przyjemna. No cóż, w końcu jest sztuczna ;).

Aha, dość ciężko jest usunąć niewielkie brudy które taka trawa lubi "łapać" (nitki, drobne kwiatki, zwiędnięte liście, pyłki z drzew...). Zamiatanie raczej odpada: najlepiej użyć odkurzacza.

• 4 weeks później...
  • 10 months później...

Witam, mam taras na ktorym w przyszłości bedzie kostka (ale kiedy to bedzie) wiec mam zamair aby sie na razie nie kurzyło a by mozna go było uzytkowac położyc wykładzine sztuczna trawę.

Czy ktoś z was widział juz takie coś...jak to sie sprawdza w praktyce..estetyka i praktyczność .