Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 78 tys za robocizne stanu surowego 300m domu to duzo?

Gość

Recommended Posts

Wlasnie dostalismy kosztorys od ekipy na wybudowanie stanu surowego domu o pow 300 m. Cena 78 tys to za cala robocizne, bez materialow. Okolice Warszawy. Prosze o szczera opinie, czy nie za duzo sobie zycza.

Serdecznie dziekuje

bardzo za dużo... :-?

za wybudowanie mojego domu (pow mieszk.150m2, pow. całk. 230m, parter+poddasze) różne ekipy żądały od 20 tys do 49 tys. Jedna z ekip, niestety już nieosiagalna z powodu nadmiaru zamowien, za 34 tys byla gotowa postawic stan surowy zamknięty z ociepleniem (dobre referencje).

A więc szukaj dalej! Ja swojej ekipy szukalem przez kilka miesiecy.

Mam nadzieje,ze bylo warto. Ruszam za miesiac ,jak stopnieją śniegi...

Głowa do góry

aby do wiosny...

Gość mikkih

dziekuje za odpowiedzi na moje pytanie o koszt robocizny. Dzisiaj mielismy druga wycene, tym razem 250tys za stan surowy + w tej cenie sa materialy.

Dom jest dosc spory, prawie 300m, pietrowy (pelne pietro bez skosow) do tego jeszcze maly strych z pomieszczeniem rekreacyjnym.

Przygnebilismy sie troche, bo ta pierwsza firma ktora chce za robicizne 78 tys szacuje, ze materialy (budujemy trojwarstwowo) beda kosztowac w granicach 200 tys. Czyli wedlug pierwszej ekipy koszt calosci 278tys, a wedlug drugiej 250 tys. Pewnie mozna sie troche potargowac, no zobaczymy.

Dodam, ze obie ekipy sa polecane przez znajomych. Nie wiem, czy to taka cena, bo to okolica Warszawy. Dom w gruncie rzeczy jest prosta bryla, dach czterospadowy, bez zadnych lukarn.

Jeszcze raz dzieki

Gość Basia17

za ten sam projekt 270m2 firmy za ten sam zakres prac wołają:

-28tys

-30tys

-65tys

za stan surowy otwarty

Ale jest i taka ,która mówi pod klucz(bez parkietów) postawię za 800zł z materiałami.....B

To bardzo dużo - mozna powiedzieć kpina. Wystarczy przeanalizować np. normy KNR (ktore nie są korzystne dla inwestora bo wliczają każdy drobiazg) ,że to astronomiczna kwota. Dla porównania : korzystam z dość drogiej firmy, ale koszt postawienia fundamentów (szeroki,masywny przeznaczony do obłożenia klinkierem), ścian z porotermu i stropu Teriva I , wczesniej wykonanie prac ziemnych, drenażu opaskowego - zamknął się w ok. 71 tyś (materiały, robocizna, transpoty, każda deseczka szalunowa, bogate zbrojenia - wszystko, wszystko). Do tego dochodzi więzba (robocizna +materiał) 18 tyś, dachówka ceramiczna 19 tyś +rynny ,blacha itd 11 tyś połozenie dachówek 10 tyś. Powierzchnia domu 320 m2, dach 400 m2

Mój wykonanca tez pierwotnie chciał więcej, ale potrafił ze wszystkiego się wyliczyć, a ja miałem mozliwość "obciąć" to co mogłem - i tak się stało.

Pilnowany pracuje dośc dobrze (wszystkich trzeba pilnować)

pozdrawiam