skarżyski 09.05.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Jak w temacie. W jaki sposób firmy "kolorują" okna. Jestem całkowicie nie obeznany w tym temacie. Wiem że Oknoplast barwi profil okna w masie. Jak z innymi firmami. Jaka technika tego barwienia. Chodzi mi o firmę Adams. I przy okazji czy na necie znajdę jakąś galerie z paletą barw firmy i rodzajami klamek okien Adams, bo strone www mają raczej kiepską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.05.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 To nie Oknoplast barwi okna, a dostawca profili - w tym przypadku firma Veka. Chyba większość firm do okien w obustronnych kolorach używa profli "barwionych w masie" - czyli całe są brązowe. Są tylko nieliczne "wyjątki" od tej reguły. Natomiast inaczej jest przy oknach biało-kolor. Veka i Brugman (czyli pewnie też wspomniane okna z Adamsa) mają profil biały plus oklienę zewnętrzną, ale pod nią jest 2-3mm warstwa profli w kolorze. Teoretycznie jak zadrapiesz to nie widać białego - tylko brąz. Tak czy inaczej jest rysa i tyle. Spotkasz na forum też zdania, że taki profil barwiony w masie jest gorszy, bo bardziej sie nagrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Jak w temacie. W jaki sposób firmy "kolorują" okna. Być może tu znajdziesz część odpowiedzi "4 sposoby na kolorowe okna PCV". Proces powstawania kolorowej ściany kształtownika, na którą nakleja się okleinę będzie przypominał sposób tłoczenia profli z PMMA. A co do nagrzewania "kolorów". No nagrzewają się bardziej. Zwykła fizyka. Dlatego zaleca się stosowanie na całym obwodzie okien kolorowych wzmocnień stalowych o grubości ścian przynajmniej 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.05.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Tak tak, nie wyczerpałem tematu:) I źle sformułowałem zdanie: nie jest gorszy, a bardziej wymagający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts