Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

5 pytań kanalizacyjnych

bajcik

Recommended Posts

O kanalizacji stanu zero przeczytałem już chyba wszystko, ale zostało kilka pustych plam w mojej wiedzy.

jaka jest minimalna głębokość rur poziomych pod chudziakiem? Od najdalszego pionu po 10metrach opuści mi się jeszcze 2-3% czyli jakieś 25cm. Tak jak wypadnie tam kuć otwór? Czy jest jakaś minimalna głębokość wyścia z budynku?

Jeden pion (bezkibelkowy) wypada mi blisko wyjścia głównej rury z budynku, blisko ściany zewnętrznej Jak to optymalnie wpiąć?

- zakręcić pętlą?

- wpiąć w rurę pod kątem prostym?

- wyjść przez ścianę dwoma rurami i połączyć na zewnątrz?

Jaka jest optymalna odległość pionu od ściany przy której ma iść?

Ile powinien wystawać kielich rury nad poziom zero?

Jak to testować? Zakładając że rury są tam gdzie powinny, uszczelki składane na ludwika, woda w lana w pion wychodzi bokiem - czy można się jeszcze zonka w przyszłości spodziewać?

co do głębokości to czym głębiej tym lepiej by nie przemarzało ale zdarzają się wypadki że jest bardzo płytko i wtedy dobrze rurę zaizolować,

odległość od ściany taka by uchwyt zamocować do ściany biorąc pod uwagę to jak ściana będzie wykończona

kibelek najlepiej wpiąć pod kątem 45stopni do głównej rury

kielich może być poniżej poziomu zero ważne żeby instalacja była szczelna

testować to co w ziemi najlepiej wodą czy nie uchodzi a resztę powietrzem ale to trzeba mieć specjalny zestaw z Ururką

zatkać wszystkie wyloty i odpowietrzenia szczelnie, zalać wszystkie syfony, włożyć wężyk z trójnikiem i podpiętą ururką napełnioną wodą, napompować do instalacji 50mb i zatkać trójnik, jak ciśnienie na ururce nie spada to oznacza że instalacja jest szczelna a jak spada to trzeba szukać dziury

zatkać wszystkie wyloty i odpowietrzenia szczelnie, zalać wszystkie syfony, włożyć wężyk z trójnikiem i podpiętą ururką napełnioną wodą, napompować do instalacji 50mb i zatkać trójnik, jak ciśnienie na ururce nie spada to oznacza że instalacja jest szczelna a jak spada to trzeba szukać dziury

50 mbar (bo chyba o tę jednostkę chodzi) to około 50 cm słupa wody. Żeby takie ciśnienie nie wybiło wody z syfonów, trzeba do nich nalać wody na co najmniej taką właśnie wysokość. To jak to będzie najlepiej? No chyba uszczelnić drzwi i nalać wodę do całej łazienki, co?

A do uszczelnienia odpowietrzeń na dachu - lepiej wezwać kominiarza, dekarza czy hydraulika-lunatyka?

Ech! Ręce i nogi opadają!

50 mbar (bo chyba o tę jednostkę chodzi) to około 50 cm słupa wody. Żeby takie ciśnienie nie wybiło wody z syfonów, trzeba do nich nalać wody na co najmniej taką właśnie wysokość. To jak to będzie najlepiej? No chyba uszczelnić drzwi i nalać wodę do całej łazienki, co?

A do uszczelnienia odpowietrzeń na dachu - lepiej wezwać kominiarza, dekarza czy hydraulika-lunatyka?

napisałem ci że trzeba mieć specjalny zestaw do testów, ale twoja "mądrość" nie pozwala ci się czegokolwiek nauczyć, więc zanim zaczniesz komukolwiek doradzać na temat hydrauliki troszkę się podszkol lekcja nr1 http://www.tradecounterdirect.com/plumbing-tools/pressure-testing-/1/ wszystko co potrzebne do takiego testu, a ty mądralo opisz jak tego użyć

a jak masz zestaw do testów to 50mbar w rurce o przekroju około 4mm nie przedmucha syfonu o przekroju 40mm (nawet wannowego) praktycznie przerobiłem to tysiące razy oddając instalacje na blokach, więc panie teoretyku wybierz się na praktykę to się czegoś nauczysz

50mbar w rurce o przekroju około 4mm nie przedmucha syfonu o przekroju 40mm

A słyszałeś kiedyś o naczyniach połączonych? Dla przypomnienia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Naczynia_po%C5%82%C4%85czone

Albo nie potrafisz odczytać jednostek, albo siła twojej ignorancji powstrzymuje działanie prawa Pascala.

A słyszałeś kiedyś o naczyniach połączonych? Dla przypomnienia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Naczynia_po%C5%82%C4%85czone

Albo nie potrafisz odczytać jednostek, albo siła twojej ignorancji powstrzymuje działanie prawa Pascala.

nie jestem naukowcem tylko hydraulikiem, więc nie zajmuje się tłumaczeniem dlaczego tak jest jak napisałem i które prawo jest do tego najbardziej adekwatne, prosiłeś bym opisał bardziej szczegółowo to ci napisałem, ale ty chcesz za wszelką cenę udowodnić swoją wyższość ok zapraszam na budowę zobaczymy do czego przyda się twoja teoria i czy cokolwiek będziesz w stanie zrobić i czy to potem będzie działało

• 1 month później...

Witam

Nie wiem czy to dobry temat ale nie chciałem zakładać nowego dla tak mało istotnej sprawy. Mam mały problem kanalizacyjny. Mianowicie dwa miesiące temu podłączaliśmy muszle sedesową (kompakt) u babci i odpływ zrobiłem tą giętką, gumową rurą harmonijkową, którą można wyginać we wszystkie strony (wiecie o co chodzi) i z początku było wszystko szczelnie, bez problemów... . Ta giętka rura od sedesu jest podłączona bezpośrednio do trójnika 100 do pionu. Od kilku dni w miejscu połączenia rury z trójnikiem zaczęła pojawiać się woda - nie dużo ale czasami trochę pocieknie. Wydaje mi się, że to przez to, że rura jest nieco za długa i uszczelka jest zbyt głęboko wciśnięta w trójnik. Zawsze kiedy leci woda w pionie z góry słychać odgłosu jakby rozbijającej się wody w miejscu połączenia z trójnikiem i pojawia się wilgoć. Wcześniej o dziwo tak się nie robiło... Zaznaczę, że uszczelka rury nie znajduje się w osi pionu. Mam kolanka PCV tej średnicy i myślę czy by z nich nie dopasować odpływu pomiędzy muszlą a pionem.. Czy sedes może być podłączony bezpośrednio do PCV? Dodam tylko jeszcze, że nie jestem hydraulikiem, zajmuje się tym bardziej hobbystycznie i od niedawna. Przepraszam za mój mało fachowy opis. Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam!

Witam

Nie wiem czy to dobry temat ale nie chciałem zakładać nowego dla tak mało istotnej sprawy. Mam mały problem kanalizacyjny. Mianowicie dwa miesiące temu podłączaliśmy muszle sedesową (kompakt) u babci i odpływ zrobiłem tą giętką, gumową rurą harmonijkową, którą można wyginać we wszystkie strony (wiecie o co chodzi) i z początku było wszystko szczelnie, bez problemów... . Ta giętka rura od sedesu jest podłączona bezpośrednio do trójnika 100 do pionu. Od kilku dni w miejscu połączenia rury z trójnikiem zaczęła pojawiać się woda - nie dużo ale czasami trochę pocieknie. Wydaje mi się, że to przez to, że rura jest nieco za długa i uszczelka jest zbyt głęboko wciśnięta w trójnik. Zawsze kiedy leci woda w pionie z góry słychać odgłosu jakby rozbijającej się wody w miejscu połączenia z trójnikiem i pojawia się wilgoć. Wcześniej o dziwo tak się nie robiło... Zaznaczę, że uszczelka rury nie znajduje się w osi pionu. Mam kolanka PCV tej średnicy i myślę czy by z nich nie dopasować odpływu pomiędzy muszlą a pionem.. Czy sedes może być podłączony bezpośrednio do PCV? Dodam tylko jeszcze, że nie jestem hydraulikiem, zajmuje się tym bardziej hobbystycznie i od niedawna. Przepraszam za mój mało fachowy opis. Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam!

użyłeś najgorszego dziadostwa jakie jest na rynku złącza giętkiego, bardzo często są z nim problemy z rożnych powodów a jak jest za długie to porażka, przerób to na zwykłe kolano i będzie super a pomiędzy kolanem a kibelkiem wkłada się złączkę taką samą jak ta giętka tylko krótką bez tej harmonijki

Wielkie dzięki za odpowiedz :D Kurcze... ale wydawało mi się, że skoro w Praktikerze w dziale z kibelkami te złączki leżały niemal na każdym kroku to się je teraz wszędzie stosuje... Postaram się zrobić z kolankami tylko zapewne będę miał problem z połączeniem teraz na sztywno jak kibel jest już zamocowany i zasylikonowany.. no nic.

Ja wiem, że się wkłada tą złączkę tylko pytanie czy może być bezpośrednio PCV bo tam też jest przecież uszczelka w kielichu - chyba powinno trzymać...