Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zestaw do odżelaziacza wody

walles

Recommended Posts

witam mama chce kupić jakiś zestaw do odżelaziacza do wody do domu. mama nie robiła badania na wodę ale wiadomo ze woda ma bardzo dużo żelaza bo kiedy postoi to woda aż brzozowa się robić instalacja wodna ma już kolo 20 lat mamy studnie głębinową i popa jest w studni i popa jest wydajna jest nie pamiętam dokładnie nie wiem ile ma pojemności hydrofor ale jest wysoki na 140cm a szeroki na 100cm to mi się wydaje ze 250l. i proszę o pomoc czy bysie mogli doradzić co trzeba kupić (wszystkie takie pierdoli) jaki odżelaziacz i co trzeba wymienić jak coś dziękuje

witam mama chce kupić jakiś zestaw do odżelaziacza do wody do domu. mama nie robiła badania na wodę ale wiadomo ze woda ma bardzo dużo żelaza bo kiedy postoi to woda aż brzozowa się robić instalacja wodna ma już kolo 20 lat mamy studnie głębinową i popa jest w studni i popa jest wydajna jest nie pamiętam dokładnie nie wiem ile ma pojemności hydrofor ale jest wysoki na 140cm a szeroki na 100cm to mi się wydaje ze 250l. i proszę o pomoc czy bysie mogli doradzić co trzeba kupić (wszystkie takie pierdoli) jaki odżelaziacz i co trzeba wymienić jak coś dziękuje

Poziom edukacji w tym kraju jest zatrwazajacy :-(

Za moich czasow to tlukli, tlukli, az wytlukli z glowy pomysl, ze sie ma jakas tam dysgrafie, dysortografie, dys-dowolne-skreslic.

A dzisiaj, jeden swistek i mozna biednego duchownego (popa) wsadziac bezkarnie do studni!!

Dziecko,

Niech mama zarobi badanie tej wody. To absolutna podstawa. Bez tego nie da sie doradzic. Po za tym woda moze zawierac wiecej i to grozniejszych rzeczy niz zelazo.

Jesli mama nie wie, czy hydrofor jest z workiem, czyz poduszka powietrza, to wode do badania powinna pobrac tak, zeby nie stala w tym hydroforze przed pobraniem. Jakims wezem wychodzacym bezposrednio ze studni na ogrod itp.

Niech mama tez sprawdzi jesli moze co to dokladnie za pompa w tej studni siedzie. Od jej wydajnosci sporo zalezy. Okreslenie mała/srednia/duza wydajnosc jest troche za malo precyzyjne.

marcin

Boże zrobilem jeden błąd a tu nagle afera. I po 2 nie dziecko. a więc gdzie mogę zrobić te badania ile kosztują i trwają

a hydrofor ma 20lat jest stary więc to jest najzwyklejszy hydrofor a o papiery o pompę gdzieś zaginęły ale jest na pewno wydajna i jeszcze tylko jeden problem bo my mieszkamy w angli i i mama chce wyremontować dom a będziemy w Polsce pod koniec maja na 16 dni

Boże zrobilem jeden błąd a tu nagle afera. I po 2 nie dziecko.

Jeden blad? Tego sie czytac nie da. Trzeba sie domyslac co to jest "woda brzozowa". Zero znakow przystankowych. Zreszta dotyczy to tez i tego posta. Niewazne. Za dziecko sie nie obrazaj. Styl pisania sugerowal 12, max 13 lat :-(

a więc gdzie mogę zrobić te badania ile kosztują i trwają
W sanepidzie. Lub w niektorych firmach sprzedajaych filtr do wody. Koszt za badania fizykochemiczne - 100-200PLN. Czas czekania max pare dni. Jesli tez badania bakteriologiczne, to drozej i dluzej trzeba czekac. Uwaga, woda do badania musi byc pobrana w odpowiedni sposob i w miare szybko oddana do badania. Zle to zrobisz, zafalszujesz wyniki.

a hydrofor ma 20lat jest stary więc to jest najzwyklejszy hydrofor
Istnieja 2 zasadniczo rozne typy "zwyklych hydroforow". Rodzaj jest nie bez znaczenia dla usuwania zelaza z wody brzozowej.

a o papiery o pompę gdzieś zaginęły ale jest na pewno wydajna
I wez tu tlumacz. Jak nie wypluczesz filtra, to on przestanie dzialac predzej lub pozniej. Ale skoro wiesz ze pompa ma wystarczajaca wydajnosc do wyplukania filtra, o rozmiarze ktorego jeszcze nic nie wiadomo, to luzik i faktycznie nie ma sie o co martwic.

i jeszcze tylko jeden problem bo my mieszkamy w angli i i mama chce wyremontować dom a będziemy w Polsce pod koniec maja na 16 dni
To gdzie ten dom i woda? W PL czy UK??

marcin