Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można "dolać" schody wylewane?

bettka

Recommended Posts

Witam, czy schody wylewane można zrobić później? Mamy już cały budynek łącznie z dachem w stanie surowym otwartym, początkowo zrezygnowaliśmy z tych schodów na rzecz samonośnych, ale teraz chętnie bym do wylewanych wróciła, głównie ze względu na uciążliwość komunikacji piętro-poddasze.

I jeszcze jedno pytanie: jak radzicie sobie z komunikacją przy planowanych schodach samonośnych? Zrobić je wcześniej i zabezpieczyć czy zostawić na sam koniec? Jeśli to drugie, tak jak się poruszać na etapie wykończeniówki?

schody żelbetowe są zwykle dozbrojone do stropu. Będzie ciężko je teraz zakotwiczyć.

schody drewniane wstawia się na końcu, wykończeniówka po drabinie. Ja o to zapytałam przed budową, również mi się ta opcja nie podobała, więc zrobiłam metalowo- drewniane, szkielet metalowy i stopnie tymczasowe z dech szalunkowych

znajdziesz, projektantem moich schodów jestem ja sama, a producentem sąsiad ze spawarką i mąż.

Clo jest slup po środku zabetonowany przed chudziakiem i konstrukcja podporowa dla podestu.

jednak możesz poszukać gotowych samonośnych metalowo-drewnianych. Bywają bardzo ładne a docelowe dechy też można założyć na końcu

• 3 weeks później...
Witam, czy schody wylewane można zrobić później? Mamy już cały budynek łącznie z dachem w stanie surowym otwartym, początkowo zrezygnowaliśmy z tych schodów na rzecz samonośnych, ale teraz chętnie bym do wylewanych wróciła, głównie ze względu na uciążliwość komunikacji piętro-poddasze.

I jeszcze jedno pytanie: jak radzicie sobie z komunikacją przy planowanych schodach samonośnych? Zrobić je wcześniej i zabezpieczyć czy zostawić na sam koniec? Jeśli to drugie, tak jak się poruszać na etapie wykończeniówki?

Ja klientom którzy u mnie zamówią schody daję bezpłatnie schody budowlane na czas wykończenia obiektu , ustal z przyszłym wykonawcą schodów że podpiszesz z nim umowę pod warunkiem postawienia na czas dokończenia prac budowlanych schody budowlane , ceniący producent na pewno się zgodzi :popcorn:

• 1 month później...
Ja klientom którzy u mnie zamówią schody daję bezpłatnie schody budowlane na czas wykończenia obiektu , ustal z przyszłym wykonawcą schodów że podpiszesz z nim umowę pod warunkiem postawienia na czas dokończenia prac budowlanych schody budowlane , ceniący producent na pewno się zgodzi :popcorn:

istotne słowo....

po wycenach schodów na betonie to bym parterówkę budował.

przy stawianiu murów za dodatkowe prace był mnożnik x50zł. Im dalej tym stawka mnożnika rosła - zazwyczaj x100. Przy schodach jest x1000zł (!!!!) Nie ma, że kosztorys po przeliczeniu materiału i własnego czasu w zaokrągleniu będzie do 10zł czy 50zł (Hej fachowcy takie nominały też są w obiegu NBP). Wyceny były 11.000zł 12.000zł 13.000zł - projekt identyczny, materiał identyczny

istotne słowo....

po wycenach schodów na betonie to bym parterówkę budował.

przy stawianiu murów za dodatkowe prace był mnożnik x50zł. Im dalej tym stawka mnożnika rosła - zazwyczaj x100. Przy schodach jest x1000zł (!!!!) Nie ma, że kosztorys po przeliczeniu materiału i własnego czasu w zaokrągleniu będzie do 10zł czy 50zł (Hej fachowcy takie nominały też są w obiegu NBP). Wyceny były 11.000zł 12.000zł 13.000zł - projekt identyczny, materiał identyczny[/quote

WYTŁUMACZ O CO CI SIĘ ROZCHODZI BO TO PISANIE NIEMA ŁADU ISKŁADU:no: