bettka 09.05.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam, czy schody wylewane można zrobić później? Mamy już cały budynek łącznie z dachem w stanie surowym otwartym, początkowo zrezygnowaliśmy z tych schodów na rzecz samonośnych, ale teraz chętnie bym do wylewanych wróciła, głównie ze względu na uciążliwość komunikacji piętro-poddasze.I jeszcze jedno pytanie: jak radzicie sobie z komunikacją przy planowanych schodach samonośnych? Zrobić je wcześniej i zabezpieczyć czy zostawić na sam koniec? Jeśli to drugie, tak jak się poruszać na etapie wykończeniówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 10.05.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 ..to ja mam propozycję , u mnie chętnie bym sie pozbył żelbetowego kląkra... więc weź piłe i przyjedź do mnie to Ci dam moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.05.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 schody żelbetowe są zwykle dozbrojone do stropu. Będzie ciężko je teraz zakotwiczyć.schody drewniane wstawia się na końcu, wykończeniówka po drabinie. Ja o to zapytałam przed budową, również mi się ta opcja nie podobała, więc zrobiłam metalowo- drewniane, szkielet metalowy i stopnie tymczasowe z dech szalunkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 11.05.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Na czas budowy możesz zbić z desek szalunkowych i kantówek schody tymczasowe. Coś takiego jak by szalunek pod schody wylewane tylko z dorobionymi prowizorycznie stopniami. Od spodu podeprzyj to stemplami i na czas budowy będzie idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 11.05.2011 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Dziękuję za odpowiedzi, coraz bardziej widzę, że architekt by się przydał... Ewa, czy znajdę u Ciebie w dzienniku jakieś zdjęcia tych schodów? A może jakiś link do wykonawcy/producenta? Pomysł bardzo mi się spodobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.05.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 znajdziesz, projektantem moich schodów jestem ja sama, a producentem sąsiad ze spawarką i mąż. Clo jest slup po środku zabetonowany przed chudziakiem i konstrukcja podporowa dla podestu. jednak możesz poszukać gotowych samonośnych metalowo-drewnianych. Bywają bardzo ładne a docelowe dechy też można założyć na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margin 28.05.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Schody betonowe można wylać w każdym momencie budowy, nawet jeśli wcześniej były planowane drewniane. Z tym, że im bardziej zaawansowana budowa tym więcej pracy trzeba włożyć żeby takie schody wykonać prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 28.05.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Witam, czy schody wylewane można zrobić później? Mamy już cały budynek łącznie z dachem w stanie surowym otwartym, początkowo zrezygnowaliśmy z tych schodów na rzecz samonośnych, ale teraz chętnie bym do wylewanych wróciła, głównie ze względu na uciążliwość komunikacji piętro-poddasze. I jeszcze jedno pytanie: jak radzicie sobie z komunikacją przy planowanych schodach samonośnych? Zrobić je wcześniej i zabezpieczyć czy zostawić na sam koniec? Jeśli to drugie, tak jak się poruszać na etapie wykończeniówki? Ja klientom którzy u mnie zamówią schody daję bezpłatnie schody budowlane na czas wykończenia obiektu , ustal z przyszłym wykonawcą schodów że podpiszesz z nim umowę pod warunkiem postawienia na czas dokończenia prac budowlanych schody budowlane , ceniący producent na pewno się zgodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 06.07.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Ja klientom którzy u mnie zamówią schody daję bezpłatnie schody budowlane na czas wykończenia obiektu , ustal z przyszłym wykonawcą schodów że podpiszesz z nim umowę pod warunkiem postawienia na czas dokończenia prac budowlanych schody budowlane , ceniący producent na pewno się zgodzi istotne słowo.... po wycenach schodów na betonie to bym parterówkę budował. przy stawianiu murów za dodatkowe prace był mnożnik x50zł. Im dalej tym stawka mnożnika rosła - zazwyczaj x100. Przy schodach jest x1000zł (!!!!) Nie ma, że kosztorys po przeliczeniu materiału i własnego czasu w zaokrągleniu będzie do 10zł czy 50zł (Hej fachowcy takie nominały też są w obiegu NBP). Wyceny były 11.000zł 12.000zł 13.000zł - projekt identyczny, materiał identyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 06.07.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 istotne słowo.... po wycenach schodów na betonie to bym parterówkę budował. przy stawianiu murów za dodatkowe prace był mnożnik x50zł. Im dalej tym stawka mnożnika rosła - zazwyczaj x100. Przy schodach jest x1000zł (!!!!) Nie ma, że kosztorys po przeliczeniu materiału i własnego czasu w zaokrągleniu będzie do 10zł czy 50zł (Hej fachowcy takie nominały też są w obiegu NBP). Wyceny były 11.000zł 12.000zł 13.000zł - projekt identyczny, materiał identyczny[/quote WYTŁUMACZ O CO CI SIĘ ROZCHODZI BO TO PISANIE NIEMA ŁADU ISKŁADU:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts