tosia125 10.05.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 nie znalazłam takiego wątku, dlatego się pokusiałam.... kocham naturalne kompozycje w ogrodach.. mam już robocze skalniaki z kamieni i roślin.. odłożyłam też kilka dużych kamieni... początkowo chciałam wykorzystać największy z nich i wykorzystać do wody (fontanna, czy coś w tym stylu) ale już sama nie wiem... może coś dradzicie? powklejacie zdjęcia, bo szukam inspiracji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 12.05.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 bardzo trudno jest zrobić skalniak który będzie ozdoba ogrodu. Zwykle wychodzi on dość sztucznie i jakby z innej bajki. A co do wykorzystania kamieni w ogrodzie- dużo zależy jakie masz kamienie- otoczaki, czy łupki, duże, małe? Można dodawać kamienie w kompozycje z roslin, 'sadzać ' je na brzegach ścieżek, albo na trawniku czy w jednorodnych nasadzeniach jako punkty ogniskowe, rodzaj rzeźby. Dobrze wygladają obrośnięte częściowo roślinami płożącymi, albo kiedy trawy ozdobne zwieszają się na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 12.05.2011 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 dzięki Magnolioja mam sporo dużych, polnych otoczaków, mają po kilkanaście centymetrów i do tego jeszcze kilka takich, co mają z metr lub więcej...właśnie chciałam je wykorzystać jako ozdobę..mam kilka pomysłów, ale dalej czekam na propozycje... mam już dwa skalniaki, jeden z roślinami różnymi, drugi "leśny" z borówkami i mchem... obkładam też krzaczki i drzewka właśnie kamieniami dookoła, ale na razie tylko na moim "ogródku roboczym", bo resztę terenu będę dopiero teraz zagospodarowywać, albo i nawet w przyszłym sezonie... dlatego potrzebuję inspiracji... słyszałam o fonntanach z dużych kamieni... chciałabym wyłożyć nimi jakoś miejsce na ogrodzie, gdzie będzie kran na wodę... dostałam pomysł z przymocowaniem mosiężnego numerku domu na moim gigantycznym kamieniu... a na "babcinym ogródku" jest miejsce na stół i przesiadywanie i po jedej stronie jest domek i ławka drewniana, a po drugiej ziemia jest przytrzymywana dużymi kaminiami ok. 70-100 cm wysokości i traktujemy jako siedzisko... latem wykładamy tam tylko długą gąbkę- poduszkę i jest idealnie... czekam na inne pomysły... może zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts