raas 10.05.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 WitajcieMuszę wykonać 6m przewiertu do studni chłonnej z drenażu obwodowego z lekkim pochyłem w stronę studni. Mam zamiar wykonać to świdrem ręcznym do gleby z przedłużaną rękojeścią (rurkami po 1,5m)...Problem jest taki że nie wiem jak "wycelować" i nie minąć studni...ma ktoś jakieś doświadczenia w tej materii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 10.05.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 przepuszczasz to pod ulica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 10.05.2011 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Nie ,ale musiałbym robić wykop w glinie twardej na głębokość 2,5m tylko po to aby zakopać 6m rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 11.05.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 normalnie celujesz i wiercisz , w glinie zwartej niedaszrady wywiercić w poziomie wg mnie, . Ustawiasz podobnie jak przy "krecie" lub na oko, przy "krecie "Poziomujesz ze spadkiem jaki chcesz uzuskac do studni podpory pod wiertło i wiercisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 14.05.2011 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Hmm nie jest tak prosto.. Powiedzmy że miałem farta i dowierciłem się do studni (z kręgów betonowych ) i co dalej ? Wiercił będę otwór 230mm rura ma 110 mm .Wkładam ją w otwór i wpycham aż dotknie kręgu studni... Jak teraz zgadnąć gdzie się dowierciłem i gdzie robić przejście w studni żeby tę rurę wpuścić? a może jakoś wykorzystać tę rurkę od świdra i umocować na końcu wiertło do betonu i przewiercić krąg? Albo jeszcze inaczej ale jak? Najciekawiej będzie jak wogule nie trafię w studnię będzie czekać mnie wykop jak kosmos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 14.05.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 (edytowane) robisz odwrotnie najpierw liczysz wg spadku planowanego załózmy 1cm na metrze gdzie powinno wejść wiertło i wykuwasz w kręgu dziurę. Jezeli uda się wiercić to zakładasz ile opada wiertło na mwtrze bo tam zapewne sa luzy na wiertle czyli do tego 1cm dojdzie kolejny jeden cm lub tyle ile jest luz. Jak bedziesz miał juz dziurę w kręgu to łatwiej bedzie ocenić gdzie trafiłeś....możesz sprubowac z magnesem neodymowym i szpilką po drugiej stronie kręgu lub jakimś detektorem stali o ile możesz taki mieć.Przy przepuscie pod drogą trafiłem bezbłednie w otwór..w sumie to się ucieszyłem jak kret trafił w otwór popełniony bład wynosił dosłownie zero cm.. Edytowane 14 Maja 2011 przez antech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 16.05.2011 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 No i to jest pomysł!!! Silny neodym i opiłki metalowe!!! antech jesteś wielki !!! Jak się uda to będzie to można zobaczyć w dzienniku budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts