kris1953 10.05.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Zdecydowałem się przenieść kotłownię z domu (bardzo małe pomieszczenie i nie wygodne) do budynku gospodarczego z jednoczesną wymianą pieca zasypowego na kocioł na eko-groszek. Dystans dzielący budynki to 7,5m. Teraz mam ogromny dylemat jakiej rury preizolowanej użyć do połączenia tych budynków. Jedni fachowcy radzą mi stalową rurę preizolowaną, natomiast inni (w tym mój instalator) plastikową. Rura preizolowana plastikowa ma dużo zalet, ale jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Natomiast rura stalowa musiała by być łączona, co jest niekorzystne oraz jest podatna na korozję, osadzanie się kamienia kotłowego (mam instalację otwartą) i większe opory przepływu. Proszę Was bardzo o poradę, jaką rurę preizolowaną zastosować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.05.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 jak masz 100% pewności że nie zagotujesz wody to użyj plastiku, a jak nie jesteś pewien to stal lub miedź bo możesz szybko być zmuszony do wymiany tego plastyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts