Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie piwnicy

aswolska

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Chcialabym sie poradzic w kwestii ocieplenia piwnic.

Budujemy dom 150m2 z pelnym podpiwniczeniem. Chcemy zeby byl on energooszczedny.

Piwnica nie bedzie ogrzewana, wentylacja grawitacyjna w piwnicy (w domu mechaniczna z rekuperatorem), przeznaczenie piwnicy - skladzik rzeczy niepotrzebnych.

Czy ocieplenie polistyrenem ekstrudowym - 8cm to dobry pomysl? Wg naszego projektu jest styropian 10cm.

Bardzo prosze o podpowiedz. Z gory dzieki!!!

Witam wszystkich,

Chcialabym sie poradzic w kwestii ocieplenia piwnic.

Budujemy dom 150m2 z pelnym podpiwniczeniem. Chcemy zeby byl on energooszczedny.

Piwnica nie bedzie ogrzewana, wentylacja grawitacyjna w piwnicy (w domu mechaniczna z rekuperatorem), przeznaczenie piwnicy - skladzik rzeczy niepotrzebnych.

Czy ocieplenie polistyrenem ekstrudowym - 8cm to dobry pomysl? Wg naszego projektu jest styropian 10cm.

Bardzo prosze o podpowiedz. Z gory dzieki!!!

ZErknij do mojego dziennika i popatrz jak można to zrobić. Z tego co wiem jest to jedna z najlepszych metod. Oczywiście wykorzystany jest poliestyren tylko że 10cm. Dodam, że w piwnicy mojego domu znikła wilgoć.

Dom energooszczedny niepowstaje przez ocieplenie, niema wytycznej że ten z 8 niebedzie energooszczedny. Zasada jest prosta im więcej tym lepiej , musisz skalkulowac koszt ocieplenia dla piwnicy i sam wybrac, Jeżeli masz grunty dookoła nawodnione lub chłonace wilgoc i utrzymujace ja to i przemarzanie jest wieksze, więc i ocieplenie powinno być grubsze, jesli masz grunty przepuszczalne które w zimie stworzą swoistą izolację dajesz mniej. U niektórych przy 8 cm wyjdzie grzyb u innych niewyjdzie bez styropianu czy styroduru.

Ja przy wersii optymistycznej proponuje zawsze 10 cm, przy złych warunkach 15