tlalken 11.05.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 http://allegro.pl/kociol-piece-co-20kw-pod-tl-2pal-stale-stal-8mm-i1604282284.html Znalazłem na allegro taki piec. Piec posiada dwa paleniska. Automatyczne i tradycyjne.Wykonany ze stali 8 mm. Piec 20 KW waży około 490 kgCo o tym sądzicie?Użytkuje juz ktoś ten piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 12.05.2011 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Po rozpoznaniu tematu wychodzi na to, że ten piec to najlepsza oferta w okolicy. Na rabaty nie ma co liczyć bo zapotrzebowanie jest,a produkcja raczej nie wzrośnie z dnia na dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 13.05.2011 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 A niech tam, bede zamawiał ten piec. Producent i serwis na miejscu, więc po co ryzykowac i szukać daleko.Napewno podziele sie opiniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 11.06.2011 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Piec zamontowany i działa bardzo sprawnie. Na razie testuje ustawienia. Sterownik ST-37, jest bardzo prosty i wydaje mi sie wystarczający na potrzeby ogrzewania CO i CWU.Sam piec bardzo solidny i bardzo ciężki, 490 kg z pustym zasobnikiem, teraz ciesze się, że nie dałem pod niego płytek cer. bo chyba nie wytrzymały by momentu usadowienia pieca na stole. Narazie pale miałez kaloryczność 25000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ursus1 20.06.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam i pozdrawiam na jakich nastawach ci to pracuje iczym palisz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ursus1 20.06.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Czym palisz to wiem tylko skąd ten miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 07.10.2011 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Witam i pozdrawiam na jakich nastawach ci to pracuje iczym palisz :) Podawanie 1min 10 sek, Przerwa podawania 2min 30 sek Histereza CO 2 C Histereza CWU 5 C Pale Miałem 25 z Piasta , ale spróbuje na wiosnę Miał 19 A Ty jaki masz piec? Jak narazie jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 15.02.2012 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ma ktoś jeszcze specstala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 25.11.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) http://allegro.pl/kociol-piece-co-20kw-pod-tl-2pal-stale-stal-8mm-i1604282284.html Znalazłem na allegro taki piec. Piec posiada dwa paleniska. Automatyczne i tradycyjne. Wykonany ze stali 8 mm. Piec 20 KW waży około 490 kg Co o tym sądzicie? Użytkuje juz ktoś ten piec? Witam Wiem, że temat stary, no ale może autor się odezwie i napisze coś z perpektywy dosyć sporego już użytkowania. Ja od tygodnia mam już zainstalowany kocioł z podajnikiem "SPECSTAL" PT2B-ZPID - 20 KW kocioł stalowy z podajnikiem tłokowym w układzie bocznym wyposażony w niezależne tradycyjne palenisko, blacha 8 mm. Sterownik TECH 708 z PID - dopasowany pod producenta kotłów. Jak narazie jestem zadowolony. Kocioł pracuje na PID, tak więc jak narazie ustawiam tylko temperaturę zadaną CO i CWU. Zbiornik zasypuję węglem niesortowanym.... sporo miału i również kawałków o granulacji do 4 cm, grubsze staram się wybierać. Taki mam opał i koniec. Paliłem w nim również w drugim tradycyjnym palenisku w opcji z wyłączonym podajnikiem, z sterowaniem PID obsługującym proces spalania. Pracuje bardzo dobrze, jako normalny tradycyjny zasypowy. Spala wtedy praktycznie "wszystko" Czekam na opinie i doświadczenia innych użytkowników. Jaki opał kupują, itp. Edytowane 25 Listopada 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 12.12.2012 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witaj,Równiez mam PT2B z bocznym podajnikiem 20 kw.. Robiony miałem na zamówienie, czopuch z tyłu. Piec pracuje nieprzerwanie od kiedy został zamontowany. Przeszedłem z palenia miałem 19 lub 25 na tzw. JARET z kopalni Sobieski albo Janina Libiąż.. Ten opał nie ma praktycznie woguóe pyłu i nie trzeba tak często czyścić pieca. Tobie również polecam ten opał. Jeśli raz spróbujesz to będziesz palił juz cały czas. Ten JARET jest tańszyy od miału 25, troche mniej kaloryczny, ale piec rzadziej czyścisz wtedy. Ma troche więcej popiołu po spaleniu. Pozatym piec dłużej utrzymuje na nim osiągniętą temperature w stanie podtrzymania. Mój kolega po testach na moim piecu równiez zdecydował sie na Specstala.W lecie na trubie letnim ciepła woda miesięcznie kosztuje mnie 25 PLN za opał, nie liczę prądu.Niestety nie mam PIDa, kiedyś może podjade do producenta popytać jaki to koszt.A ty ile zapłaciłeś za swój piec ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.12.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Ja również jestem zadowolony z pieca. Jak narazie pale podajnikiem z sterowaniem PID.Palę węglem "niesortowanym" kupionym okazyjnie, prawdopodobnie ukraiński, granulacja około 0 - 4 cm. Dosyć sporo procentowo w nim pylastego miału.Piec chodzi ładnie. Testowany na węglu miękkim, czeskim, też chodzi super.Wiem od producenta, że piec raczej nie lubi paliwa wysokokalorycznego. Palenie z sterowanim PID to wygoda, nie trzeba grzebać w nastawach, zadaje się temperatury i piec grzeje. Można jedynie dla ulepszenia wprowadzić korekty (współczynnik) nadmuchu i podawania, no ale jak jest naprawdę potrzeba zwiazana z drastyczną zmianą opału. Dlaczego go wybrałemGłównie dlatego, bo ma dwa niezależne paleniska, które moga pracować razem, lub osobno..Mogę wyłaczyć podajnik przykładowo i palić w kotle jako zasypowy, ma ogromne palenisko, jeżeli chcę to sterownik steruje DMUCHAWĄ wtedy w trybie PID.Jeżeli by brakło na dłuzej prądu wtedy palenisko tradycyjne pracuje tradycyjnie z ręczną regulacją dopływu powietrza. A instalację CO mam taką, że pójdzie grawitacyjnie. Podstawą sterownia w trybie PID, jest pomiar temperatury spalin w czopuch.Temperatura w czopuchu jak sobie dmucha 1 - 10 % to około 70 - 80 stopni, jak mu spadnie temperatura CO o przykładowo 2-4 stopnie to reguluje mocą dmuchawy i ilością podań, jednak nie dopuszcza, aby temperatura spalin przekroczyła 150 stopni. Tak sobie jakoś kombinuje z tego co udało mi się zauważyć Edytowane 12 Grudnia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 12.12.2012 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Ja zdecydowałem sie dlatego na ten piec ponieważ mam niedaleko do producenta. Poza tym większość okolicznych instalatorów ma bardzo dobre opinie o tych piecach, no i kilku znajomych miało wcześniej i byli zadowoleni. Ja mam najprostszy sterownik ST-37 z Techa i ustawienia opierają sie na czasie podawania, przerwie podawania, histerezie oraz przerwie w podtrzymaniu. Nie ma tzw. opcji przedmuchów tylko tzw. przerwa w podtrzymaniu. Na tym palenisku tradycyjnym pali sie super, akurat dopalam całe drewo po budowie, tyle tylko, że trzeba uważać bo łatwo jest zabotować wode. Do tego paleniska wchodzi ponad połowa taczek budowlanych Dla mnie prosta, a zarazem przemyślana konstrukcja. Do tego zawsze możesz liczyć na to, że szef firmy odbierze telefon i wyjaśni wątpliwości. Ciekaw jestem ile tak naprawde wytrzyma ten piec. Mam kotłownie na zaworze 4D to podobno pomaga w żywotności pieca. zawor mam ustawiony na połowę i działa super. Najpierw w piecu paliłem miałem 19 ale było dużo popiołu potem przeszedłam na miał 25 z Piasta, poźniej probowałem z Retopalem, ale strasznie piec zachodził. Znalazłem na składzie w Kętach ten cały Jaret z kopalni Sobieski i do tego pieca jest naprawde ok. Janina ma tez fajny ala ekogroszek, który jest troche drobniejszy, ale tez sie dobrze pali. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8102 09.12.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam Również jestem posiadaczem PT 2B 20KW z bocznym podajnikiem i szczerze mówiąc chciałbym prosić Was o pomoc/wskazówki dotyczące poprawnego ustawienia sterownika ST-37 firmy TECH. Męczę się z tym sterownikiem już od tygodnia i na chwile obecną worek groszku 25 kg o kal. 25/26 wystarcza mi na 17h przy temp. na zewn. -5:2C. Czy przy ocieplonym domu 15cm styropianem oraz 140m2 powierzchni do ogrzania oraz temp. zadanej 45C jest to dużo/mało? Z góry bardzo dziękuję za każda odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 23.01.2014 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Masz kotłownie zrobiona na zaworze 4 drogowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8102 23.01.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Tak, jest zawór 4D. W załączniku część instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielasa 12.11.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Witam, widzę że wątek stary ale może ktoś odpowie. W tym roku zamontowałem sobie piec Pt2B ze sterownikiem ST 37N. Na początku przepałem tylko w palenisku tradycyjnym, ale od tygodnia przerzuciłem się na podajnik automatyczny. Nie mogą sobie poradzić ze sterownikiem, albo mi zrzuca do paleniska niedopalony węgiel albo bierze go w takiej ilości że pójdę z torbami. Dając duże przerwy w podawaniu 3 minuty i podawanie na 1 minutę piec zjadł za dobę 60 kg opału nadmuch na 80%, dając na 2 minuty przerwa i minuta podawania paliwa zrzuca bardzo duże ilości nieprzepalonego węgla nadmuch 80% dodatkowo mocno w piecu było bardzo dużo sadzy. Proszę o podpowiedź jak macie ustawione sterowniki, Palę ekogroszkiem workowanym 22 lub 25 MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielasa 12.11.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Ja zdecydowałem sie dlatego na ten piec ponieważ mam niedaleko do producenta. Poza tym większość okolicznych instalatorów ma bardzo dobre opinie o tych piecach, no i kilku znajomych miało wcześniej i byli zadowoleni. Ja mam najprostszy sterownik ST-37 z Techa i ustawienia opierają sie na czasie podawania, przerwie podawania, histerezie oraz przerwie w podtrzymaniu. Nie ma tzw. opcji przedmuchów tylko tzw. przerwa w podtrzymaniu. Na tym palenisku tradycyjnym pali sie super, akurat dopalam całe drewo po budowie, tyle tylko, że trzeba uważać bo łatwo jest zabotować wode. Do tego paleniska wchodzi ponad połowa taczek budowlanych Dla mnie prosta, a zarazem przemyślana konstrukcja. Do tego zawsze możesz liczyć na to, że szef firmy odbierze telefon i wyjaśni wątpliwości. Ciekaw jestem ile tak naprawde wytrzyma ten piec. Mam kotłownie na zaworze 4D to podobno pomaga w żywotności pieca. zawor mam ustawiony na połowę i działa super. Najpierw w piecu paliłem miałem 19 ale było dużo popiołu potem przeszedłam na miał 25 z Piasta, poźniej probowałem z Retopalem, ale strasznie piec zachodził. Znalazłem na składzie w Kętach ten cały Jaret z kopalni Sobieski i do tego pieca jest naprawde ok. Janina ma tez fajny ala ekogroszek, który jest troche drobniejszy, ale tez sie dobrze pali. Pozdrawiam Witam, widzę że wątek stary ale może ktoś odpowie. W tym roku zamontowałem sobie piec Pt2B ze sterownikiem ST 37N. Na początku przepałem tylko w palenisku tradycyjnym, ale od tygodnia przerzuciłem się na podajnik automatyczny. Nie mogą sobie poradzić ze sterownikiem, albo mi zrzuca do paleniska niedopalony węgiel albo bierze go w takiej ilości że pójdę z torbami. Dając duże przerwy w podawaniu 3 minuty i podawanie na 1 minutę piec zjadł za dobę 60 kg opału nadmuch na 80%, dając na 2 minuty przerwa i minuta podawania paliwa zrzuca bardzo duże ilości nieprzepalonego węgla nadmuch 80% dodatkowo mocno w piecu było bardzo dużo sadzy. Proszę o podpowiedź jak macie ustawione sterowniki, Palę ekogroszkiem workowanym 22 lub 25 MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielasa 13.11.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Witam Również jestem posiadaczem PT 2B 20KW z bocznym podajnikiem i szczerze mówiąc chciałbym prosić Was o pomoc/wskazówki dotyczące poprawnego ustawienia sterownika ST-37 firmy TECH. Męczę się z tym sterownikiem już od tygodnia i na chwile obecną worek groszku 25 kg o kal. 25/26 wystarcza mi na 17h przy temp. na zewn. -5:2C. Czy przy ocieplonym domu 15cm styropianem oraz 140m2 powierzchni do ogrzania oraz temp. zadanej 45C jest to dużo/mało? Z góry bardzo dziękuję za każda odpowiedź. Pozdrawiam Witam, widzę że wątek stary ale może ktoś odpowie. W tym roku zamontowałem sobie piec Pt2B ze sterownikiem ST 37N. Na początku przepałem tylko w palenisku tradycyjnym, ale od tygodnia przerzuciłem się na podajnik automatyczny. Nie mogą sobie poradzić ze sterownikiem, albo mi zrzuca do paleniska niedopalony węgiel albo bierze go w takiej ilości że pójdę z torbami. Dając duże przerwy w podawaniu 3 minuty i podawanie na 1 minutę piec zjadł za dobę 60 kg opału nadmuch na 80%, dając na 2 minuty przerwa i minuta podawania paliwa zrzuca bardzo duże ilości nieprzepalonego węgla nadmuch 80% dodatkowo mocno w piecu było bardzo dużo sadzy. Proszę o podpowiedź jak macie ustawione sterowniki, Palę ekogroszkiem workowanym 22 lub 25 MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielasa 13.11.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Witam, widzę że wątek stary ale może ktoś odpowie. W tym roku zamontowałem sobie piec Pt2B ze sterownikiem ST 37N. Na początku przepałem tylko w palenisku tradycyjnym, ale od tygodnia przerzuciłem się na podajnik automatyczny. Nie mogą sobie poradzić ze sterownikiem, albo mi zrzuca do paleniska niedopalony węgiel albo bierze go w takiej ilości że pójdę z torbami. Dając duże przerwy w podawaniu 3 minuty i podawanie na 1 minutę piec zjadł za dobę 60 kg opału nadmuch na 80%, dając na 2 minuty przerwa i minuta podawania paliwa zrzuca bardzo duże ilości nieprzepalonego węgla nadmuch 80% dodatkowo mocno w piecu było bardzo dużo sadzy. Proszę o podpowiedź jak macie ustawione sterowniki, Palę ekogroszkiem workowanym 22 lub 25 MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwer12 28.11.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam.tlalken, bohusz jakie macie opinie na temat tego pieca po kilku latach użytkowania...Jaki opał najlepiej się spala?Jakie ustawienia pieców macie?Pzdr.Qwer12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts