Gość 23.03.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Eksperyment Maerinel Gateo * Proszę oddaj mi czerwień swej krwiBym dalej mogła żyćProszę oddaj mi swój fiolet Bym mogła zapanować nad Twym ITPołączone stworzą nową mnieWolnąSilnąZłą * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ** 23.03.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Nie kocham cię tak jakbyś była różą soli, topazem ***lub strzałą z goździków, które rozsiewają ogień:kocham cię jak się kocha jakieś rzeczy mroczne,potajemnie, między cieniem a duszą. Kocham cię jak roślinę, która nie kwitnie, a niesiewewnątrz siebie ukryte światło tych kwiatów,i dzięki twojej miłości żyje ciemny w mym cieleściśnięty zapach, który uniósł się z ziemi. Kocham cię nie wiedząc jak, ani kiedy, ani dlaczego,kocham cię po prostu, bez wątpliwości, ani dumy:tak cię kocham, bo nie umiem kochać inaczej, jedynie w ten sposób, którym nie ma jestem, jesteś,tak blisko, że twoja ręka na mojej piersi jest moją,tak blisko, że zamykają się twoje oczy w moim śnie.*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.03.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Autorem sonetu jest Pablo Neruda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Z 24.03.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 SylwetkaZ mego okna dobrze widać pani domPani szyby za zasłonąCały wieczór w świetle toną I tak trudno mi się poddać własnym snomGdy na okna biały ekranPani postać noc wyświetla Pani mąż podjechał i już idę spaćWiercę się na lewym bokuW sercu smutek i niepokój Pani nie wie co bym chciał jej dzisiaj daćTyś jak rana ma śmiertelnaObca i nieskazitelnamiłośćJaromir Nahavica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jedwab 24.03.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Halina Poświatowska *** więc jesteś jesteś jesteśdaj niech sprawdzęniech cię dotknę raz jeszcze dłonią i ustaminiech w oczy spojrzę chociaż najmniej wierzęoślepłym ze zdumienia oczomjeszcze twój głos usłyszeć chcęzapachem się zaciągnąćpojąć cię raz na zawsze wszystkimi zmysłamii nigdy nie zrozumieć i ciągle na nowodochodzić prawdy pocałunkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość C* 24.03.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Ewa LipskaWolny przekład z SzekspiraW oczy mi patrzysz wciąż tak samojak w tysiąc pierwszym roku ranokiedy w szeroką moją sukniętwoje wplątało się kolano. Miłość przez wieki się nie zmienia.Kamień jak był tak jest z kamienia.Rzeka jak była tak jest rzeczna.I wieczna miłość jest odwieczna. I myślisz o mnie wciąż tak samojak myślał książę z którym nierazhuśtałam zwinnie się na drzewachnadworną będąc jego damą. Miłość przez wieki się nie zmienia.Czas na mym życiu zdarł kopyta.Jak mnie żegnałeś tak mnie żegnasz.Jak mnie witałeś tak mnie witasz. Z przekory czasu znów jesteśmy.Jego wskazówek podopieczni.Tik tak. Współcześni. Średnio-wieczni.Tik tak. Weseli. Smutni. Sprzeczni. Tik tak. Powoli światła gasną.Tik tak. W miłości wiecznej zasnąłksiążę współczesny. Przeszły. Iwspółcześnie przeszły. Jakby nicodchodzi chyłkiem. W noc wyrusza.Jak gdyby w ręku trzymał jeszczeswą rolę godną Poloniusza. DLA Z* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Z* 24.03.2004 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 TWE ZŁOTE WŁOSY Włosy twe jak płomienna błyskawicy grzywa, Jak surm mosiężnych świetna, weselna muzyka, Jak uroczyste święto bogatego żniwa, Jak w południe lipcowe spieka słońca dzika. Włosy twe: bursztyn, jedwab, ogień i oliwa, Jesienny niebywały przepych października, W zasobnych miodnych ulach praca pszczół szczęśliwa, Złote szaleństwo wina dla ust biesiadnika. Włosy twe: rozżagwiona rozkoszy pochodnia, Kojące jako morze, kuszące jak zbrodnia... Jak w lesie o zachodzie zabłądzić w ich złocie! I po wirze upojeń, pieszczot zawierusze Zagrzebać w nich swe usta i upowić duszę, Dumną jak sen zwycięzcy w zdobytym namiocie! Leopold Staff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Z* 24.03.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 "Roznoszę cię myślami" Paweł Wacek Roznoszę cię po całym domu myślami Patrzę jak kwitniesz w pąkach kwiatów w wazonie Czuję jak pachniesz wzburzonym oceanem odbieram ciebie wszystkimi zmysłami chłonę ciebie całym ciałem Roznoszę ciebie po całym domu myślami I choć mam zamknięte powieki wiem, że jesteś gdzie sięgnie mój wzrok I choć milczysz w powietrzu stygną jeszcze ciepłe oddechy I choć ciebie nie ma słyszę serca podwójne bicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jedwab 24.03.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Halina Poświatowska W twoich doskonałych palcach w twoich doskonałych palcachjestem tylko drżeniemśpiewem liścipod dotykiem twoich ciepłych ustzapach drażni - mówi: istniejeszzapach drażni - roztrąca nocw twoich doskonałych palcachjestem światłemzielonymi księżycami płonęnad umarłym ociemniałym dniemnagle wiesz - że mam usta czerwone- słonym smakiem nadpływa krew - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ciepła 24.03.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Kiedy ciemność przychodzi na parapet i smętnie patrzy na mnie przez palce nadsłuchuję Twojego oddechu jak ciepła w którym rozkwitam I błogo przymykam oczy kot mi zazdrości miękkości wyczekuję słów najmilszych co mnie zaczarują Tak mogę czekać co dnia czasu potrafię spleść palce w modlitewnej pozie wybłagać wyskomleć wyżebrać słów parę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ogienek 24.03.2004 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 NOC Noc księżyc rozświetla mrok leżę na łóżku - sama szukam twego ciała znajduję... pustkę chcę cię dotknąć lecz jesteś nieosiągalna. Trwam w ciemnościach... może kiedyś gdy nasze światy zbliżą się znajdziemy siebie i nastanie dzień... [KeyN] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zingaro 25.03.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Alex Lorringan Przebudzenie Falą niepokoju ducha jak bezkresne morzeRozszalało się serce mojeI zasypiam krążąc myślami Po niezmierzonym oceanie mrokuSen niespokojny...Nicość wykrada marzeniaNiepewność jak ogień trawiąca...Strach przed nieznanym - szeptyI tylko słońce jasnym życia blaskiemSiłę chwilom moim dać możePromyczku świeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Carmenita 25.03.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Edyta Górniak - Romeo i JuliaPocałuj mnie ostatni raz Nim wstanie dzień nim zgaśnie sen. Nie oddam cię zatrzymam cię. Kochany nie odchodź jeszcze noc najczulsza noc. Śpiewa w nas płonąca krew miłość Gorący krzew podpala wokół świat. Na progu dnia zatrzymam czas W miłości tylko żyje świat I lawie gwiazd Kochany mój ocale cię na zawsze.Miłością co zwycięska jest mocniejsza jest niż... śmierć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 25.03.2004 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Antoni Słonimski "Oczy" Kiedy tylko otworzę oczy, to Cię widzę.Włochy, Grecja i Egipt - to wszystko daremne.Całemu światu dzisiaj przyznać się nie wstydzę -Piękniejsze są twe oczy, usta, włosy ciemne. Czasami, upojony błękitem przeźroczy,Błądząc okiem po morzu słodkim i po niebie,Zapominam o wszystkim i zamykam oczy,A kiedy zamknę oczy - znowu widzę Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ****** 26.03.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Modlitwa Wieczorna Nie mogę zasnąć Boże który docierasz do bram oświetlonych marną żarówką i wspinasz się po zabłoconych schodach odrapanych korytarzy Który wiesz dlaczego i potrafisz przechować pod śniegiem motyla na następne lato czuwając nad jego snem z palcem na ustach Zrób coś z taką miłością nie w porę gdy bezlistne drzewa kołyszą się na marcowym wietrze wszyscy mają katar a rozmiękły śnieg wlewa się do butów Śnisz nas Boże razem na brzegach talerzy gdy nakładam obiad i na rąbku wystygłej małżeńskiej pościeli we wgłębieniach zmarszczek wokół oczu i na paznokciach moich zniszczonych rąk gdy zmywam naczynia i piorę dziecięce skarpetki trwożąc się na myśl o rychłym potępieniu A ty śnisz nas uparcie razem i splatasz nam dłonie tak że nie możemy uciec od siebie A jeśli a jeśli nie to nie wódź nas na pokuszenie niech już oplącze mnie domowy makaron na niedzielę daj zasnąć i zbaw nas – każde osobno AmenDorota Kiersztejn - Pakulska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kamień 26.03.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Stevan Raičković, tłumaczył: Julian KornhauserKołysanka dla muszelki ŚpijW kołysce z piasku śpijPod strasznym światem wody śpijW algach w spirali mchu śpijŚpij na wezgłowiu żwiru który wyrzuciłemŚpij snem białym od kamienia i dźwiękuBez żółtego wiersza słońca śpijUtopione ziarno ciszy śpijJest noc śpijŚpij kołysankę uśpijJest dzieńŚpijJesteśŚpij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zingaro 26.03.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Janusz A. Zajdel: Paradyzja Słowem bezustymgestem bezrękimwznosisz bezwiedniemur wokół siebiei ścian uszatychprzejrzystą matnięw noce bezgwiezdnemyślą bezmózgąbłądząc bezsennienadziei własnejzamurowujesz wyjścia ostatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ***** 26.03.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Pod Budą - "Nasze razem przez telefon"Zadzwonić możesz jeśli chcesz Jeszcze chcesz mnie wysłuchać to nasze razem dobrze wiesz to jest rzecz bardzo krucha jak stuletnie szkło jak cesarski tron w naszych czasach Wiesz wczoraj miałam sen obejmował mnie jakiś dziwny gość miał od Gardena płaszcz i znajomą twarz jakby bliski ktoś Zadzwonić możesz jeśli chcesz jeszcze chcesz coś dorzucić to nasze razem dobrze wiesz niby deszcz może wrócić jeśli przerwie noc twój schrypnięty głos nagle powie : Wiesz wczoraj miałem sen całowała mnie dama dziwna dość od Diora miała płaszcz i znajomą twarz jakby bliski ktoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Uhu 26.03.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Bolesław Leśmian Usta i oczy Znam tyle twoich pieszczot! Lecz gdy dzień na zmroczuBłyśnie gwiazdą, wspominam tę jedną - bez słów,Co każe ci ustami szukać moich oczu...Tak mnie zegnasz zazwyczaj, im powrócę znów. Czemu właśnie w tej chwili, gdy odejść mi pora,Pieścisz oczy, nim spojrzą w czar lasów i łąk?...Bywa tak: świt się budzi od strony jeziora,Nagląc nas do rozplotu snem zagrzanych rąk... O szyby - jeszcze chłodne - uderza pozłotąNagły z nieba na ziemię świateł zlot i spust -Usta twe - na mych oczach! Co chcesz tą pieszczotąPowiedzieć? Mów - lecz zmyślnych nie odrywaj ust! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość fairytale 26.03.2004 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Stanisław Sojka Niech całują cię moje oczy niech całują cię moje usta niech całuje cię niebo niech całuje cię ziemia niech całują cię niebo i ziemia kocham cię kocham niech całują cię moje myśli niech całują cię moje słowa niech całuje cię słońce niech całuje cię woda niech całują cię słońce i woda kocham cię kocham niech nie będzie miedzy nami złości niech posiadamy się w godności niech nam nie przeszkadza groźny pomruk świata niech nam nie przeszkadza kocham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts