Gość zingaro 27.03.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 "NOSTALGIA TERAŹNIEJSZOŚCI" JORGE LUIS BORGES I właśnie wtedy mężczyzna pomyślał:Ileż bym dal za szczęściechoć jednej chwili przy tobie w Islandii,w znieruchomiałym świetle pełni dnia,aby móc dzielić teraźniejszośćtak, jak się dzieli muzykęi smak owocu.I właśnie wtedymężczyzna był przy niej w Islandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość C*** 27.03.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 Wilki - Nigdy nie jest za późno Co to jest co w ryzach trzyma nasWiara, pieniądz, strachCzego jeszcze mam się baćPo co żyć, gdy w życiu nie ma nicWładza próżny senKtóra droga twoją jest? Co to jest, co daje szczęście, mówMiłość, wolność, sexIle jeszcze znasz tych słów?Po co żyć, gdy w życiu nie ma nic.Szczęście próżny senKtóra droga twoją jest? Ref:NigdyNigdy nie jest za późnoZacząć tak, jak chce się żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.03.2004 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 "Szukaj We Mnie Kobiety " Maria Fiech szukaj we mnie kobiety pełnej ciepła która otuli cię czułością szukaj we mnie szalonej kobiety wampa która odurzy cię burzą zmysłów szukaj we mnie wiernej kobiety przyjaciela która odgarnie ci troski z czoła szukaj we mnie kobiety której pragniesz mam dla ciebie wszystkie barwy kobiecości tylko przyjdź do mnie z naręczem miłości zamiast róż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość heksagon 28.03.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 ~ * * * ~ Mówiłaś mi tak słodkoUsta twoje, dłonie mojeZawładnęłaś cały mój światPrzesłoniłaś mi słońceKolorowa pozytywkaTeraz we wnętrzu twojegoKamiennego serca trwamW brylantowym szałasie ciszySpełniony odchodzę Zbigniew Barteczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość heksagon 28.03.2004 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 ~ Myśląc o tobie ~ Rodzi siętak delikatniez ciemności w burośćz szarości w dzień Promienie słońca padają na głowęwydobywając z mroku rysy owaledrobne szczegóły włosy ustaktórymi umyka senna opowieść Na nocnej szafce leży różajeszcze się z rosy nie otrząsłajeszcze się całkiem nie otwarłabo chowa w sobie ludzką duszę Gdy młoda kobieta oczy otworzyjeszcze nie wiedząc co pachnie przy niejprzejedzie palcem po kolcach kwiatuzłączy się znowu miłość z bólem Myśląc o sobiestaję się kwiatemmogącym zranićtwoje dłonie Myśląc o tobiestaję się kwiatemmogącym przez niebyć złamanym Jacek Hans Dachtera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zingaro 29.03.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 "Zobaczyć w cud-ciele"-Zbigniew Matyjaszczyk Spoglądam jak mężczyzna, a ty się poruszasz.Dziki we mnie drży się odruch dotykania.Oczy mam nagie całe już od ciebie.Przysłaniam je przepaską uplecioną z powiek,żebyś nie widziała, jakże pożądliwie łypią me źrenice,jak mi się diabelnie z tobą chce kochania. Wdzięczysz się, dowcipnie rozmawiasz, seksem uwodzisz,piersi aż odsłaniasz - robisz to po woli;całą siebie lejesz bioder strumieniami, w których dla ochłody wargi bym umoczył, pragnienie ugasił.By znów spokojnie móc przejrzeć na oczy,by duszę w cud-ciele wreszcie móc zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zingaro 30.03.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 *Jan Brzechwa Wyznanie Piersiom twoim hosanna! I pogarda światom, Co bogów swoich wielbią w obojętnym niebie, Bo ja, choć lichszy jestem niż najlichszy atom, Żyć nie mogę bez ciebie ni umrzeć bez ciebie! Na wieczność odsączyłaś krew od mego serca, Co wszystko ci za wszystkich pragnęło przebaczyć; Nie tyś je uśmierciła, bo cud nie uśmierca, Jeno los, co mi nie dał znów ciebie zobaczyć. Ja wiem, że będziesz łzami znaczyła wspomnienia Burzy, co błyskawicą dwie otchłanie łączy, Lecz ja nie znajdę nigdy w twych łzach ukojenia, Bo rozpacz nie ma końca. I już się nie skończy! Tak cierpię, że nieledwie umieram pomału, I nie ma już modlitwy na mych wargach drżących... Piersiom twoim hosanna! I zbawienie ciału. I litość wiekuista dla serc miłujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość :))) 30.03.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Ale piękne wiersze, dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość C* 30.03.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Leszek Elektorowicz * Modlitwa wieczorna Te są moje z Tobą rozmowy najcichsze dzień mój Tobie zawierzam czasu mego cienie tego co najbliższe nie powierzę słowom a to co najgłębsze śle Tobie milczeniem * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość never more 30.03.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Ostrowska Bronisława - ( Nie mogę sobie dać rady...) Nie mogę sobie dać rady, nie mogę sobie dać rady,Nie mogę znaleźć ratunku --Wciąż myślę o twych oczach, o twojej twarzy bladejI smutnych ust pocałunku.Wciąż widzę twoich włosów czarne jak noc kaskadyI tonę w nich bez ratunku --Nie mogę sobie dać rady, nie mogę sobie dać radyBez twego pocałunku. Ostrowska Bronisława - Kwiat paproci Szłam do ciebie po miłość. Tak zbłąkany śmiałekIdzie po kwiat bajeczny głębiną złych borów,Choć wstrzymują go wabne ramiona rusałekI wyją z ciemnej nocy gromady upiorów. Przeżywa tyle cierpień i tyle przerażeń,I słyszy w całym borze taki płacz pokutny,Tyle krzyczy nań z mroku zawiedzionych marzeń,Że kwiat szczęścia odnajdzie, zerwie -- i jest smutny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Uhu 30.03.2004 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Paul Verlaine NEVER MORE [1886] Wspomnienie! o wspomnienie! co tobie? W przestrzeni Pławili się drozdowie, śpiewacy jesieni, A słońce rozlewało jaśń bladych promieni Na gaj, co złotem liści pod wiatrem się mieni. Byliśmy sami - dwoje - i szli w cichym śnie... Włos i myśli wiatr lotny zwiewał jej i mnie. Nagle, zwracając ku mnie gwiazdy oczu dwie, Rzekła: "Powiedz mi twoje najpiękniejsze dnie!" A głos jej brzmiał anielskich pieśni srebrnym echem, Więc dałem jej odpowiedź przyćmionym uśmiechem I nabożniem całował cudną, białą dłoń... - O, któż zdoła wyrazić pierwszych kwiatów woń, I ten słodki szmer, pełen obietnic i skarg, Pierwszego: "tak", gdy spływa z ukochanych warg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Tosca 31.03.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Józef Baran 1 taca w końcutak mało mam do stracenia! tak lekką ręką rzucę kiedyśna tace wieczności tych parę grosików swojego istnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cavaradossi 31.03.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Celtis(1459–1508) Erotyk o nocy i pocałunkach Halsiny Illa quam fueram beatus hora Jakże szczęśliwy byłem w tej godzinieWśród pocałunków i uścisków wrzących,Pieszcząc urocze piersi HasilinyI do wdzięcznego tuląc się jej łonaLub w kochające biorąc ją objęcia,Obezwładniony, w westchnieniach miłości.Bo mnie paliła odwzajemnień żarem,Zmuszając, abym znów szedł w jej ramiona,Podczas, gdy dusze zmieszane przez ustaStalową więzią połączyła z sobąBogini z modrej fali urodzona.O nocy, zdobna wiecznymi gwiazdami,Co bogów lica unosisz promienneI sen krzepiący przynosisz znużonym –Jak przy poczęciu Herkulesa – wstrzymaj Swój bieg – lub taka bądź, jak w szwedzkiej ziemi,Gdy Febus dżdżyste odwiedza południeI przez miesiące dwa blasków nie sieje,Ciemności niosąc niczym nieprzerwane –Tak może moje nasycisz pragnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Margo 31.03.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 PocałunkiAntonina Krzysztoń-------------- Nie będę kochać cię miły, odejdzieszW zapomnienie. Ta miłość nie na me siły. KolejneZapatrzenie. Naiwna zieleń nad głowąSady w jedwabnych sukienkachNie będę rozmawiać z tobąSpojrzeniom będę uciekaćWiary tyle, co w dłoniMniej niż ziarenko gorczycyTen pocałunek słonyOn się zupełnie nie liczyWidzę, jak idziesz drogąGwałtowny ból mnie przeszywaI już tak tęsknię za tobąJakbym była nieżywaWiary tyle, co w dłoniWe własny zapał i serceTen pocałunek słonyTo pocałunek nic więcej # Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Abelard 31.03.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 * * * Jestem tobą na umór pijanynie wytrzeźwiałem wytrzeźwieć nie mogęnie chcę wytrzeźwieć Głowa mi pęka zdarłem kolanaubranie mam ciężkie od błota Wstaję padam padam wstaję biegnę do twego światłaco się zapala i gaśnie Nazim HikmetPrzełożyła z tureckiego Małgorzata Łabęcka-Koecherowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zingaro 01.04.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Szymon Zimorowic* "Pomozja" Do ciebie ja przez morze łez mych nie przebędę,Choć w okręt z strzał serdecznych zbudowany wsiędę,Choć Kupido na żagle da mi skrzydła swoje,Chociaż Wenus sztyrować będzie nawę moje Bo wiatr mego wzdychania tak poburzył wodyI żal mój nagły także wzbudził niepogody,Że niżeli na drugą nadziei mej stronęPrzyjadę, we łzach własnych, nieszczęsna, utonę. Przeto ratuj, możesz-li, podaj obietnicę,Daj słowo, którego się, tonąca, uchwycę;A jeżeli w tej toni teskliwej zaginę,Każ napisać na grobie, że przez twą przyczynę.****************************************C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość *carmenita* 01.04.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Małgorzata Hillar*Kiedy wspomnę pieszczotę twych rąknie jestem już dziewczynąktóra spokojnie czesze włosy ustawia gliniane garnki na sosnowej półce Bezradna czujęjak płomienie twoich palcówzapałają szyje, ramiona Stoję tak czasemw środku dnia na białej ulicy i zakrywam ręką usta Nie mogę przecież krzyczeć ************************Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zingaro 01.04.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 KAZIMIERZ WIERZYŃSKIOBŁOKZasnuwasz mię, zawlekasz, jak obłok wysoki,Cały światłem objęty i pełen pogody,Odbijam cię, jak woda odbija obłoki:Powtarzam w sobie każdy szczegół twej urody. I zatapiam się w tobie, najdroższy widoku,Rozprowadzam cię wkoło, roztaczam i mnożę,l poprzez pamięć czuję cię na każdym kroku.I poprzez myśli czuję cię o każdej porze. I nie ma więcej szczęścia, niż w tym podobłoczu,Gdy wodzę się za tobą podróżą skrzydlatą:Wtedy w niewysłowionym spojrzeniu twych oczuDojrzewam, promieniuję i świecę, jak lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość *C* 02.04.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Jest serca kraj Jest serca kraj na modrej morza fali, gdzie Centaur dzikiej poucza mądrości, gdzie bór indyjskie rozwiesza wonności i w wodospadach rzeka się krysztali. Tam żyjesz Ty - i Bóg mi Cię zazdrości - weźmie Cię - gdy serce moje spali..J.Brzechwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zingaro 02.04.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 MUSI BYĆ KTOŚMusi być ktoś, kogo nie znam, ale kto zawładnąłMną: moim życiem, śmiercią; tą kartką Rafał Wojaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts