Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja i ocieplenie piwnicy ogrzewanej

RemonciaŻ

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się powoli do dość gruntownego remontu domu (budowany w latach 80). Zaczynam w związku z tym od samego dołu, czyli piwnic. Dom jest podpiwniczony, piwnica jest ogrzewana, do tej pory sucha, jedynie w okolicy jednej z rynien widać, że tynk jest zmurszały. Zagłębiona w ziemi mniej więcej do wysokości 3/4 pomieszczeń (wysokość ok.2m). Znajdują się tam pomieszczenia techniczno-gospodarcze, może z czasem znajdzie się tam miejsce do rekreacji.

Niektóre informacje na forum były ze sobą sprzeczne, nie odpowiadały mojemu przypadkowi, a niektóre jeszcze nie zaspokajały mojej ciekawości do końca.

Moje pytanie dotyczy sposobu/ów zabezpieczenia przeciw wodzie oraz izolacji takiej piwncy.

Z tego co pamiętam ściany piwnic zostały obsmarowane czarną śmierdzącą mazią (dysperbit?) potem obłożone papą i przysypane gruntem. Wymyśliłem sobie, żeby ocieplić ściany piwnicy styrodurem 6-10 cm(żeby nie trzeba było już nakładać tynku) i tu pojawia się plan działania:

1. Ściany jeszcze raz obsmarować czarną mazią (może ze dwa razy?),

2. Przykleić styrodur do czarnej mazi,

3. Obłożyć folią kubełkową i zasypać.

Czy ktoś z Was może podzielić się doświadczeniami lub sprostować mnie jeżeli schemat jest zły lub odpowiednio go wzbogacić ?

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.

Pozdrawiam

Odświeżam. Pojawiło mi się kolejne pytanie.

W momencie gdy już odkopie ściany piwnicy aż do ławy to co mam zrobić ? Zedrzeć tą czarną maź aż do gołej ściany (swoją drogą jak to zrobić ?) i wtedy obsmarować to dysperbitem w roli gruntu, a następnie izohanami. Czy może po prostu na oczyszczoną z ziemi, pyłu warstwę istniejącej czarnej mazi dać dysperbit jako grunt i lecieć dalej jak wspomniałem w poprzednim zdaniu ?

Pozdrawiam

No i jeszcze pytanie jak to odkopywać. Czytałem, że można odkopać maksymalnie 2-3 metry ściany, a ostatnio widziałem jak odkopali z 15 czy więcej metrów ściany za jednym razem w bloku dwupiętrowym. Czy można odkopać jedną ścianę + narożniki na raz, a potem następną ? Dom mi się nie rozjedzie ?

Edytowane przez RemonciaŻ