RemonciaŻ 11.05.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam, przymierzam się powoli do dość gruntownego remontu domu (budowany w latach 80). Zaczynam w związku z tym od samego dołu, czyli piwnic. Dom jest podpiwniczony, piwnica jest ogrzewana, do tej pory sucha, jedynie w okolicy jednej z rynien widać, że tynk jest zmurszały. Zagłębiona w ziemi mniej więcej do wysokości 3/4 pomieszczeń (wysokość ok.2m). Znajdują się tam pomieszczenia techniczno-gospodarcze, może z czasem znajdzie się tam miejsce do rekreacji. Niektóre informacje na forum były ze sobą sprzeczne, nie odpowiadały mojemu przypadkowi, a niektóre jeszcze nie zaspokajały mojej ciekawości do końca. Moje pytanie dotyczy sposobu/ów zabezpieczenia przeciw wodzie oraz izolacji takiej piwncy. Z tego co pamiętam ściany piwnic zostały obsmarowane czarną śmierdzącą mazią (dysperbit?) potem obłożone papą i przysypane gruntem. Wymyśliłem sobie, żeby ocieplić ściany piwnicy styrodurem 6-10 cm(żeby nie trzeba było już nakładać tynku) i tu pojawia się plan działania: 1. Ściany jeszcze raz obsmarować czarną mazią (może ze dwa razy?),2. Przykleić styrodur do czarnej mazi,3. Obłożyć folią kubełkową i zasypać. Czy ktoś z Was może podzielić się doświadczeniami lub sprostować mnie jeżeli schemat jest zły lub odpowiednio go wzbogacić ? Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 11.05.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Obsmarować mazia ..jak tak zwiesz ja., Przykleić styrodur.Folie kubełkową możesz odpuścic.Wspomniałeś że przy rynnie jakieś stare zacieki, musisz spiąć rynny i odprowadzić wode dalej od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RemonciaŻ 12.05.2011 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Jeżeli chodzi o czarną maź to ująłem to ogólnie, bo sporo jest preparatów, np. często przywoływany dysperbit. Czyli żadnej papy na czarną maź nie dawać ? Po prostu do mazi przykleić styrodur i będzie ciepło i sucho ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 12.05.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RemonciaŻ 16.05.2011 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Super! Dzięki za szybką i jasną odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RemonciaŻ 23.05.2011 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) Odświeżam. Pojawiło mi się kolejne pytanie. W momencie gdy już odkopie ściany piwnicy aż do ławy to co mam zrobić ? Zedrzeć tą czarną maź aż do gołej ściany (swoją drogą jak to zrobić ?) i wtedy obsmarować to dysperbitem w roli gruntu, a następnie izohanami. Czy może po prostu na oczyszczoną z ziemi, pyłu warstwę istniejącej czarnej mazi dać dysperbit jako grunt i lecieć dalej jak wspomniałem w poprzednim zdaniu ? Pozdrawiam No i jeszcze pytanie jak to odkopywać. Czytałem, że można odkopać maksymalnie 2-3 metry ściany, a ostatnio widziałem jak odkopali z 15 czy więcej metrów ściany za jednym razem w bloku dwupiętrowym. Czy można odkopać jedną ścianę + narożniki na raz, a potem następną ? Dom mi się nie rozjedzie ? Edytowane 24 Maja 2011 przez RemonciaŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts