tomi66 11.05.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 witam,jestem na etapie fundamentow , a w miedzyczasie wlasnie podlaczono mnie do sieci wodociagowej oraz zamontowano licznik i zawor, tak ze z wody mozna juz korzystac.jak mozna to zabezpieczyc aby ktos obcy nie pobieral sobie wody na moj koszt albo ktos poprostu nie odkrecil wody?jest jakis sposob na zabezpiecznie ktoregos z zaworow?mam jeden wystajacy nad ziemia jakies 3 metry przed bydynkiem i drugi oczywiscie przy licznkiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 11.05.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Może zabieraj kręciołek ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.05.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 lub użyć jakiś metalowych skrzynek w których zamkniesz te zawory, kiedyś też widziałem zawory ze skoblem na kłódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 11.05.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Może zabieraj kręciołek ze sobą To niegłupie! Zdejmuj i zabieraj samą rączkę od zaworu albo kurek, zależy jaki masz zawór. Generalnie jak złodziej albo wandal będzie uparty, to i tak nic nie poradzisz, ale inne pomysły utrudniające: - zawór w studzience z zamykaną pokrywą. - kran w jakiejś zamykanej szafce - wylot wody w miejscu mało wygodnym i zabieranie węża ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 12.05.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) A tak na marginesie to ile tej wody ukradnie? metr wody kosztuje coś koło 3 złotych, więc nie przesadzaj nikt nie przyjedzie beczkowozem żeby ukraść ci wodę. Podczas budowy na działce złodziej znajdzie wiele cennijszych rzeczy, czego Ci oczywiście nie życzę Edytowane 12 Maja 2011 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 A tak na marginesie to ile tej wody ukradnie? metr wody kosztuje coś koło 3 złotych, więc nie przesadzaj nikt nie przyjedzie beczkowozem żeby ukraść ci wodę. Podczas budowy na działce złodziej znajdzie wiele cennijszych rzeczy, czego Ci oczywiście nie życzę Ale moze przyjsc jakis "Polak" i rozwalic kranik, czy to z zawisci, czy to z zazdrosci czy to dlatego ze jest takie zajebiste jak sie woda leje, hehe. A jak sie bedzie lała 2 dni, to z 3PLN za m3 zrobi sie pokazna kwota. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 12.05.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 A tak na marginesie to ile tej wody ukradnie? metr wody kosztuje coś koło 3 złotych, więc nie przesadzaj nikt nie przyjedzie beczkowozem żeby ukraść ci wodę. Podczas budowy na działce złodziej znajdzie wiele cennijszych rzeczy, czego Ci oczywiście nie życzę nie wszyscy mają wodę prawie za darmo u mnie metr wody kosztuje nie całe 7 zł a tak jak napisał Jastrząb przyjdzie jakaś menda i dla zabawy rozwali zawór aby woda się lała najlepszym wyjściem jest zrobienie studzienki z zamykaną pokrywą tak, aby z drogi nie było widać tej studzienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 12.05.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 nie wszyscy mają wodę prawie za darmo u mnie metr wody kosztuje nie całe 7 zł Ale to chyba z kanalizacją te 7 pln-ów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Ale to chyba z kanalizacją te 7 pln-ów?Jak masz wode i kanalizacje gminna/miejscka, to najczesciej oba sa rozliczane wedlug 1 licznika. I jak wode wylejesz to i tak placisz za wode+kanalizacje. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 12.05.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 ja bym zbudował małą skrzynkę zamykaną na kłódkę montowaną na rurze, w niej byłby zawór bezpieczny. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.05.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Jak masz wode i kanalizacje gminna/miejscka, to najczesciej oba sa rozliczane wedlug 1 licznika. I jak wode wylejesz to i tak placisz za wode+kanalizacje. marcin Są sposoby. Trudniejszy - założyć przepływomierz na odprowadzeniu ścieków. Łatwiejszy - założyć licznik wody na kranie ogrodowym i kazać sobie go oplombować. Wtedy można się kłócić... 100% pewności nie mam, ale chyba takie rozliczenie - ilość wody = ilość ścieków - jest bezprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.05.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Jak masz wode i kanalizacje gminna/miejscka, to najczesciej oba sa rozliczane wedlug 1 licznika. I jak wode wylejesz to i tak placisz za wode+kanalizacje. marcin no nie wiem, u mnie wodociągi na budowę zakładają jeden wodomierz, i do momentu gdy budynek jest budową a nie mieszkaniem rozliczają jedynie za wodę a nie za ścieki, potem można sobie zrobić i zgłosić podlicznik ogrodowy, i wtedy zewnętrzne krany ida po podliczniku bez ścieków a po liczniku woda "bytowa" z opłata za ścieki a wracając do tematu to ja robiłem przyłącze przy stanie "0" czyli ławy i ściany fundamentowe bez chudziaka, pod ławą przeszli z rurą do narożnika garażu, na rurze wkręcili kolano i zawór, wtedy sobie zbiłem ładą skrzynkę na czterech kołkach, z drzwiczkami zamykanymi na kłódkę, w środku wsadziłem wodomierz z zaworami i kran na zewnątrz skrzynki, przeżyło w stanie idealnym aż do momentu robienia instalacji wewn. i ostatecznym umieszczeniu wodomierzy i ich zabawek we wnęce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Są sposoby. Trudniejszy - założyć przepływomierz na odprowadzeniu ścieków. Łatwiejszy - założyć licznik wody na kranie ogrodowym i kazać sobie go oplombować. Wtedy można się kłócić... 100% pewności nie mam, ale chyba takie rozliczenie - ilość wody = ilość ścieków - jest bezprawne. Jesli nawet jest bezprawne to co. Mi takie "bezprawie" odpowiada. Z prostej przyczyny. Jest bardzo blisko prawdy. Tyle ile wody pobiore (po za tym co idzie mi na ogrod), tyle idzie do kanalizacji. Podlicznika na ogrod nie ma, bo woda idzie z wlasnej studni. Ale co wchodzi do domu wychodzi do kanalizy i na tej podstawie mam rozliczone scieki. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek_W 14.05.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 witam, jestem na etapie fundamentow , a w miedzyczasie wlasnie podlaczono mnie do sieci wodociagowej oraz zamontowano licznik i zawor, tak ze z wody mozna juz korzystac. jak mozna to zabezpieczyc aby ktos obcy nie pobieral sobie wody na moj koszt albo ktos poprostu nie odkrecil wody? jest jakis sposob na zabezpiecznie ktoregos z zaworow? mam jeden wystajacy nad ziemia jakies 3 metry przed bydynkiem i drugi oczywiscie przy licznkiku. Osobiście zastosowałem zawór na kłódkę. W Castoramie dostaniesz taki za ok.10 zł. Idea jak w linku: http://www.pneumat.com.pl/zawory_kulowe_z_klodka Taka prosta blokada. Jak znajdzie się "specjalista" to nie powstrzyma go szafka czy kłódka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts