Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zabezpieczyc zaworu wody na budowie przed niepowolanymi

tomi66

Recommended Posts

witam,

jestem na etapie fundamentow , a w miedzyczasie wlasnie podlaczono mnie do sieci wodociagowej oraz zamontowano licznik i zawor, tak ze z wody mozna juz korzystac.

jak mozna to zabezpieczyc aby ktos obcy nie pobieral sobie wody na moj koszt albo ktos poprostu nie odkrecil wody?

jest jakis sposob na zabezpiecznie ktoregos z zaworow?

mam jeden wystajacy nad ziemia jakies 3 metry przed bydynkiem i drugi oczywiscie przy licznkiku.

Może zabieraj kręciołek ze sobą :D

To niegłupie! Zdejmuj i zabieraj samą rączkę od zaworu albo kurek, zależy jaki masz zawór.

Generalnie jak złodziej albo wandal będzie uparty, to i tak nic nie poradzisz, ale inne pomysły utrudniające:

- zawór w studzience z zamykaną pokrywą.

- kran w jakiejś zamykanej szafce

- wylot wody w miejscu mało wygodnym i zabieranie węża ze sobą

A tak na marginesie to ile tej wody ukradnie? metr wody kosztuje coś koło 3 złotych, więc nie przesadzaj nikt nie przyjedzie beczkowozem żeby ukraść ci wodę.

Podczas budowy na działce złodziej znajdzie wiele cennijszych rzeczy,

czego Ci oczywiście nie życzę :)

Edytowane przez WOJSKI

A tak na marginesie to ile tej wody ukradnie? metr wody kosztuje coś koło 3 złotych, więc nie przesadzaj nikt nie przyjedzie beczkowozem żeby ukraść ci wodę.

Ale moze przyjsc jakis "Polak" i rozwalic kranik, czy to z zawisci, czy to z zazdrosci czy to dlatego ze jest takie zajebiste jak sie woda leje, hehe.

A jak sie bedzie lała 2 dni, to z 3PLN za m3 zrobi sie pokazna kwota.

marcin

nie wszyscy mają wodę prawie za darmo

u mnie metr wody kosztuje nie całe 7 zł

a tak jak napisał Jastrząb przyjdzie jakaś menda

i dla zabawy rozwali zawór aby woda się lała

najlepszym wyjściem jest zrobienie studzienki z zamykaną pokrywą

tak, aby z drogi nie było widać tej studzienki

Jak masz wode i kanalizacje gminna/miejscka, to najczesciej oba sa rozliczane wedlug 1 licznika. I jak wode wylejesz to i tak placisz za wode+kanalizacje.

marcin

Są sposoby. Trudniejszy - założyć przepływomierz na odprowadzeniu ścieków. Łatwiejszy - założyć licznik wody na kranie ogrodowym i kazać sobie go oplombować. Wtedy można się kłócić...

100% pewności nie mam, ale chyba takie rozliczenie - ilość wody = ilość ścieków - jest bezprawne.

Jak masz wode i kanalizacje gminna/miejscka, to najczesciej oba sa rozliczane wedlug 1 licznika. I jak wode wylejesz to i tak placisz za wode+kanalizacje.

marcin

no nie wiem, u mnie wodociągi na budowę zakładają jeden wodomierz, i do momentu gdy budynek jest budową a nie mieszkaniem rozliczają jedynie za wodę a nie za ścieki, potem można sobie zrobić i zgłosić podlicznik ogrodowy, i wtedy zewnętrzne krany ida po podliczniku bez ścieków a po liczniku woda "bytowa" z opłata za ścieki

a wracając do tematu to ja robiłem przyłącze przy stanie "0" czyli ławy i ściany fundamentowe bez chudziaka, pod ławą przeszli z rurą do narożnika garażu, na rurze wkręcili kolano i zawór, wtedy sobie zbiłem ładą skrzynkę na czterech kołkach, z drzwiczkami zamykanymi na kłódkę, w środku wsadziłem wodomierz z zaworami i kran na zewnątrz skrzynki, przeżyło w stanie idealnym aż do momentu robienia instalacji wewn. i ostatecznym umieszczeniu wodomierzy i ich zabawek we wnęce

Są sposoby. Trudniejszy - założyć przepływomierz na odprowadzeniu ścieków. Łatwiejszy - założyć licznik wody na kranie ogrodowym i kazać sobie go oplombować. Wtedy można się kłócić...

100% pewności nie mam, ale chyba takie rozliczenie - ilość wody = ilość ścieków - jest bezprawne.

Jesli nawet jest bezprawne to co. Mi takie "bezprawie" odpowiada. Z prostej przyczyny. Jest bardzo blisko prawdy. Tyle ile wody pobiore (po za tym co idzie mi na ogrod), tyle idzie do kanalizacji.

Podlicznika na ogrod nie ma, bo woda idzie z wlasnej studni. Ale co wchodzi do domu wychodzi do kanalizy i na tej podstawie mam rozliczone scieki.

marcin

witam,

jestem na etapie fundamentow , a w miedzyczasie wlasnie podlaczono mnie do sieci wodociagowej oraz zamontowano licznik i zawor, tak ze z wody mozna juz korzystac.

jak mozna to zabezpieczyc aby ktos obcy nie pobieral sobie wody na moj koszt albo ktos poprostu nie odkrecil wody?

jest jakis sposob na zabezpiecznie ktoregos z zaworow?

mam jeden wystajacy nad ziemia jakies 3 metry przed bydynkiem i drugi oczywiscie przy licznkiku.

Osobiście zastosowałem zawór na kłódkę. W Castoramie dostaniesz taki za ok.10 zł.

Idea jak w linku: http://www.pneumat.com.pl/zawory_kulowe_z_klodka

Taka prosta blokada. Jak znajdzie się "specjalista" to nie powstrzyma go szafka czy kłódka