Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trapezówka, papa a ocieplenie poddasza nieużytkowego...

Doodi82

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę eksperta..

W jaki sposób poprawnie ocieplić poddasze nieużytkowe?

Dach wykonany z blachy trapezowej(kładziona 20 lat temu, w tamtym roku odmalowana, jest w dobrym stanie), pod tym papa (niestety nie wszędzie dobrze położona, momentami nawet braki), następnie łaty czy też kontrłaty (fachowcem nie jestem), na koniec krokwie;).

Powierzchnia użytkowa została ocieplona 2 lata temu w następujący sposób:

Skosy:

- Folia paro-przepuszczalna (prawdopodobnie położona odwrotnie czyli warstwą wierzchnią do wewnątrz - dziś to odkryłem przypadkiem)

- Wełna isover 15 cm pomiędzy krokwie oraz 5cm na krokwie na profilach od KG,

- Folia paroizolacyjna (żółta)

- KG

Sufit:

JW z tym, że na górze na belkach położyłem płyty OSB żeby można było czasem wejść na "stryszek"..

Ponieważ pomieszczenie użytkowe bardzo się nagrzewa w okresie wiosenno-letnim postanowiłem ocieplić także poddasze nieużytkowe(owy stryszek).

Zakupiłem już wełnę URSA 15cm i zastanawiam się jakich użyć foli i czy w ogóle są one konieczne - różne opinie już słyszałem.

Wymyśliłem, że położę pierw folie paro-przepuszczalną między krokwie (ok 14cm głębokość), następnie wełnę a na to folię paroizolacyjną bez KG.

Znajomy Pan od dachów, który malował i uszczelniał dach obiecał, że zrobi w kalenicy 3 kominki wentylacyjne bo na razie nie ma żadnej wentylacji.

Jest jeszcze część płaska dachu gdzie położona jest płaska blacha, pod nią prawdopodobnie papa (nie mam jak sprawdzić) a następnie deski już bez kontrłat, następnie krokwie. Tą płaską część także chciałbym ocieplić ponieważ pod spodem mam sypialnię i również bywa ciepło latem.

Proszę o poradę jak zrobić aby nie zepsuć a żeby skutecznie chroniło przed ciepłem w słoneczne dni.

Pozdrawiam,

Rafał.

Edytowane przez Doodi82