Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

monta? okien

Recommended Posts

Przychodzi czas na montaż okien. Po przeanalizowaniu wielu postów, szczegółowych instrukcji opracowanych i udostępnionych szerokiemu forum przez "Pchełka". (Pchełek - jesteś nioceniony!!!!!!!). Przychodzi czas na zderzenie się z naszą rzeczywistością. Montażyści nawet ze znanych i polecanych firm okiennych o uszczelnieniach specjalnymi uszczelkami mówią, że jest to niepotrzebne i powoduje dodatkowe koszty. Ja jednak chcę się zdecydować na to dodatkowe uszczelnienie lecz pojawia się problem nawet z zakupem tych uszczelnień. Słyszałem tylko o Illbruck, lecz w Łodzi jest chyba tylko jeden dystrybutor i w dodatku uszczelnienia nie są dostępne od ręki, a sprowadzane na konkretne zamówienie :cry: . (Świadczy to o tym że technologia ta nie jest jeszcze zbyt popularna). W związku z tym moje pytania,

1) czy są jakieś inne uszczelniacze poza Illbruckiem?

2) gdzie można je nabyć - (Łódź)

3) czy można je zastosować po zamontowaniu okien - lecz jeszcze przed tynkami

4) przy jakich temperaturach minusowych można motować okna -pod jakimi warunkami

Cześć krzy !!!

Przegapiłeś dobre artykuły w Muratorze

1/2004 str.110 :

Czym uszczelniać okna i drzwi? ( aut.Radosław MURAT)

2/2004 str. 92 :

Montujemy i uszczelniamy okno (aut. R.M.)

Sam stosowałem illbruck - i jestem zadowolony, wszystkiego dowiesz się na:

http://www.illbruck.com

lub w krakowskiej centrali :

012 - 428 05 30

Pozdrawia klient illbrucka... :p

• 6 years później...

"Rodzajów uszczelek dzieli się na 4 grupy. Pierwszą grupą są uszczelki silikonowe a potem gąbkowe, gumowe i piankowe. Każda z tych grup charakteryzuje się innymi parametrami i jakością uszczelniania. Na samym wstępie można ułożyć uszczelki według ich efektywności działania. Uszczelki o najlepszych właściwościach termicznych klasyfikują się następująco Sylikonowe, gumowe, piankowe, gąbkowe."

http://www.spamek.vot.pl/?p=620

Osobiście szkoda czasu na takie zabawy. Jeśli zainwestujemy w dobre okna takie gadżety nie będą nam potrzebne.