Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Założenia wstępne.

- Kupiona działka, Chynów 30ar, MZPZ - MN, media prąd, woda, gaz w granicy.

- Dach 20-45. Front 8-16m.

Stan bieżący:

- mapy do celów projektowych - 500PLN (zrobione - oczekiwanie 3 tygodnie)

- wypis z MZPZ - 70PLN (zrobione - praktycznie od ręki, tzn. tydzień)

- uzgodnienie wyjazdu na drogę gminna - 82PLN (w trakcie - wysyłka decyzji pocztą)

- wniosek o warunku podłączenia gazu 0 0PLN (w trakcie - wysyłka decyzji pocztą)

- woda w trakcie wyjaśnień (przypuszczalnie będzie do podpisania tylko umowa, bo przyłącze istnieje)

Projekt

- wybrany (Archon - 2380PLN)

Cele na najbliższy okres:

- wniosek o określenie warunków podłączenia prądu

- znalezienie sensownej wyceny adaptacji i załącznika do wniosku o pozwolenie na budowę (nie wiem do końca o co chodzi, ale chodzi o przygotowane, na podstawie wymienionych wyżej papierów, tego kluczowego załącznika, który załącza się do wniosku o pozwolenie na budowę) - tu bez stresu, bo załatwienie papierów potrwa jeszcze co najmniej 30 dni, więc tyle mogę szukać. Obecnie najlepsza oferta 1400PLN.

Tematy do przemyślenia:

- ludzie od pozwoleń na budowę twierdzą, że załączanie do projektu przydomowej oczyszczalni często generuje problemy przy załatwianiu pozwolenia na budowę i generuje nieoczekiwane iteracje wniosku i dodatkowe koszt (opinie stąd i stamtąd), dlatego lepiej jest złożyć pierwotny wniosek ze zwykłym szambem, aby następnie mieć czas (u mnie co najmniej 2 lata) na wybranie, ustalenie i załatwienie (lub nie) oczyszczalni.

Podsumowanie:

- obecnie idzie po prostu fantastycznie, bez jakichkolwiek problemów, kolejek brak, wszystko klarowne, koszty poniżej prognoz.

Stan kasy:

-652PLN

https://forum.murator.pl/topic/157143-chyn%C3%B3w-budowa/

• 2 weeks później...

Warunki przyłączenia do prądu. Całkowicie telefonicznie i pocztowo (poczta polska). Wg informacji telefonicznej (bez problemu można się dodzwonić - Grójec, Mogielnicka 32) wniosek wpłynął, formalnie jest ok, dowiadywać się za dwa tygodnie.

Wg informacji telefonicznych zjazd na drogę gminną został zatwierdzony. Co ciekawe, zmiany własności w okolicy działki nadal nie zostały wpisane w odpowiednie miejsca i trzeba urzędnika gminnego przekonywać, że działka nie jest prywatna tylko gminna, ale dało się bez problemu zrobić to mailem wysyłając skany dokumentów.

https://forum.murator.pl/topic/157143-chyn%C3%B3w-budowa/#findComment-4714609

Wczoraj miłe zaskoczenie. Przyszły pocztą warunki podłączenia gazu. Wpłynęło do nich 18.V, a 24.V u mnie w skrzynce. Czyli realnie niechby nawet wysłali to 23.V (choć bardziej realnie 20.V, bo weekend pomiędzy), czyli realnie wydali te warunki w jeden dzień.

Jednym słowem - rewelacja. Oby tak dalej.

https://forum.murator.pl/topic/157143-chyn%C3%B3w-budowa/#findComment-4715415

• 2 weeks później...

Projekt kupiony: 2631PLN - przez net, wysyłka kurierem, bez problemu.

Zjazd na drogę przyszedł pocztą.

Człowiek z ZE dzwonił dwa razy. Raz, aby się zapytać jakie ma być przyłącze, bo źle wypełniłem dokumenty, a drugi raz, aby zapytać, gdzie ma wysłać decyzję, bo nie mógł odczytać adresu... :)

Sprawa wody się nieco wyjaśniła. Otóż sprawdzenie stanu faktycznego istniejącego na działce przyłącza jest nieco problematyczne, ale mam nr tel. do kierownika odpowiedniego działu w gminie, który podobno wyda mi warunki przyłącza wody od ręki. Ciekawe - zobaczymy.

https://forum.murator.pl/topic/157143-chyn%C3%B3w-budowa/#findComment-4733679