rpilski 12.05.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Rozglądam się za aluminiowymi parapetami zewnętrznymi. Pasowały by mi malowane na czekoladowy brąz lub coś podobnego.Czy Aluron, Helopal (seria Fenorm) , Pietrucha to ta sama liga ? Czy któreś z nich są lepsze/trwalsze ? Na co zwrócić uwagę przy wyborze ?Helopal ma boczki aluminiowe, Pietrucha ma boczki PCV, nie wiem jak Aluron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.05.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Parapety Pietruchy mimo, że solidnie robione (nie trafilem tam lipy) to jednak.. niedorgie parapety. Powiedziałbym: "normalne". Helopal to jednak liga wyżej, Aluron też (chociaż tej firmy w praktyce nie widzialem na budowie - tylko na wystawach).Jeśli parapet będzie kupowany przez pośredników, tzn. Ty od dealera okien, ten od hurtowni a ta od Producenta .. to jest szansa że parapet bedzie zniszczony, bo parapet jest tam traktowany jako 6-metrowa sztanga.Helopal zdaje sie sprzedaje gotowe parapety (pakowane pod klienta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 13.05.2011 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Dzięki za bardzo cenne uwagi. No to mój wybór ogranicza się do Helopala i Alurona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 13.05.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Dzięki za bardzo cenne uwagi. No to mój wybór ogranicza się do Helopala i Alurona. Ale dlaczego, skoro Pietruchy są "solidne i niedrogie"? Tak się zastanawiam czym mogą się różnić kształtowniki aluminiowe, żeby zaliczyć je do I albo do II ligi? Przecież to ten sam kształtownik aluminiowy. Chodzi o malowanie proszkowe? O okleinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 13.05.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Bo Pietrucha ma 6m, a inne firmy to mają mniej Na poważnie, każdy producent ma sztangi 6m i tnie z nich docelowe parapety. Z aluminium masz do wyboru tańszy zimno gięty i droższy tłoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.05.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Wyżej padło stwierdzenie że boczki w Helopalu są też metalowe. Kiedyś dla Klienta zamontowałem parapety ALU (produkt taki sam jak z Pietruchy - jak najbardziej uważam ich za bardzo dobrą, stabilną firmę!). Klient w części domu miał zamontowane parapety Helopalu. Niestety - moje wyglądały przy nich jak ubogi krewny.Inna sprawa to cena - po całym "zajściu" sprawdziłem - moje były dwukrotnie tańsze. Ale czy 400zł za parę metrów rrobi różnicę, jeśli ma się doczynienia z ładnymi, dopasowanymi boczkami a kawałkiem plastiku na boku który najpierw się obrusza, a potem wyblaknie? Mówiąc o sztangach 6 m miałem na myśli tą drogę: producent - hurtownie /nie/specjalistyczne-dealer - klient. W takich firmach jak Pietrucha czy Helopal (nie wiem jak Aluron) parapety są z zasady docinane na wymiar, pakowane i wysylane dalej. W owych hurtowniach /nie/specjalistycznych to kolejny towar obok śrub itp materiałów, gdzie nie zawsze parapet jest traktowany "godnie". Pracowalem u Producenta okien, który konfekcjonował takie sztangi - oczywiście wszyscy uważali, ale potem te sztangi jechaly dalej setki km po naszych drogach i nie byly nalezycie zabezpieczane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 14.05.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Popieram finlandię. Helopal to pierwsza liga wśród parapetów. Niestety ze względu na cenę są rzadziej wybierane. Najlepiej jak ktoś ma możliwość zobaczenia na żywo i porównania "organoleptycznie" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 15.06.2011 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Zamówiłem parapety Helopal, ale niestety firma nie wywiązała się z terminu realizacji umowy i musiałem "na gwałt" szukać innego dostawcy. Aluron i Pietrucha mieli 7 dniowe terminy realizacji i ostatecznie skończyło się na parapetach aluminiowych z firmy Jachon (http://www.jachon.com.pl/), które docięto mi na miejscu od ręki. No i mam boczki z PCV - te, które widziałem z Helopala były faktycznie o niebo lepsze.Parapety będą niedługo montowane a dzisiaj wpadł mi w ręce jakiś stary numer czasopisma StoNowości (2/2008 ) (http://www.sto.pl/50747_PL-Sto_Nowo%C5%9Bci-SN2_2008.pdf), gdzie opisywany jest przypadek budynku w Niemczech, w którym pękał tynk (oprócz innych problemów) ze względu na niepoprawny montaż długich parapetów aluminiowych, bez dylatacji parapetu od elewacji. Na stronie Helopala znalazłem pewne wskazówki dot. kwestii uszczelnienia boków parapetu aluminiowego:http://www.helopal.com/cms/index.php?id=171http://www.helopal.com/cms/uploads/media/Tipps_Abdichtung_Fenorm_klein.pdfBoczki są uszczelniane taśmą rozprężną. Wszystko to pięknie wygląda, tylko że mam wątpliwości czy uda się to zrealizować w praktyce. Mam już glify w oknach (styropian) z przyklejnymi narożnikam czyli miejsce na boczki parapetu trzeba będzie wyciąć w styropianie i włożyć tam parapet. Czy ktoś widział taki montaż z taśmą rozprężną uszczelniającą boczki parapetów? Jak to wykonać, żeby taśma rozprężna na dole i górze boczka z pcvpozostała odpowiednio skompresowana ? Edytowane 15 Czerwca 2011 przez rpilski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_buduje_domek 07.11.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Odgrzewam temat, dzięki któremu zdecydowałem się na parapety z alu. Może się komuś przyda. Niedawno mi zamontowano parapety zewnętrzne aluminiowe, produkcji rodzimej, do tych z filmiku się nie umywają ale od zwykłych z blachy stalowej są dużo ładniejsze. Montaż bez nakładek PCV, boczki podgięte wpuszczone w styropian i zapiankowane. Żeby zapewnić dylatację na powierzchnię boczków został nałożony silikon. Wolałbym mieć jak na filmiku ale nakładki z aluminium są tylko w parapetach z wyższej półki. I ciekawostka, dotyczy właściwie wszystkich parapetów metalowych montowanych po okno: Moi majsterkowie skarżyli się że listwa podookienna przeszkadza im w montażu bo nie mają możliwość podklinowania parapetu od wewnątrz (parapet ma podgięcie które wsuwa się od spodu w rowek w ramie okna). Miejsca między listwą a murem było akurat tyle żeby wpuścić piankę rozprężną, która co prawda dopchnęla parapet do okna, ale nie wszędzie jednakowo. Miała (listwa) pomagać w prawidłowym montażu parapetów a tu zonk. Pewnie i na to jest jakiś patent ale na szybko nic lepszego nie mogłem wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.11.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Rpilski miał problemy z terminem - teraz widamo dlaczego - firma zamknęła swój oddział w Polsce..Tomek, o ile widze na fotkach, to chyba wysunęłeś swoje okna z lica muru. W tym przypadku jakby głęboko nie była listwa podparapetowa, to zawsze będzie na krawedzi i jedynym sposobem wyparcia bedzie tylko robienie tego o ocieplenie.To dobrze ze jest listwa - w takim przypadku fachowcy od elewacji wpychali by parapet głębiej - tak jak by im pasowało, a zaowocowałoby to tylko wprowadzeniem nieodizolowanej stali zbyt głęboko do wnętrza ściany. Tak mi to wygląda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 28.11.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Chciałbym odgrzać kotleta, bo teraz ja stoję przed wyborem parapetów. Mają być Alurony Softline. Mam jedną wątpliwość, która nie pozwala mi spać po nocach (mówiąc z "lekką" przesadą Otóż, jak widzę, wszystkie parapety aluminiowe mocowane są w ten sposób, że mają, w miejscu styku z ramą okna, pionową krawędź, poprzez którą przykręca się parapet do listwy podokiennej. To powoduje, że w efekcie, pod oknem jest pionowy pasek parapetu, co więcej, z wystającymi nakładkami maskującymi śruby mocujące. Nie dość tego, prowadnice rolet kończą się równo z dolną krawędzią okna, więc będą niejako "wisiały" nad parapetem. Mam nadzieję, że dobrze opisałem efekt o jakim myślę. Czy da się coś z tym zrobić, to znaczy tak zamocować te parapety, by zaczynały się równo z dolną krawędzią ramy, podobnie jak parapety stalowe? I druga sprawa. Parapety będą współpracowały z fiksami. Czy, wobec tego, mogę parapet przymocować do ramy okna (a nie do listwy podokiennej) i jednocześnie zakryć otwory odwodnieniowe w ramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 15.12.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ludzie!, zlitujcie się i napiszcie mi coś.W tym tygodniu chcę zamawiać parapety i muszę wiedzieć jakie zamówić. Jak zamontować aluminiowe parapety Alurona?Do listwy podokiennej, czy do ościeżnicy? Moje dylematy sprowadzają się do tego: - do listwy podokiennej - wyglądają paskudnie, funduję sobie pod każdym oknem liniowy mostek termiczny,- do ościeżnicy - trudniej uszczelnić, brak mostka, co zrobić z odwodnieniem okna.Kiepski wygląd jakoś zniosę, ale najbardziej boli mnie ten liniowy mostek pod każdym oknem. Bo jaką izolację stanowić może listwa podokienna?Aluron sprzedaje uszczelki do uszczelnienia parapetu w przypadku montażu doczołowego, więc widać liczą się z takim montażem. Wymyśliłem jeszczed trzecią możliwość, to jest ścięcie pionowego pasa mocującego z tyłu parapetu i zamontowanie parapetu tak jak parapetu stalowego. Można wówczas, ewentualnie, przykręcić go śrubami pionowo do dołu futryny. Ale mam świadomość, że to rzeźbienie na które nikt mi nie da gwarancji. Dziś obszedłem dookoła swoje osiedle i na kilkadziesiąt montaży parapetów tylko jeden zamontowany był w sposób jaki widziałem na stronie Alurona. Doradźcie coś proszę. http://i43.tinypic.com/29zcvgw.jpg http://i43.tinypic.com/1zxxef6.jpg http://i40.tinypic.com/24gk1s0.jpg http://i42.tinypic.com/300874z.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 15.12.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Zrób tak jak piszesz o ścięciu pasa pionowego który wchodzi pod okno - ale nie obcinaj go całkowicie tylko zostaw ok. 5 mm które wejdą pod okno a parapet dojdzie swoją płąszczyzną do spodu ramy okna.Montaż wtedy na pianę lub klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 15.12.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Ludzie!, zlitujcie się i napiszcie mi coś. W tym tygodniu chcę zamawiać parapety i muszę wiedzieć jakie zamówić. Jak zamontować aluminiowe parapety Alurona? Do listwy podokiennej, czy do ościeżnicy? Moje dylematy sprowadzają się do tego: - do listwy podokiennej - wyglądają paskudnie, funduję sobie pod każdym oknem liniowy mostek termiczny, - do ościeżnicy - trudniej uszczelnić, brak mostka, co zrobić z odwodnieniem okna. Kiepski wygląd jakoś zniosę, ale najbardziej boli mnie ten liniowy mostek pod każdym oknem. Bo jaką izolację stanowić może listwa podokienna? Czy pod oknem to styrodur? Pozdrawiam Edytowane 15 Grudnia 2013 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.12.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam Co do MOSTKA TERMICZNEGO to bez przesady trochę kombinowania z podcięciem stopy montażowej ale to niezłe rozwiązanie. Montaż do ramy okiennej z zakryciem odwodnień - NIEDOPUSZCZALNY !! - bez przykrywania z uszczelką jest OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 16.12.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Czy pod oknem to styrodur? Pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]230404[/ATTACH]Tak, a dokładnie XPS firmy DOV, pomalowany farbą chroniącą przed UV. Teraz chyba bym tak nie zrobił, bo to sensu ma, okazało się, niewiele; choć z drugiej strony, jest to zrobione z resztek pozostałych po fundamentach, więc może warto było? Teraz, przy tej wiedzy, jaką mam, żadnych XPSów, żadnych listew podokiennych, tylko zrobił bym we wszystkich oknach poszerzenie dolne. Mam coś takiego w oknach balkonowych i, moim zdaniem, najlepsze rozwiązanie. (...) trochę kombinowania z podcięciem stopy montażowej ale to niezłe rozwiązanie. (...)Czyli będę celował w coś takiego. Ewbuxxxo, czy jest możliwa dostawa Aluronów z fabrycznie usuniętą stopą montażoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 16.12.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Jest jeszcze Gutman, ja się na nie zdecydowałem ze względu na jakość, (kształt) ostre zagięcie noska oraz aluminiowe zakończenia przystosowane do montażu w cegle. Zaokrąglenie Softline nie zbyt mi się podoba. Również docinałem stopki pod oknem ale ponieważ parapety były surowe, po malowaniu wyglądały jak nowe. Stopkę przyciąłem wyrzynarką z zamontowanym brzeszczotem do metalu i prowadnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.12.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Tak, a dokładnie XPS firmy DOV, pomalowany farbą chroniącą przed UV. Teraz chyba bym tak nie zrobił, bo to sensu ma, okazało się, niewiele; choć z drugiej strony, jest to zrobione z resztek pozostałych po fundamentach, więc może warto było? Teraz, przy tej wiedzy, jaką mam, żadnych XPSów, żadnych listew podokiennych, tylko zrobił bym we wszystkich oknach poszerzenie dolne. Mam coś takiego w oknach balkonowych i, moim zdaniem, najlepsze rozwiązanie. Czyli będę celował w coś takiego. Ewbuxxxo, czy jest możliwa dostawa Aluronów z fabrycznie usuniętą stopą montażoną? Jasne, że jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 17.12.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dzięki, ja mam normalnie montowane okna, ale zostało dużo styroduru basf i planuję go upchać gdzieś przy parapecie i szukam receptury, może od wewnątrz, pod parapet -bo będzie trzeba podmurowywać Tak, a dokładnie XPS firmy DOV, pomalowany farbą chroniącą przed UV. Teraz chyba bym tak nie zrobił, bo to sensu ma, okazało się, niewiele; choć z drugiej strony, jest to zrobione z resztek pozostałych po fundamentach, więc może warto było? Teraz, przy tej wiedzy, jaką mam, żadnych XPSów, żadnych listew podokiennych, tylko zrobił bym we wszystkich oknach poszerzenie dolne. Mam coś takiego w oknach balkonowych i, moim zdaniem, najlepsze rozwiązanie. Czyli będę celował w coś takiego. Ewbuxxxo, czy jest możliwa dostawa Aluronów z fabrycznie usuniętą stopą montażoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 17.12.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ludzie!, zlitujcie się i napiszcie mi coś. W tym tygodniu chcę zamawiać parapety i muszę wiedzieć jakie zamówić. Jak zamontować aluminiowe parapety Alurona? Do listwy podokiennej, czy do ościeżnicy? Moje dylematy sprowadzają się do tego: - do listwy podokiennej - wyglądają paskudnie, funduję sobie pod każdym oknem liniowy mostek termiczny, - do ościeżnicy - trudniej uszczelnić, brak mostka, co zrobić z odwodnieniem okna. Kiepski wygląd jakoś zniosę, ale najbardziej boli mnie ten liniowy mostek pod każdym oknem. Bo jaką izolację stanowić może listwa podokienna? Aluron sprzedaje uszczelki do uszczelnienia parapetu w przypadku montażu doczołowego, więc widać liczą się z takim montażem. Wymyśliłem jeszczed trzecią możliwość, to jest ścięcie pionowego pasa mocującego z tyłu parapetu i zamontowanie parapetu tak jak parapetu stalowego. Można wówczas, ewentualnie, przykręcić go śrubami pionowo do dołu futryny. Ale mam świadomość, że to rzeźbienie na które nikt mi nie da gwarancji. Dziś obszedłem dookoła swoje osiedle i na kilkadziesiąt montaży parapetów tylko jeden zamontowany był w sposób jaki widziałem na stronie Alurona. Doradźcie coś proszę. Nie proponuje jakiegoś domowego sposobu na obcinanie pionowej listwy w grubych parapetach aluminiowych - niby czym to zrobić dokładnie nie wyginając tego grzbietu oraz nie topiąc lakieru ? nożycami do blachy, szlifierką kątową, gilotyną ? Lepiej już poszukać parapetów z fabrycznie niższym paskiem, w okolicach do 10 mm. Karygodne jest zakrywanie odwodnień czymkolwiek! Jeżeli bierzesz pod uwagę parapety "wyższe" np. Aluron to jest jeszcze inne rozwiązanie pod warunkiem, że montujący będzie wiedział jak to zrobić. Przede wszystkim musisz założyć dolne zaślepki do prowadnic od rolet - zresztą i tak powinieneś to zrobić. Najpierw należy wykonać ocieplenie pod oknem. Parapet wkładasz dokładnie pod okno w zewnętrzny felc - wrąb i wypierasz aby nie wyszedł z niego, bez przykręcania do listwy, czyli między nią a tym paskiem będzie około 5 -10 mm luzu. Parapety zamawiasz bez otworów - w Aluronie jest taka możliwość. Pianujesz dokładnie jednak umiarkowanie pod oknem, zwracając uwagę aby wypełnić powstały luz przy listwie i minimalizując mostek oraz żeby piana nie pozwoliła zluzować się czy wyskoczyć temu "grzbietowi" z wrębu. Zapierasz parapet od góry, żeby zachować wymagany spadek, obrabiasz i finito. Parapety wewnętrzne również wsuwasz pod okno, ale nie dociskasz do listwy pozwalając tam wejść piance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts