marokam 12.05.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Witam,Ostatnio zauważyłem że z moją instalacją wodną dzieje się coś nietypowego. Instalacja wodna zasilana jest z pompy głębinowej podłączonej do zbiornika przeponowego 150l. Włącznik ciśnieniowy ustawiony został tak, żeby uruchamiać pompę gdy ciśnienie spada poniżej 3 bar, i wyłączyć gdy ciśnienie wzrośnie lekko pow. 4 bar. Na początku „napełnienie” zbiornika trwało kilkadziesiąt sekund, a umiarkowane a pobieranie wody z jednego tylko punktu powodowało że pompa uruchamiała się ponownie po ok. minucie, może dłużej.Obecnie cykle te są wielokrotnie krótsze: „nabicie” zbiornika do 4 bar zajmuje dosłownie kilka sekund, a odkręcenie kranu powoduje że ciśnienie spada poniżej 3 bar również w kila sekund i tak w trakcie używania prysznica pompa uruchamia się i zatrzymuje co kilka sekund.Obawiam się że w tym tempie pompa niedługo odmówi posłuszeństwa. Mam zamiar wezwać do usunięcia awarii fachowca który montował całość, bo zakładam że sytuacja z którą mam do czynienia nie jest normalna. Zanim jednak wezwę go do zdiagnozowania problemu i usunięcia awarii, chcę zasięgnąć u Was, drodzy forumowicze, rady dotyczącej potencjalnych przyczyn tego co dzieje się z instalacją. Moja wiedza w tej kwestii jest nie wystarczająca, a Inż. Google tez jak do tej pory nie pomógł. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.05.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 zeszło powietrze z zbiornika przeponowego lub pękła membrana, jak masz pompkę samochodową to dopompuj powietrza przez wentyl który jest na zbiorniku i będzie działać jak po kilku dniach awaria się powtórzy to pęknięta jest membrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Witam, Ostatnio zauważyłem że z moją instalacją wodną dzieje się coś nietypowego. Instalacja wodna zasilana jest z pompy głębinowej podłączonej do zbiornika przeponowego 150l. Włącznik ciśnieniowy ustawiony został tak, żeby uruchamiać pompę gdy ciśnienie spada poniżej 3 bar, i wyłączyć gdy ciśnienie wzrośnie lekko pow. 4 bar. Na początku „napełnienie” zbiornika trwało kilkadziesiąt sekund, a umiarkowane a pobieranie wody z jednego tylko punktu powodowało że pompa uruchamiała się ponownie po ok. minucie, może dłużej. Obecnie cykle te są wielokrotnie krótsze: „nabicie” zbiornika do 4 bar zajmuje dosłownie kilka sekund, a odkręcenie kranu powoduje że ciśnienie spada poniżej 3 bar również w kila sekund i tak w trakcie używania prysznica pompa uruchamia się i zatrzymuje co kilka sekund. Obawiam się że w tym tempie pompa niedługo odmówi posłuszeństwa. Mam zamiar wezwać do usunięcia awarii fachowca który montował całość, bo zakładam że sytuacja z którą mam do czynienia nie jest normalna. Zanim jednak wezwę go do zdiagnozowania problemu i usunięcia awarii, chcę zasięgnąć u Was, drodzy forumowicze, rady dotyczącej potencjalnych przyczyn tego co dzieje się z instalacją. Moja wiedza w tej kwestii jest nie wystarczająca, a Inż. Google tez jak do tej pory nie pomógł. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam. Stawiam, ze worek jest dziurawy i trzeba go wymienic. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marokam 12.05.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Dzięki wielkie za informacje. Pytania uzupełniające: - do jakiej wartości ciśnienia mam dopompować powietrze,- kiedy mam dopompować powietrza - na "pustym" zbiorniku, czy na pełnym? Jest jakaś różnica? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Dzięki wielkie za informacje. Pytania uzupełniające: - do jakiej wartości ciśnienia mam dopompować powietrze, - kiedy mam dopompować powietrza - na "pustym" zbiorniku, czy na pełnym? Jest jakaś różnica? Pozdr.Na pustym. Spuść wode do zera, a potem dopompuj powietrzem o jakies ~0,5 atm. Zwykla pompka bedzie to oznaczalo ze sie troche nameczysz. Ale to nie jest rozwiazanie. Worek musi zostac wymieniony. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marokam 12.05.2011 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 No to już wiem wszystko. Dzięki za informacje!Pozdrawiam. Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 12.05.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) W instrukcjach do zbiorników hydroforowych jest napisane, aby ciśnienie powietrza było mniejsze o ok. 0,2 bara od ciśnienia załączającego pompę (w Twoim przypadku 2,8 bara). Standardowo przyjmuje się 10% poniżej ciśnienia załączającego.Tak jak napisał Jastrząb, spuść wodę ze zbiornika i sprawdź ciśnienie. Jeżeli jest za małe, dopompuj.Po kilku dniach powtórz w/w czynność.Jeżeli ciśnienie spada, to może być pęknięta membrana, lub nieszczelny wentyl (najlepsza jest "próba na ślinę":)).To są najczęstsze przyczyny częstego załączania się pompy. Edytowane 12 Maja 2011 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.05.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Na pustym. Spuść wode do zera, a potem dopompuj powietrzem o jakies ~0,5 atm. Zwykla pompka bedzie to oznaczalo ze sie troche nameczysz. Ale to nie jest rozwiazanie. Worek musi zostac wymieniony. marcin czemu upierasz się przy wymianie worka? może tylko wentyl puszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.05.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 czemu upierasz się przy wymianie worka? może tylko wentyl puszczaZgaduje. Dobrego worka nikomu nie kaze wymieniac. Z obiawow stawiam na worek. Ale moze sie myle i to tylko wentyl. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts