Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary - doświadczenia użytkowników!!!

bitter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość zibik_eng
może nie na temat;przejmujecie się wiązarami-trzeba do tego rozsądnie tak jak mój klient który chwalił się dachówką ceram, [panie z nnniiieemmiieeecc przywieziona@!] która została położona na piękną więżbę nieokorowaną

Nieokorowanych belek udających więźbe sąsiedzi nie widzą - może być taaaaaaaaaaaaania. Dachówki widzą więc musi być jak najdroższa...

Typowe "Polskie" myślenie w budownictwie domków jednorodzinnych. Nie ma być dobrze zrobione - ma być widać że "stać go" na marmury i złote klamnki.... przeważnie na kredyt (ale tego sąsiedzi nie widzą).

Gość zibik_eng
Czy nasz coś przeciwko kredytom?

Przeciw kredytom? Nic... przeciw budowaniu z kredytu też nic...

Za to dużo - przeciw ludziom, którzy budują "na kredyt", oszczędzają gdzie się da tj. na elementach konstrukcyjnych czyli jednym słowem swoim i cudzym bezpieczeństwie, a zaraz po "oszczędzaniu" montują marmurowe parapety po 20 tys, złote klamki w toaletach i plazmowe 50 calowe telewizory w kazdym pokoju... bo tym (widocznym "bogactwem") mogą się przed znajomymi pochwalić

Edytowane przez zibik_eng

Mnie nie przeszkadza czyjś dobrobyt. Za pilnowanie zgodności realizacji z projektem odpowiada kierownik budowy. Na tym Forum są inwestorzy, budujący oszczędnie i nic w tym złego. Swoją rolę rozumiem jako merytoryczną pomoc tym ludziom. Pozdrawiam.

• 3 months później...
  • 2 weeks później...

Witajcie!

Co prawda już ten post napisałem w innym temacie, ale znalazłem ten i tu bardziej tematycznie pasuje więc go wklejam.

Zrobiłem małe porównanie na podstawie swojego dachu (ceny wyrównane do pełnych zł)- powierzchnia wiązara 23,86m2 x 18szt= ~430m2 - cena 30000zł.

Koszt m2 wychodzi ok.70zł/m2 przy wiązarach prefabrykowanych.

Koszt wykonania wiązarów:

- samodzielnie - materiał, czyli drewno i gwoździe, kątowniki stalowych do montażu z wieńcem, płytki perforowane( jeśli konieczne)

i preparaty zabezpieczające drewno.

- zakup gotowych elementów z montażem - montaż w 1-2 dni, zależnie od skomplikowania (cena zawiera też koszt transportu i montaż).

Drewno klejone i strugane, nie wymagające dodatkowych zabiegów konserwujących.

Przyjąłem cenę drewna tartakowego -800/m3 i grubość deski 25mm (może za mało, ale to gorzej dla wyceny, bo więcej drzewa potrzeba).

1. Wiązar deskowy musi być zbity z 3 "warstw" desek dla stabilności konstrukcji. Trzeba policzyć długość desek potrzebnych na jeden wiązar, żeby wyszły

konkretne oszczędności. Jakiej szerokości deski przyjąć? Policzyłem 25cm.

2. Gwoździe- ile tego trzeba nie mam pojęcia - 126zł/2okg Przyjmuję 10kg na wiązar.

3. Kątowniki stalowe po ok. 2zł/ szt. po 2 sztuki w każdym miejscu mocowania wiązara - razem 6szt.

4. Płytki perforowane (jeśli potrzebne) po 3-5zł/ szt.

5. Preparat zabezpieczający drewno wydajność z 5l koncentratu około 330m2. Bańka 5l- cena 67zł.(ewentualnie bez tego- zamawiając drewno impregnowane)

Ad1. 70mb deski 2,5 x 25cm na wiązar - koszt 350 zł. Zaokrąglam - 400 zł

Ad2. Gwoździe 10kg - 63 zł

Ad3. Kątowniki 6szt - 12 zł

Ad4. ???

Ad5. Impregnat 8l - 100 zł

RAZEM 575 zł

Do tego prąd do piły, czas na zrobienie, itp.

Gdy deski będą grubsze/ szersze cena wzrośnie.

Całość kosztowałaby ok 11000zł. Nie uwzględniam parametrów wytrzymałościowych - to obliczenia dla fachowca. Raczej będzie więcej drzewa potrzebne.

No właśnie, zaczynając budowę drugiego domu już wiem, że najważniejsza rzecz jaki musi mieć inwestor zaraz po dużej ilości kasy to poziomica 2m, laserowa i szlaufwaga lub niwelator ;-))) no i miarę z 30m to mierzenia przekątnych. Pewnie za 100 lat stać będzie nas na wymarzoną ekipę z murarzami wyjeżdżającymi na szkolenia co kwartał, firmami specjalizującymi się w najnowszych technologiach za przystępną cenę i inwestorach, którzy po prostu idąc do pracy na 8 godzin dziennie są w stanie spłacić kredyt na dom w 20 lat a nie w 40

Szanująca się firma ma w posiadaniu niwelator.O innych narzędziach nawet nie wspominam. A budowę można zrobić nie mając betoniarki (jeśli beton bierzemy z wytwórni). Do poprawnego budowania nie potrzeba szkoleń co kwartał, ale wiedza, którą się nabywa z czasem i myślenie nad tym co się robi, a teraz mamy na każdym kroku firmy budowlane, które coś robią, ale jak... to już inna bajka. Do mnie przyjeżdżali pierwszy raz wieczorem ,żeby sprawdzić poziom fundamentów i go wyrównać- niestety wylewałem sam z domorosłymi budowlańcami i się skrzywiło. Przy robieniu wieńca szalunek był z ciętych płyt osb i ... z niwelatorem! Wieniec równiutki, ekipa od wiązarów nie miała żadnych problemów.

Do obliczenia więźby dachowej z wiązarów stosuje się program Roofcon- super sprawa. U mnie wiązary mają rozpiętość ok. 12m - podparcie jest na ścianie nośnej w środku budynku, ale jeśli dobrze pamiętam, to obliczenia były bez tego podparcia, jedynie w niektórych miejscach zamias pojedynczej belki są zbite dwie- nad tarasem i nad wykuszem. Pozbyłem się w sumie 3 żelbetowych słupów.

Gość elka51

Do tego prąd do piły, czas na zrobienie, itp.

Gdy deski będą grubsze/ szersze cena wzrośnie.

Całość kosztowałaby ok 11000zł. Nie uwzględniam parametrów wytrzymałościowych - to obliczenia dla fachowca.

Proszę doliczyć jakieś 30-40 zł/godzina pracy jednego wykwalifikowanego pracownika (x minimum 3 pracowników) przez kilka dni + cena projektu minimum 2-3 tys brutto + prąd (który jest coraz droższy) i wyjdzie tyle samo co prefabrykowana albo i drożej (a parametry wytrzymałościowe i jakościowe o wiele gorsze)

Proszę doliczyć jakieś 30-40 zł/godzina pracy jednego wykwalifikowanego pracownika (x minimum 3 pracowników) przez kilka dni + cena projektu minimum 2-3 tys brutto + prąd (który jest coraz droższy) i wyjdzie tyle samo co prefabrykowana albo i drożej (a parametry wytrzymałościowe i jakościowe o wiele gorsze)

Za projekt dachu 2-3 tys.?

Świadomie nie pisałem o wykwalifikowanym pracowniku, bo własnej pracy się nie liczy- a o to chodziło.

Gość elka51
Za projekt dachu 2-3 tys.?

Tak. Tyle kosztuje projekt dachu (prostego dachu).

Świadomie nie pisałem o wykwalifikowanym pracowniku, bo własnej pracy się nie liczy- a o to chodziło.

A szkoda... Cudzego czasu też Państwo nie liczą i nie cenią (patrz wielkie zdziwienie w/w ceny projektu).

Wiązarów zbijanych na budowie poprawnie nie wykona niewykwalifikowany pracownik - więc praca w systemie gospodarczym "za darmo" nie wchodzi w rachubę.

• 4 weeks później...
Gość zibik_eng
Tak. Tyle kosztuje projekt dachu (prostego dachu).

Witam koleżanke po fachu :)

Musisz się przyzwyczaić - to jest "forum murator'a" tutaj projekty mają być robione najlepiej gratis.... i każda kwota powyżej 0 zł jest przyjmowana z wielkim zdziwieniem:jawdrop:

Musisz się przyzwyczaić - to jest "forum murator'a" tutaj projekty mają być robione najlepiej gratis.... i każda kwota powyżej 0 zł jest przyjmowana z wielkim zdziwieniem:jawdrop:

Moje zdziwienie wzięło się z tego, że projekt całego domu można mieć za podobne pieniądze, wiadomo gotowe są jeszcze tańsze, a Wy piszecie o cenie za sam projekt dachu. Niemniej wiem, że musi być to zrobione przez fachowca, po prostu dla bezpieczeństwa. Ja projekt miałem niejako w cenie więźby, nikt nawet nie wspomniał o koszcie projektu- po prostu go zrobili i wykonali wiązary.

Zibik czytając ciebie wydaje mi się że widzę frustrata siedzącego przed kompem na 7 pietrze w 40-metrowym dwupokojowym mieszkanku na peryferiach Bytomia, którego nikt nie chce zatrudnić. Oprócz wylewania jadu na budujących, nikomu swoimi postami nie pomogłeś. Może zapisz się do jakiejś partii lub jakiegos radia i tam realizuj się. Może kiedyś zostaniesz posłem i będziesz "pomagał" naszej ojczyźnie z taką determinacją jak na FM.