Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie dezynfekcja szamba _co i jak_

Endriuszka

Recommended Posts

Wiesz, taka rada jest dość ryzykowna, bo chodzi o wasze zdrowie. Ja się odważę.

Mam doświadczenie z usuwaniem brzydkich zapachów z sieciach kanalizacyjnych. Beton jest naturalnie porowaty, a jeżeli to jest stare szambo, to możliwe, że beton może być skorodowany - im wyżej tym gorzej, wskutek działania kwasu siarkowego, który tworzy się w efekcie działania bakterii beztlenowych.

W efekcie siarkowodór, czyli zapach zgniłych jaj, może baaaaaardzo długo uwalniać się z takiego betonu, nawet po jego wyczyszczeniu.

Rada: woda pod naprawdę wysokim ciśnieniem, jeżeli możliwe to gorąca, i roztwór podchlorynu sodu. A potem obwąchać :)

A konkretnie - zapytać w miejscowych wodociągach, czy mogą zrobić taką usługę.

sa srodki przyspieszajace rozklad substancji organicznych http://www.czystydom.com/product_info.php?cPath=26&products_id=61 ja akurat zastosowalem to jako neutralizator zapachu...

nie wiem na ile masz wypelnione swoje szambo ale moze zalewanie woda i zasypywanie tego typu srodkiem pomoze rozluznic to co sie osadzilo i wybrac kufa

• 3 years później...
Czy ktoś już przeprowadził u siebie taki proces? Firma asenizacyjna krzyknęła sobie 1500zł za usługę, co właściwie jest ceną nowego szamba betonowego :bash:

Trzeba tam wejsc, wiec trzeba miec sprzet tlenowy do oddychania. Trzeba miec myjke cisnieniowa. Wybrac twardsze osady z dna. Wypompwac wode do 0. Nalac pelno wody - dolac duzo chloru, przyjechac jeszcze raz za dzien dwa i odpompowac chlorowana wode. Mocno Chlorowanej wody pewnie nie da sie normalnie na zlewni sciekow oddac, bo zamorduje flore bakteryjna w oczyszczalni. Albo kosztuje wiecej bo ja trzeba przetrzymac az sie chlor ulotni.

1500 nie wydaje mi sie wygorowana cena.

marcin

• 8 years później...