Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam okna Velux GGL 78x94 założone w 2000 r. Jest ich 7 szt. Uszczelki jak nietrudno się domyślić są już w stanie daleko posuniętego zaniku. Jakie są możliwości i koszty ich wymiany?

Czy praktykuje się jakieś odświeżanie lakieru na oknach dachowych, czy dopóki nie ma jakichś niepokojących objawów (np. złuszczanie się), to nic się z oknami nie robi?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
No wybacz zanik uszczelek to raczej rzadka przypadłość. Może ty je kwasem potraktowałeś?

Czemu podważasz to co napisałem?

Nie - niczym nie traktowałem. Guma starzeje się. Nie mam pretensji o to, że po 10 latach uszczelki sparciały. Chcę się dowiedzieć jak je wymienić.

• 4 weeks później...
Mam okna Velux GGL 78x94 założone w 2000 r. Jest ich 7 szt. Uszczelki jak nietrudno się domyślić są już w stanie daleko posuniętego zaniku. Jakie są możliwości i koszty ich wymiany?

Czy praktykuje się jakieś odświeżanie lakieru na oknach dachowych, czy dopóki nie ma jakichś niepokojących objawów (np. złuszczanie się), to nic się z oknami nie robi?

Witam,

Uszczelki można wymienić samodzielnie. O ile w przypadku uszczelki obwiedniowej jest to mało skomplikowane (należy ją delikatnie rozciągnąć i założyć na skrzydło) to w przypadku pozostałych rodzajów prosimy o kontakt telefoniczny. Pracownik Działu obsługi klienta udzieli odpowiednich instrukcji. Odnośnie cen: http://www.velux.pl/pl-PL/Documents/cennik/cennik_czesci.pdf

Pomocne mogą być też całe zestawy naprawcze: http://www.velux.pl/Klienci/Serwis/czesci_zamienne

Odświeżanie lakieru - oczywiście, że się praktykuje; informacja na ten temat jest w opisie każdego naszego okna, tutaj na przykładzie popularnego GPL: http://www.velux.pl/Klienci/Serwis/Konserwacja/Okna_do_poddaszy/GPL_new (patrz dział "Konserwacja powierzchni drewnianej")

Generalnie zalecamy wymianę lakieru co najmniej raz na 4 lata i zawsze, kiedy jest to wymagane. Okna dachowe narażone na działanie wysokiej temperatury (np. duże nasłonecznienie) muszą być poddane konserwacji przynajmniej raz dwa lata. To samo dotyczy okien instalowanych w kuchniach lub łazienkach (wysoka wilgotność). Zawsze konieczne jest najpierw zastosowanie impregnatu, a potem lakieru akrylowego na bazie wody.

• 5 months później...